Vilka journalister samarbetade med Stasi och KGB?

Diskussioner kring händelser under kalla kriget, från krigsslutet till 1991.
Användarvisningsbild
Niedzwiadek
Medlem
Inlägg: 929
Blev medlem: 23 jul 2006 20:04
Ort: Malmö

Vilka journalister samarbetade med Stasi och KGB?

Inlägg av Niedzwiadek » 24 aug 2011 11:59

[Delat från "Stoppa pressarna: Ingvar Kamprad har nazistiskt förflutet!"]

Jag själv är mer intresserad att få veta vilka journalister det var som samarbetade med Stasi och KGB. Av någon anledning är dem uppgifterna hemlighetsstämplade och journalistkåren verkar av någon konstig anledning vara ljumt intresserad av att skriva om saken.

Användarvisningsbild
gostap
Medlem
Inlägg: 2436
Blev medlem: 28 sep 2005 21:45
Ort: Höga tornet

Re: Vilka journalister samarbetade med Stasi och KGB?

Inlägg av gostap » 24 aug 2011 12:05

Niedzwiadek skrev:Jag själv är mer intresserad att få veta vilka journalister det var som samarbetade med Stasi och KGB. Av någon anledning är dem uppgifterna hemlighetsstämplade och journalistkåren verkar av någon konstig anledning vara ljumt intresserad av att skriva om saken.
Skulle väl släppas någon bok om detta i dagarna? Svagt minne om att jag hörde detta i Studio Ett
Mvh

Gostap

"Fortis in adversis humilis in secundis"

liljen
Medlem
Inlägg: 566
Blev medlem: 10 aug 2007 16:44
Ort: Könugård / Värend / Hanekind

Re: Vilka journalister samarbetade med Stasi och KGB?

Inlägg av liljen » 24 aug 2011 14:00

gostap skrev:
Niedzwiadek skrev:Jag själv är mer intresserad att få veta vilka journalister det var som samarbetade med Stasi och KGB. Av någon anledning är dem uppgifterna hemlighetsstämplade och journalistkåren verkar av någon konstig anledning vara ljumt intresserad av att skriva om saken.
Skulle väl släppas någon bok om detta i dagarna? Svagt minne om att jag hörde detta i Studio Ett
Jo visst är det en bok på gång av Birgitta Almgren, men inte kommer vi att få reda på exakt vilka som gick främmande makts ärenden och vid rätt tidpunkt var helt beredda att sälja ut vårt land. Läs och häpna:
Vilka är de femtio svenska Stasi-agenterna?

– Om jag berättar det hamnar jag i fängelse. Men Regeringsrättens dom är ändå ett steg på vägen mot större öppenhet, en seger för forskningen. Detta beslut är prejudicerande och kan hjälpa forskare i framtiden.
Från http://www.fof.se/tidning/2010/8/de-var ... si-agenter

http://www.newsmill.se/artikel/2011/08/ ... si-agenter

I en interpellation till riksdagen fick justitieminister Ask frågan om varför de svenska Stasi-agenternas namn skulle förbli hemliga. Tydligen ställdes dock frågan från "fel" parti och alliansregeringen gav inget inget tydligt svar på varför man så intensivt kämpar för att dessa landsförrädare ska få förbli hemliga. Man börjar ju nästan undra om det inte rent av fanns en och annan borgerlig som gick Östtysklands ärenden.
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.a ... id=GY10182

Här ligger en hel kennel begravd, men svenska journalister måste ju absolut till varje pris förfölja svenska pensionärer för att de valde fel parti och en blodbesudlad ideologi i sin ungdom på 40-talet. Att deras kollegor så sent som på 80-talet gjorde i princip samma sak och rent av arbetade direkt för en diktatur, nej se det kan man väl inte gräva i? :roll:

Tyskarna som varit öppna med stasi-arkiven förstår inte riktigt vad vi håller på med i Sverige.

Morthaur
Medlem
Inlägg: 146
Blev medlem: 03 nov 2002 15:54
Ort: Sverige

Re: Vilka journalister samarbetade med Stasi och KGB?

Inlägg av Morthaur » 03 sep 2011 11:27

Battler skrev:Dags att syna den andra ändan av detta "nazistspektakel", journalisten Elisabeth Åsbrink, vad har hon för agenda, vem jobbar hon för ?

Enl Wikipedia:
Elisabeth Katherine Åsbrink, född 29 april 1965 i Göteborg, är en svensk journalist och författare, är anställd på Sveriges Television, där hon arbetar med nyheter, samhälls- och kulturjournalistik.
Vad jag sett och hört, har hon fått stort genomslag i Svt* och SR, bland annat ställde Jonathan Leman från Expo upp och dizzade Kamprad.

*Arbetskamrater ställer upp i marknadsföringen av boken - är detta etiskt rätt.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Elisabeth_%C3%85sbrink

http://elisabethasbrink.se/
Häxjägaren Åsbrink är judinna, så att hon drar upp detta är väl inte så konstigt.

Stasi-listan som tydligen är hemligstämplad borde väl vara större brännstoff. En med huvudet på skaft förstår nog varför de här sk journalisterna gärna lägger fokus så långt bort från sig själv som möjligt.

Användarvisningsbild
Lasse O
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5606
Blev medlem: 06 jun 2006 17:13
Ort: Finland

Re: Vilka journalister samarbetade med Stasi och KGB?

Inlägg av Lasse O » 03 sep 2011 19:09

Om kartoteket är pålitligt borde det publiceras men om det är friserat för att passa Stasis interna tävlan om att skaffa fram Stasiinformatörer så måste den nog granskas först.

Frågorna är flera:
- finns de som bedöms som möjliga sympatisörer med?
- finns det sådana som av optimistiska Stasichefer bedöms bli informatörer i händelse av krig men i verkligheten skulle vara trogna Sverige?
- är de godtrogna, som jag själv, som prenumererade på gratistidningen Östersjöposten på 60-talet med i kartoteket?

Sammanfattningsvis så är det möjligt att registret visar på klara betalda informatörer och agenter men det är lika möjligt att det är en blandning av fakta, önsketänkande och rena felaktigheter.
Om det är det senare så är det inte bara att publicera rakt av.

Användarvisningsbild
Stellan Bojerud
Saknad medlem †
Inlägg: 9662
Blev medlem: 12 jun 2005 05:23
Ort: Stockholm

Re: Vilka journalister samarbetade med Stasi och KGB?

Inlägg av Stellan Bojerud » 03 sep 2011 19:39

Lago har helt rätt. Sådana här uppgifter måste man nalka sig ödmjukt. Annars blir man en ny Hübinette. Han som tror att sveriges skickligaste agent under VK 2, Helmut "Teddy" Ternberg och finansminister Ernst Wigforss var nazister. Den förstnämnde frotterades å det hemliga yrkets vägnar med nazisterna och den andre hade en gratisprenumeration på en nazitidning, som han aldrig bett om.

Jens Yde
Medlem
Inlägg: 1184
Blev medlem: 01 maj 2006 10:37
Ort: Danmark

Re: Vilka journalister samarbetade med Stasi och KGB?

Inlägg av Jens Yde » 03 sep 2011 20:01

Her er et par links om forholdene i Danmark.

"Det bemærkelsesværdige er, at Gordijevskij i dag ikke tøver med at betegne KBG's arbejde i Danmark som nærmest en fiasko. Det lykkedes aldrig for den russiske efterretningstjeneste at få en stor fisk i nettet. Ikke som i Norge, hvor topdiplomaten Arne Treholt blev afsløret som KGB-agent ved hjælp af Gordijevskij".

- Hvis Sovjetunionen havde en stor fisk i Danmark, så kan det kun være vores militære efterretningstjeneste GRU, som har kendt til ham, siger Gordijevskij.
http://jp.dk/indland/article514821.ece

"KGB foretog en utroligt vidtspredt undergravende virksomhed i Danmark. Den manipulerede fredsbevægelsen, den korrumperede politikere, journalister og mange andre. Den rekrutterede snesevis af villige lakajer, som alle havde en eller anden form for indflydelse på os andre", skrev journalist Jakob Andersen i 2003.
http://tidehverv.dk/index.php?option=co ... iew&id=466


"Politiets Efterretningstjeneste, PET, leverede i hemmelighed fortrolige oplysninger til Ekstra Bladet, da avisen i 1992 beskyldte journalist Jørgen Dragsdahl for at være KGB-agent. Det intime samarbejde skete med daværende justitsminister (journalist, senere chefredaktør på Ekstra Bladet) Hans Engells (K) godkendelse. Officielt stod KGB-afhopperen Oleg Gordijevskij som kilde til oplysningerne. Det oplyste en af forfatterne til artiklerne i Ekstra Bladet dengang, journalist Jakob Andersen i 2010".
http://jp.dk/indland/article2048032.ece

"Igennem mange år har der rigtignok været mange løsagtige rygter og påstande om så den ene og så den anden hemmelige agent. I lang tid måtte Ole Espersen (Soc.dem) døje med sådanne beskyldninger, der aldrig er blevet sandsynliggjort endsige dokumenteret. Ritt Bjerregaard har på lignende vis talrige gange været nævnt som østtysk agent. Hun skulle angiveligt i sin pure ungdom være blevet hvervet under en deltagelse i en østtysk lejr for ungkommunister. Men heller ikke i dette tilfælde er der blevet fremlagt antydning af dokumentation".
http://www.cfkf.dk/?id=65

Sidstnævnte link stammer fra Center for Koldkrigsforskning, der blev oprettet ved en folketingsbevilling i 2006, og eksisterede fra 2007-2010. Det blev ledet af professor Bent Jensen.

hasse lindquist
Medlem
Inlägg: 1238
Blev medlem: 29 nov 2008 11:43

Re: Vilka journalister samarbetade med Stasi och KGB?

Inlägg av hasse lindquist » 03 sep 2011 21:59

Ämnet är besvärligt. Känner till fall, där bl a journalister med vänstersympatier - äkta eller förmodade - kontaktades av "främmande makt" på andra sidan Östersjön, varpå de drabbade uppsökte Säpo och berättade om "the connection". I en del fall fortsatte samröret med östs agenter, varvid Säpo fortlöpande hölls informerad. På så sätt kunde svensk underrättelsetjänst hålla sig uppdaterad om KGB:s och Stasis värvningsmetoder, tillvägagångssätt och intresseområden.
Om dessa Säporapportörer inte genomskådades eller avslöjades av öst, står rimligtvis deras namn fortfarande upptagna bland pålitliga och tjänstvilliga svenska kontakter i Stasis och KGB:s dokument. Inte kul att bli utpekad som Stasi-agent om samarbetet skett med Säpos goda minne. Någon garanti för att Säpo träder fram offentligt och rentvår vederbörande finns inte.

Jens Yde
Medlem
Inlägg: 1184
Blev medlem: 01 maj 2006 10:37
Ort: Danmark

Re: Vilka journalister samarbetade med Stasi och KGB?

Inlägg av Jens Yde » 03 sep 2011 22:46

hasse lindquist skrev: Känner till fall, där bl a journalister med vänstersympatier - äkta eller förmodade - kontaktades av "främmande makt" på andra sidan Östersjön, varpå de drabbade uppsökte Säpo och berättade om "the connection". I en del fall fortsatte samröret med östs agenter, varvid Säpo fortlöpande hölls informerad. På så sätt kunde svensk underrättelsetjänst hålla sig uppdaterad om KGB:s och Stasis värvningsmetoder, tillvägagångssätt och intresseområden.
PET-kommissionen afleverede i 2009 en stor beretning i 16 bind om årene 1949-1989.

Her kan man læse om mange små og store sager:
I oktober 1949 arrangerede REA (Rigspolitichefens efterretningsafdeling) to dage med foredrag
ved bl.a. svenske kolleger om observationstjenesten i praksis. Det efterfølgende
notat med vejledning i observationstjeneste omfattede ikke alene skygningstjeneste,
men også brevcensur, telefonaflytning, radioaflytning og rumaflytning.

Jens Otto Krag blev statsminister i 1962. Han blev i 1963 påvirket af den svenske spionskandale, den såkaldte Wennerström-affære. Den svenske officer Stig Wennerström blev dette år anholdt og dømt for spionage til fordel for den sovjetiske militære efterretningstjeneste GRU. Han havde gennem flere år udleveret oplysninger om det svenske forsvar og dets samarbejde med NATO.

PET’s register bestod indtil 1990 af såkaldte tromler, hvorpå der var ophængt strimler med navne i alfabetisk rækkefølge. Tromlesystemet blev indført efter svensk forbillede. Systemet muliggjorde, at oplysninger om alle registrerede personer kunne samles på ét sted, hvorfor det var muligt at foretage hurtige søgninger i forbindelse med personundersøgelser.

Flere vestlige tjenester opbevarede kopier af deres arkiv i USA. Særligt bemærkelsesværdige er parallellerne til det svenske statspolitis fotograferinger af det såkaldte ”Flexregister”, der betegnes som nøglen til de person- og sagsakter, der var grundlag for personregistreringen. Flexregistret var en pendant til det danske tromlesystem. Flexregisteret blev mikrofotograferet under Koreakrigen, igen under opstanden i Ungarn 1956 og under Berlinkrisen i 1961. Säpo-kommissionen finder det godtgjort, at flexregisteret til ”centralregisteret” blev fotograferet i anden halvdel af 1960’erne, mest sandsynligt i 1966. Interessant er det også, at flere over for Säpo-kommissionen har oplyst, at der blev taget fem kopier. Hans Holmér har således oplyst, at han havde sporet fire kopier og tilintetgjort dem. Han mener, at den femte kopi er givet videre til CIA, hvad andre tjenestemænd på det bestemteste benægter. Endnu en fotografering siges at have fundet sted nogle år senere, og i den forbindelse skulle en kopi være set hos FBI. Säpo-kommissionens betænkning understreger usikkerheden i disse oplysninger og henviser til en makulering i 1972 (samme år som den danske destruktion), hvor samtlige fotografier af flexregisteret er tilintetgjort, idet der også nævnes en senere fotografering.

Verdensbankens og Valutafondens årsmøde blev afholdt i dagene
fra den 21. til den 25. september 1970 - - -endnu flere aktivister sluttede sig til urolighederne,
hvorpå der blev kastet benzinbomber, sten, maling, jernmøtrikker og
flasker mod hotellet. Samlet deltog omtrent 200 aktivister. Dagens hovedbegivenhed var imidlertid demonstrationen foran Bellacentret, hvor der ifølge politiet var mellem 4.000 og 6.000 demonstranter. Blandt talerne var den svenske forfatter Sara Lidman.

I 1973 blev der dannet endnu en ml-gruppe, KAm-l. Kommunistisk Arbejderforbund
marxister-leninister var inspireret af KFML(r) i Sverige, der også havde virket som inspirator ved udarbejdelsen af forbundets stiftelsespapirer.

Rausingforholdet omhandler Blekingegade-gruppens planer om at kidnappe den svenske milliardærsøn, Jörn Rausing, i januar 1985. Selve kidnapningen skulle foregå på Jörn Rausings privatadresse i Lund, hvor han skulle bedøves og derefter køres til Norge.
http://www.petkommissionen.dk/


Blekingegadebandens ideologiske baggrund stod Gotfred Appel for. Hans hustru Ulla Hauton var journalist, men det har de danske medier ikke skrevet meget om. (Gad vide om hun var hemmelig agent for PET?)
http://www.dagbladet.no/magasinet/2008/ ... 25416.html

liljen
Medlem
Inlägg: 566
Blev medlem: 10 aug 2007 16:44
Ort: Könugård / Värend / Hanekind

Re: Vilka journalister samarbetade med Stasi och KGB?

Inlägg av liljen » 04 sep 2011 12:08

Jag kan inte riktigt förstå den tankegång som verkar företrädas av ett flertal forummedlemmar här. Det är ju fullt möjligt nu för Birgitta Almgren att i lugn och ro gå igenom de akter som finns tillgängliga och klura ut om de namngivna svenskarna verkligen var stasi-agenter eller inte och om de var detta utan att samtidigt vara dubbelagenter.
Regeringen bör kunna beordra Säpo att samarbeta och hjälpa Almgren med detta i möjligaste mån så att oskyldiga inte hängs ut.
Om Säpo av olika skäl anser att vissa personakter inte kan öppnas för att skydda någon från en stasi-anklagelse så får dennes namn förbli hemligt.
Naturligtvis bör det finnas fall där det detta inte förekommer och rimligen bör Almgren kunna presentera ett antal namn.

Räcker inte hennes egen tid eller energi till detta bör väl en hel kommission kunna tillsättas för att gå till botten med detta. Efter andra världskriget granskades många svenskar med nazisympatier och rannsakades - varför ska vi inte kunna genomföra något liknande nu mer än 20 år efter DDR:s fall? Önskvärt hade förstås varit att genomföra det hela i ett betydligt tidigare skede. Notera att det alltså enbart handlar om att offentliggöra namn, inte om att någon kommer att dras inför rätta. Ni tycker alltså att det är helt irrelevant om människor i maktställning på 80-talet förråde landet?

De mest logiska alternativen är ju som följer:
A) Publicera namnen och ge dem som pekas ut möjlighet att själva förklara hur de kunnat hamnat på dessa listor.

B) Publicera endast namn på dem som det utom rimligt tvivel verkligen var stasi-agenter.

Jag trodde att folk som valt registrera sig på ett historiskt forum som detta i första hand var intresserade att få reda på historiska sanningar och upptäcka nya saker som kan förklara skeenden i historien, men den här diskussionen indikerar ju snarare motsatsen. Om någon individ någonstans kanske kan exponeras något ofördelaktigt helt oförskyllt så är det tillräckligt för att hundratals landsförrädare för evigt ska hemlighållas. Det finns troligen över 900 svenskar i stasis arkiv.

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 25413
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Vilka journalister samarbetade med Stasi och KGB?

Inlägg av Hans » 04 sep 2011 13:41

Jag - och jag tror att de flesta andra håller med mig - vill gärna se listorna. Vad jag tror vi inte vill se är en lång lista på namn, med krigsrubriker i tidningarna, där man inte tittat närmare på vad i deras samarbete/förräderi bestod av. Det har upprepade gånger publicerat listor med 'nazisitiska' svenskar där stämpeln sattes för småsaker typ en prenumeration, i vissa fall ofrivillig - det vill vi som sagt inte se. Men gärna en lista där vi tar fram de grövre fallen och ger detaljerna.

Vad Sverige behöver är lite hederlig lustration. Det kan nog hyras in några tjeckiska eller polska konsulter att hjälpa till.

MVH

Hans

Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 6171
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Vilka journalister samarbetade med Stasi och KGB?

Inlägg av sonderling » 04 sep 2011 16:46

Birgitta Almgren har ju tidigare skrivit en bok om Sverige och DDR, och då så fick hon inte tillgång till listan med Stasi agenter. Nu har hon det men får inte publicera dem. Hur kunde det då bli material till en ny bok :?
Hon har även skrivit en bok om Sverige och Nazityskland. Det ena dåliga behöver inte utesluta det andra dåliga.

Hur som helst ser jag fram emot att läsa dem var det lider.


Sonderling

Simon_HBG
Medlem
Inlägg: 596
Blev medlem: 16 maj 2002 22:15
Ort: Skåne

Re: Vilka journalister samarbetade med Stasi och KGB?

Inlägg av Simon_HBG » 04 sep 2011 19:10

Förhoppningen är ju att Birgitta Almgren i den kommande boken, utan att för den delen namnge någon, beskriver personerna mycket ingående. Problemet som uppstår är dock att beskrivningarna i boken garanterat kommer att resultera i mer eller mindre bra gissningar på vilka personerna är. En tvåbarnsmamma i mindre mellansvensk ort som förälskat sig i en östtysk och den vägen värvats kommer troligen inte att kunna identifieras, men gissningarna kommer nog bli många gällande en journalist som flitigt besökt regeringskansliet.

Användarvisningsbild
Lasse O
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5606
Blev medlem: 06 jun 2006 17:13
Ort: Finland

Re: Vilka journalister samarbetade med Stasi och KGB?

Inlägg av Lasse O » 04 sep 2011 21:25

liljen skrev: De mest logiska alternativen är ju som följer:
A) Publicera namnen och ge dem som pekas ut möjlighet att själva förklara hur de kunnat hamnat på dessa listor.

B) Publicera endast namn på dem som det utom rimligt tvivel verkligen var stasi-agenter.

Jag trodde att folk som valt registrera sig på ett historiskt forum som detta i första hand var intresserade att få reda på historiska sanningar och upptäcka nya saker som kan förklara skeenden i historien, men den här diskussionen indikerar ju snarare motsatsen. Om någon individ någonstans kanske kan exponeras något ofördelaktigt helt oförskyllt så är det tillräckligt för att hundratals landsförrädare för evigt ska hemlighållas. Det finns troligen över 900 svenskar i stasis arkiv.
Jag delar din upprördhet över de som sprang DDR:s ärenden men frågan är inte så enkel som att bara publicera en lista över de svenskar som hade med DDR och Stasi att göra. Hur vet vi att listan är korrekt och att den visar vilka som var landsförrädare eller i en krigssituation var villiga att bli det? Gissningsvis ansåg Stasi att merparten av medlemmarna i vänskapsförbundet Sverige - DDR skulle kunna utnyttjas men vi vet inte hur realistisk den uppfattningen var.

När jag först fick veta att Stasiarkiven öppnats så kände jag precis som liljen att det är bara att hänga ut dem. Sedan började jag att fundera över om allt var så enkelt och om det är klokt att lita på en totalitär stats hemliga polis, särskilt då det gäller personer och deras förmodade åsikter.

Att publicera de misstänktas namn är rättsvidrigt. De måste då bevisa att de är oskyldiga. Det är en omöjlig uppgift för en enskild människa.

Att publicera namnen på de som utom rimligt tvivel verkligen var stasi-agenter låter smakligare men vem skall avgöra det? Almgren som privatperson? Knappast.

Kanske är lösningen en sorts sanningskommission som går till botten med svenska medborgares förbindelser med diktaturen DDR? Hursomhelst är det en varböld som kommer att klia och irritera till dess vi når någon sorts klarhet.

Användarvisningsbild
Niedzwiadek
Medlem
Inlägg: 929
Blev medlem: 23 jul 2006 20:04
Ort: Malmö

Re: Vilka journalister samarbetade med Stasi och KGB?

Inlägg av Niedzwiadek » 04 sep 2011 21:45

lago skrev:
liljen skrev: De mest logiska alternativen är ju som följer:
A) Publicera namnen och ge dem som pekas ut möjlighet att själva förklara hur de kunnat hamnat på dessa listor.

B) Publicera endast namn på dem som det utom rimligt tvivel verkligen var stasi-agenter.

Jag trodde att folk som valt registrera sig på ett historiskt forum som detta i första hand var intresserade att få reda på historiska sanningar och upptäcka nya saker som kan förklara skeenden i historien, men den här diskussionen indikerar ju snarare motsatsen. Om någon individ någonstans kanske kan exponeras något ofördelaktigt helt oförskyllt så är det tillräckligt för att hundratals landsförrädare för evigt ska hemlighållas. Det finns troligen över 900 svenskar i stasis arkiv.


Kanske är lösningen en sorts sanningskommission som går till botten med svenska medborgares förbindelser med diktaturen DDR? Hursomhelst är det en varböld som kommer att klia och irritera till dess vi når någon sorts klarhet.
En sanningskommision är det absolut bästa alternativet. Den kan skydda de individer som inte förtjänar att ha sina namn på listan samtidigt som de riktiga förrädarnas namn (varav många förmodligen ännu idag innehar höga samhällspositioner) offentliggörs. Jag är dock övertygad om att varken riksdagen eller regeringen kommer att agera i den riktningen så länge som dessa personer lever. Har vi tur så kanske de yngre av oss här på forumet kan ta del av dessa uppgifter runt 2050-2060. På nätet spekuleras det friskt om vilka kandidater det finns som kan väntas dyka upp på listan. Jag tror att dylika spekulationer är skadliga för Sverige och bäst avslutas genom att offentliggöra sanningen så fort som möjligt.