Realistiskt Kalla krig scenario...

Diskussioner kring händelser under kalla kriget, från krigsslutet till 1991.
Skriv svar
Pastorn
Medlem
Inlägg: 30
Blev medlem: 22 april 2002, 01:29
Ort: Uppsala

Realistiskt Kalla krig scenario...

Inlägg av Pastorn » 9 oktober 2002, 15:45

...hoppas ingen tar illa upp över denna utsvävning in i ett möjligt historiskt skeende. Hittade texten på ett rollspelsforum där det var en tänkt bakgrund till ett spel. Dock insåg författaren att möjligheterna till spel var begränsade.

What if:

1989: I oktober 1989 besökte Mikhail Gorbatjov Östtyskland i samband med dess fyrtioårsjubileum som kommunistisk stat i östblocket. Demonstrationerna i samband med besöket visades över hela väst som en framgång för Gorbatjovs nya politik. Hans perestrojka hade slagit väl ut i Östtyskland - lite för väl för vissa gammalkommunister.

Bilden när Mikhail Gorbatjov klev ombord på Aeroflot-planet efter besöket var den sista som över huvud taget togs av honom. Ingen har därefter hört något om hans öde.

Dagen efter meddelade Kreml att kamrat Mikhail Gorbatjov tvingats avgå av hälsoskäl, och att han som efterträdare utsett kamrat marskalk Andrej Kropatjov, en gammalkommunist av den hårda skolan. Kamrat Kropatjov förordade en "kinesisk lösning" på "problemen" i Östtyskland, och att Sovjet skulle ställa upp om Erich Honnecker begärde hjälp med detta. Demonstrationer i Östtyskland och östra delen av Berlin slogs ner hårt och brutalt. Motdemonstrationer på den västra sidan av muren spårade ut när ungdomar klättrade upp på muren och östtysk gränspolis öppnade eld.

Läget blev allt mer spänt när Västs demokratier fördömde Östtysklands tilltag. När sovjetisk trupp skickades in i Östberlin för att konsollidera situationen förstärktes även Västberlins brigad, vilket i sin tur fördömdes av östblocket. Margaret Thatcher intog en hård linje mot öst, påhejad av president Bush som dock var något långsammare och mer återhållsam. De brittiska styrkorna i Västtyskland förstärktes och fick ökad beredskap. Sovjet svarade med att stänga av Berlin och vägra flygtillstånd över Östtyskland.

Detta fick Väst att reagera. Även andra hårda nerslag mot folkuppror/demokratiska rörelser (beroende på vem man lyssnar på) från Sovjets sida fördömdes, och samtliga NATO-länder försatte sina styrkor i högsta beredskap. USA förberedde en massiv konvoj av materiel och inkallade soldater till Europa, då Sovjet förklarade en flottblockad i Atlanten, då man såg uppladdningen som en provokation. Varje fartyg som tog sig förbi en viss linje skulle bordas eller sänkas av sovjetiska marina enheter.

Kvällen den 26e november gav sig de första amerikanska flottstyrkorna förbi linjen, hävdande att sjörätten förklarade internationellt vatten som fritt för alla. Trots sista-minuten-diplomati över heta linjen skjöts de första sjömålsrobotarna iväg. Tredje världskriget hade börjat.

Det första sjöslaget gick någorlunda för väst. Med decimerade flottstyrkor kunde man föra konvojerna i hamn relativt oskadade. Innan trupperna från konvojerna hade hunnit komma i ställning genomförde Sovjet en marin landstigning i norra Västtyskland. Brittiska och holländska enheter gick snabbt till motangrepp, tillsammans med amerikanska marinkårsenheter. De sovjetiska styrkorna pressades tillbaka, då det var uppenbart att landstigningen bara var en skenmanöver. Sovjetiskt pansar rullade över gränsen till Västtyskland i söder. Till en början såg det ut som att man kunde hålla tillbaka floden, men när de första sovjetiska taktiska kärnvapnen exploderade bröt all sammanhållning ihop. Sovjets pansarförband avancerade snabbt under de radioaktiva molnen, och innan NATO kunde enas om en motinsats med kärnvapen stod Röda armén vid Rhens östra bank. Den västtyska regeringen förklarade att man inte hade valts för att atombomba sina egna medborgare, vilket var vad som krävdes för att stoppa Röda armén. Frankrike, Storbrittanien och USA var tveksamma till en strategisk insats, då det skulle leda till ömsesidig garanterad förintelse.

Med åttio procent av Västtyskland i ryska händer kapitulerade den västtyska regeringen den 12 december 1989. Med sovjetiska trupper vid Rhen fanns det inte mycket till motoffensiv som kunde göras. Kriget stannade upp.

Ingen formell vapenvila har avtalats och ingen fred föreligger. Stora delar av Europa är ockuperat av sovjetiska styrkor. Nästan varje land i Europa har mobiliserat för krig, och subversiva operationer är en del av vardagen.

--> Nå - vad tror ni? Med era historiska kunskaper så vore det intressant med en disskussion om detta inte helt otroliga scenario.

Användarvisningsbild
larsleo
Medlem
Inlägg: 159
Blev medlem: 1 juni 2002, 12:22
Ort: norröver sägs det

Inlägg av larsleo » 9 oktober 2002, 19:21

hmmm vad gör sverige..Vi som är så fredälskande å Neutrala.. jagar ryska ubåtar kanske??

nä men det var ett intressant scenario faktiskt..

Användarvisningsbild
Dalmas
Medlem
Inlägg: 2236
Blev medlem: 10 april 2002, 11:25
Ort: Torde framgå

Inlägg av Dalmas » 9 oktober 2002, 19:23

Ryssarna klarade inte av Afghanistan, hur sannolikt är det att de skulle klara av Västtyskland?

Användarvisningsbild
Martin Tunström
Medlem
Inlägg: 4279
Blev medlem: 23 mars 2002, 17:55
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Martin Tunström » 9 oktober 2002, 19:52

Dalmas skrev:Ryssarna klarade inte av Afghanistan, hur sannolikt är det att de skulle klara av Västtyskland?
Dom hade sett sin fiende och inte som i Afghanistan där afghanerna gömde sig i grottor och slog till lite då och då, för att sen försvinna! 8O
Precis samma problem hade USA i vietnam.

Användarvisningsbild
Johan Elisson
Medlem
Inlägg: 3530
Blev medlem: 23 mars 2002, 17:58
Ort: Rikets värn i väst.

Inlägg av Johan Elisson » 9 oktober 2002, 19:52

Ja, faktum är väl att det skulle väldigt mycket till innan ryssarna stod vid Rhen på så kort tid?

Annars ett intressant scenario.

/Johan

Användarvisningsbild
Martin Tunström
Medlem
Inlägg: 4279
Blev medlem: 23 mars 2002, 17:55
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Martin Tunström » 9 oktober 2002, 19:53

Johan Elisson skrev:Ja, faktum är väl att det skulle väldigt mycket till innan ryssarna stod vid Rhen på så kort tid?

Annars ett intressant scenario.

/Johan
Postade i samma ögonblick! sh*t!

Pastorn
Medlem
Inlägg: 30
Blev medlem: 22 april 2002, 01:29
Ort: Uppsala

Inlägg av Pastorn » 10 oktober 2002, 18:25

Självklart förutsätter scenariot att NATO verkligen blir tagna på sängen av ryssarnas anfall - något som i sig kanske inte skulle vara helt troligt. Men tankarna kring Västtysklands politiska agerande känns långt mer troliga än liknande av herrar Clancy eller Winter (pseudonym).

Här talar vi i princip om ett "traditionellt" krig med strider liknande de under andra världskriget - stora ytor att utkämpa pansarslag på, flygstridskrafter som kämpar om luftherravälde och en massiv våg av motoriserade Sovjetiska förband. Ja ja - det var kanske inte en så uttömmande beskrivning men ni fattar? :wink:

Problemet som jag ser det i detta scenario är NATO och deras demokratiska styre - problemet att klara av denna typ av konflikt då helt plötsligt en mängd regeringar ställs inför ett samarbete mot en fiende som inte är i behov av någon intern dialog. Jag tror nog att det är just detta som skulle kunna göra det problematiskt att stoppa ett massivt anfall österifrån. Att NATO sedan skulle kunna samla sig och slå tillbaka är det ingen tvekan om men - detta eviga men - jag gissar att den Sovjetiske angriparen nog skulle vara mycket mer benägen att nyttja sina taktiska kärnstridsspetsar än de fria demokratierna i väst.

Vad det angår Sverige skulle jag anta att ett dylikt läge skulle försätta landet i högsta beredskap och en total mobilisering - massflykt från storstäderna och ett samhälle mer eller mindre präglat av kaos. En stark statlig censur skulle nog också instiftas (av andra världskrigsmodell) för att lugna folket och stävja eventuella ordkrig med främande makt. Kom ihåg att vid den här tiden satt en kvarleva från Palmes tid vid regeringsmakten - Ingvar Carlssons Socialdemokraterna. Nog för att den hemliga samverkan kommit fram nu men inte tror jag vi fått se något annat än möjliga utspel om folkrätt och fredsduvor från Rosenbad.

Nedan klipper jag in en ganska så spännande lite fiktiv text från ett scenario (figurspelet Fistfull of TOW's) som spelades upp vid GotCon (spelkonvent) för två år sedan tror jag:

I närheten av Fulda, BRD, 2 maj 1988; Andra dagen av operation "German Spring"

Major Mackall tittade mot ett skogsbryn som låg på 1300 meters avstånd. Där bakom fanns ryssarna. M1A1 bataljonen som han hade befäl över hade förberett sina ställningar och inväntade det ryska anfallet.
"Ivan gillar säkert det här vädret" sade Mackall; himlen var övertäckt med låga moln på ca 400 meters höjd, A-10 piloterna skulle få svårt att se sina mål. Resterna av tidigare anfall syntes i dalen, vraket från två A-10 och 15 utbrända T-80. Nu återstod bara att invänta nästa anfall.

I sin stab stod överste Pavlov, chef för 198 Motoriserade Gardes Gevärs Regementet, och planerade nästa anfall. "Amerikanarna gillar säker det här vädret" sade han och gjorde en gest mot molnen." Deras förbannade flygplan kommer in alldeles för lågt för vår radar och därför har vi praktiskt taget ingen chans att se dom innan dom skjuter. Våra pojkar kallar dem Djävulens kors."
"Hur allvarliga är förlusterna?" frågade den politiske officeren.
"Inte så allvarliga, ett kompani och vi lyckades skjuta ned två av dem."

En soldat räcker ett par radio hörlurar till översten, han lyssnar i en halv minut.
"Fem minuter. Mina män är på plats och vi är klara."

Fem minuter senare startar anfallet; artilleriet börjar hamra på de amerikanska ställningarna. Marschen mot Rhen kan fortsätta.


Ser fram mot fler inlägg - väl mött!

Användarvisningsbild
metmask
Medlem
Inlägg: 77
Blev medlem: 13 maj 2002, 12:13
Ort: Sandviken

Inlägg av metmask » 11 oktober 2002, 09:33

mycket mycket intressant :)

Skriv svar