Riksdagsrepresentation i svenska riket?

Diskussioner kring händelser under renässansen, tidig modern tid och upplysningen.
Användarvisningsbild
von Adler
Medlem
Inlägg: 3561
Blev medlem: 28 jun 2002 18:40
Ort: Årsta, Stockholm

Riksdagsrepresentation i svenska riket?

Inlägg av von Adler » 12 dec 2019 07:11

Jag försöker lura ut vilka delar av Sverige som räknades som en del av kungariket Sverige och hade representation vid ståndsriksdagen och vilka som inte hade det.

Om jag förstår saken rätt så räknades Kexholms län in under den karelska lagen och var en del av riket och skickade representanter. Pommern, Estland och Livland hade sina egna lantdagar och skickade inte representanter. Men hur var det med Ingermanland? En del ryska bojarsläkter övertygades om att stanna/flytta dit och man flyttade in finska och svenska personer (bland annat genom förvisning av brottslingar dit) och genom emigration av rysk-ortodoxa och inflyttning av protestantiska var befolkningen vid år 1700 kring 70% lutheraner.

Nyen hade stadsrättigheter sedan 1638.

Skickade man riksdagsmän från Ingermanland?

Användarvisningsbild
erep
Medlem
Inlägg: 1576
Blev medlem: 21 maj 2009 14:23
Ort: Esbo, Finland

Re: Riksdagsrepresentation i svenska riket?

Inlägg av erep » 13 dec 2019 01:09

Ingermanland hörde inte till svenska riket utan leddes av en svensk generalguvernör som även ledde Ingermanland och de baltiska provinserna från Narva.

Ingermanland var i början även ett "svenskt Sibirien" då dömda från svenska riket skickades dit för att bli arbetskraft på godsen som tilllänats svensk adel. Lokalbefolkningen var ursprungligen finsk-ugrier och ryssar, men inte finnar. Sedan lockades både finska karelare och savolaxare till Ingermanland, då befolkning behövdes, tills den finska befolkningen i området blev majoritet. De utvecklade sedan en egen ingermanländsk identitet.

Kexholms län hade aldrig representation i svenska riksdagen https://sv.wikipedia.org/wiki/Kexholms_l%C3%A4n . Se även finska artikeln (via översättare) där det finns kartor på vad ingick i Kexholms län under svenska tiden i Finland. Även Kexholms län hörde den mesta tiden till området den svenska generalguvernören i Narva administrerade över.

Generellt kan man säga om Karelen att Viborg och omgivningen var inom riket, men Ladogas stränder (Kexholms län) var aldrig inom riket.