DNA bekräftar massdöd bland indianer

Diskussioner kring händelser under renässansen, tidig modern tid och upplysningen.
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6817
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

DNA bekräftar massdöd bland indianer

Inlägg av Marcus » 07 feb 2012 20:45

Indianbefolkningen i Mellan- och Sydamerika halverades vid kontakten med de europeiska erövrarna. Det slås fast i en ny genetisk studie som bekräftar de hårresande berättelserna i spanska dokument från 1500-talet.
I dessa beskrivs hur väldiga mängder människor dog på mycket kort tid, främst på grund av sjukdomar som de saknade immunförsvar mot.
Franciskanermunken Fray Toribio de Benavente skrev 1541 att "Nya Spanien var extremt tättbefolkat, men när smittkopporna började angripa indianerna blev farsoten så omfattande att över halva befolkningen dog i de flesta provinser".
Men trots berättelser av det här slaget har det länge varit svårt att få en rimlig uppfattning av katastrofens omfattning. Att många indianer dog är oomtvistat. Men hur många? Över hälften? En fjärdedel? Minskade befolkningen mycket, eller väldigt mycket?
Den nya studien, som publiceras i Proceedings of the National Academy of Sciences, ger belägg för att några av de värsta beskrivningarna faktiskt är sanna. Dödstalen tycks ha varit skrämmande höga i de flesta områden.
[...]
Resultatet visar att indianbefolkningen på västra halvklotet ursprungligen var mycket liten, men snabbt växte i storlek efter istidens slut för 10 000 år sedan. En topp nåddes för 5 000 år sedan, varpå befolkningen stabiliserades.
Det stabila läget bröts dock hastigt för 500 år sedan — precis när européerna anlände. På mycket kort tid halverades antalet människor.
Vad detta innebar i absoluta tal är svårt att avgöra, eftersom ingen vet exakt hur stor indianbefolkningen var vid tiden för Columbus ankomst. Den nya studien anger följaktligen bara den relativa befolkningsminskningen.
Men helt klart måste det ha rört sig om många miljoner människor. Vissa forskares beräkningar antyder att befolkningen på de båda kontinenterna ursprungligen bör ha legat runt 40—50 miljoner människor. I så fall är det fullt möjligt att 20—25 miljoner indianer dog som ett resultat av mötet med européerna.
De flesta tycks, att döma av de historiska dokumenten, ha fallit offer för de sjukdomar som spanjorerna förde med sig. Smittkoppor var sannolikt den sjukdom som tog flest liv. Krig, slavarbete och rena massakrer bidrog också, om än i mindre omfattning, till de enorma dödstalen.
Intressant nog återhämtade sig indianbefolkningen relativt snabbt från katastrofen, sedan viss immunitet mot de europeiska sjukdomarna utvecklats. Efter 300 år var man, att döma av de genetiska vittnesbörden, tillbaka på ungefär samma befolkningsnivå som före Columbus.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/dna- ... d-indianer

/Marcus

Jens Yde
Medlem
Inlägg: 1181
Blev medlem: 01 maj 2006 10:37
Ort: Danmark

Re: DNA bekräftar massdöd - azteker, salmonella

Inlägg av Jens Yde » 27 feb 2017 17:21

Det var salmonella, der tog livet af aztekerne. I 1519 boede der cirka 25 millioner mennesker i Mexico, men hundrede år senere var kun en million tilbage. Spanierne havde blandt andet bragt en sygdom med sig, som aztekerne kaldte cocoliztli.

Den tyske biokemiker Johannes Krause har haft adgang til tænder fra 29 lig i grav i det sydlige Mexico, hvor de døde blev begravet 1545-1550, antageligvis som ofre for cocoliztli. Genetik viste derefter, at der var tale om en sjælden tyfuslignende salmonella.

Undersøgelser har afsløret, at knogler fra en ung kvinde, der omkring år 1200 blev begravet i Trondheim i Norge,
var inficeret af den samme salmonellatype, som nogle århundreder senere tog livet af aztekerne i Mexico.

Andre sygdomme som kopper, mæslinger, tyfus og kolera har sikkert også spillet en rolle i sammenbruddet af kulturerne i Amerika, men
det er første gang, at man genetisk har påvist en årsag - salmonella.

http://www.nature.com/news/collapse-of- ... ak-1.21485