De lokala kommunisternas reaktioner på Sovjets invasion

Diskussioner kring händelser under kalla kriget, från krigsslutet till 1991.
Ereyk
Utsparkad
Inlägg: 358
Blev medlem: 05 maj 2003 21:55
Ort: Lund

De lokala kommunisternas reaktioner på Sovjets invasion

Inlägg av Ereyk » 28 aug 2003 00:09

Jag undrar egentligen hur kommunistledarna i Polen och Baltikum ställde sig när Sovjetunionen valde att erövra dessa länder. Borde de inte ha varit glada till en början i alla fall, den stora härliga arbetar- och bondestaten hade äntligen gjort så att man nu levde i ett kommunistiskt land?
Att de sedan blev missnöjda är en annan sak. Men nog måste kommunisterna i Polen ha välkommnat Sovjets invasion, eftersom man då skulle slippa hamna under en nazistisk ockupation och dessutom skulle revolutionen ha nått även dem.

/Erik, alias Ereyk

Ja77
Medlem
Inlägg: 1971
Blev medlem: 19 mar 2003 08:03
Ort: Skåne

Inlägg av Ja77 » 28 aug 2003 09:10

När Ryska soldater närmade sig wasawa (rättstavat?) så gjorde folket uppror mot tyskarna. Då gjorde röda armen halt så tyskarna kunde slå ner upproret, så att det inte skulle finnas några organiserade polska komunister/nationalister kvar när sovjet okuprade Polen. Så jag kan gissa att polakerna var glada de första dagarna men sedan insåg hur hänsynslös Stalin var...

Så trevliga var ryssarna mot dem, vi får inte glöma vilka som högg polakerna i ryggen när tyskarna invaderade.

Angående Polakernas "befrielse", antingen lyda under diktatorn Hitler eller diktatorn Stalin.

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: De lokala kommunisternas reaktioner på Sovjets invasion

Inlägg av varjag » 28 aug 2003 12:51

Ereyk skrev:Jag undrar egentligen hur kommunistledarna i Polen och Baltikum ställde sig när Sovjetunionen valde att erövra dessa länder. Borde de inte ha varit glada till en början i alla fall, den stora härliga arbetar- och bondestaten hade äntligen gjort så att man nu levde i ett kommunistiskt land?
Att de sedan blev missnöjda är en annan sak. Men nog måste kommunisterna i Polen ha välkommnat Sovjets invasion, eftersom man då skulle slippa hamna under en nazistisk ockupation och dessutom skulle revolutionen ha nått även dem.

/Erik, alias Ereyk
Kommunistledare i alla länder och vid denna tid hurrade naturligtvis hysteriskt när den Stalinistiska 'befrielsen' förslavade deras folk. Som alla idioter som omfattat den kommunistiska religionen i dess Stalinistiska tappning anade de att 'den som först slutar applådera' blir skjuten först. Därför slutade de aldrig applåderna. Eller - for den skull slutade - nackskotten - Stalin delade ut sin 9-grams medicin liberalt till alla - troende som icke troende.

Användarvisningsbild
Martin Tunström
Medlem
Inlägg: 4279
Blev medlem: 23 mar 2002 17:55
Ort: Helsingborg

Inlägg av Martin Tunström » 28 aug 2003 13:14

Som alla idioter som omfattat den kommunistiska religionen i dess Stalinistiska tappning anade de att 'den som först slutar applådera' blir skjuten först. Därför slutade de aldrig applåderna. Eller - for den skull slutade - nackskotten - Stalin delade ut sin 9-grams medicin liberalt till alla - troende som icke troende.
Såg faktiskt en dokumentär om Sovjetunionens illdåd på SVT och där tog de faktiskt upp det du berättar, nämligen att ingen vågade sluta klappa först, då GPU/NKVD (eller vad de hete då) bevakade samlingen. Man fick se hela klappningen som tog flera minuter, och när man tittade på det, så såg det helt bissart ut. (Ska de inte sluta klappa snart, tänkte man :| ) Tillslut så gjorde Stalin en gest med händerna och de slutade att klappa. (Dessutom var Stalin en usel talare)

/Anno

Användarvisningsbild
Bone Collector
Medlem
Inlägg: 50
Blev medlem: 28 mar 2003 22:05
Ort: Kungsängen, Stockholm län Ålder: 18 år

Inlägg av Bone Collector » 28 aug 2003 14:21

Det här med stalinismens illvilja får man ju ta hur man vill. Idag anser 99% (jag inkluderad) att Stalin var ond, korrupt och inte ett dyft "kommunist" men på den här tiden kände man inte till massmorden och Stalins grymhet. Stalin verkade kort och gott som god och snälle och sovjetunionen sågs som "arbetarparadiset".