Vad var Karl XII:s plan när han stupade?

Diskussioner kring händelser under renässansen, tidig modern tid och upplysningen.
Beelzebub
Ny medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: 13 nov 2018 11:11
Ort: MALMÖ

Vad var Karl XII:s plan när han stupade?

Inlägg av Beelzebub » 02 dec 2018 13:43

Låt mig spekulera om ett scenario, delar av vilket kanske var vad Karl XII hade i åtanke i november 1718.

Ockupera Norge för att nå en fred med Danmark, som hade blivit oroligt över den stora ryska här de bjudit intill Själland. Annars hota att utse en allierad norsk kung för att permanent skilja landet från Danmark. Nu i allians med Danmark mot ryssen besegra den ryska hären på Själland och tåga in Hannover, vars kung var Storbritanniens kung. Storbritannien hade nyligen bildats och svensk trupp var utrustad för att skeppas över med norska fartyg till Skottland för att leda Jakobiternas uppror. George I skulle kanske bli benägen att sluta fred, personligt försvara som han vore med förlusten av Hannover. Sedan ockupera Sachsen för att avsätta August II, sedan till Polen för att utse en ny svenskvänlig kung där. Slutligen vidare till Moskva för att utropa sig själv som tsar.

Der Löwe
Medlem
Inlägg: 2604
Blev medlem: 07 jun 2010 19:04

Re: Vad var Karl XII:s plan när han stupade?

Inlägg av Der Löwe » 03 dec 2018 11:07

Det har spekulerats kring om han sökte Norge som en bas för en allians med England. De har ju använt kontinentens stormakter för att hålla en balans för att inte någon av dem ska bli för starka.

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 13931
Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
Ort: Västergötland

Re: Vad var Karl XII:s plan när han stupade?

Inlägg av Markus Holst » 03 dec 2018 11:23

Var inte Norge-expeditionen ett sätt att hålla Danmark upptaget?

Användarvisningsbild
medundersåte
Medlem
Inlägg: 498
Blev medlem: 05 jun 2003 14:07
Ort: Vadstena

Re: Vad var Karl XII:s plan när han stupade?

Inlägg av medundersåte » 20 dec 2018 20:25

Inkomsterna från Norge var viktiga för den danska kronan och förlusten av Norge skulle göra det svårare för Danmark att fortsätta kriget.

Hur Karl XII skulle fortsatt kriget efter att ha tagit Norge beror antagligen helt på exakt hur Danmark och Hannover skulle reagerat. Ryssland eller snarare tsar Peter var trots allt huvudfienden som drivit kriget. Hade tsaren dött innan den svenske kungen hade kanske Ryssland blivit lika upptagna av den egna tronföljden som Sverige blev efter Karl XII:s död.

Om Karl XII vunnit kriget kanske han hade blivit ny kung av Norge ifall hela det norska riket avträtts. Polen hade antagligen återfått kung Stanislaus, Karl XII hade antagligen stött någon av de ryska stormän som han kunde samarbeta med för att gynna ett fredligt förhållande i framtiden. Alltså ungefär samma tanke som vid valet av polsk kung.