Idag är det 30 år sedan Watergate

Diskussioner kring händelser under kalla kriget, från krigsslutet till 1991.
Användarvisningsbild
Mats
Medlem
Inlägg: 699
Blev medlem: 24 mar 2002 17:23
Ort: Sundbyberg

Idag är det 30 år sedan Watergate

Inlägg av Mats » 17 jun 2002 09:41

Idag är det 30 år sedan Watergate avslöjades. Från DN:

(...) Det var inte själva Watergateinbrottet som till slut fällde Nixon utan hans mycket aktiva försöka att mörklägga brottsutredningen. Bara sex dagar efter inbrottet, den 23 juni 1972, beordrade han sin stabschef Bob Haldeman att uppmana den federala polisen, FBI att "för fan hålla sig borta" från brottsutredningen och undersöka om inte underrättelseorganisationen CIA kunde ta på sig skulden.

Men Watergate handlade inte bara om detta "tredje klassens inbrott", med ett uttryck från Nixons presstalesman.

Det handlade också om "rörmokare" i Vita huset som hade till uppgift att till varje pris, även olagligheter, sabotera Nixons politiska motståndare.

Det handlade om missbruk av kampanjmedel, om "fiendelistor", om att använda federala institutioner för egen politisk vinning. Det handlade om maktmissbruk och om en presidents försök att sätta sig över den amerikanska konstitutionen.

Detta kunde ingen ana som läste de första förvirrade rapporterna i Washington Post om inbrottet, om att fem män gripits i det demokratiska partihögkvarteret försedda med gummihandskar på händerna och i färd med att installera, eller avlägsna, dolda mikrofoner. En av männen hade en telefonbok med anteckningen "WH 202-456 2282" och ett privat nummer till en "HH", som visade sig vara E Howard Hunt, konsult i Vita huset.

456 är fortfarande de tre första siffrorna i telefonnumren till Vita huset, men ingen svarar längre på 456 2282, rapporterar en nyhetsbyrå.

Telefonboken ställs emellertid minnesdagen till ära ut i nationalarkivet i Washington, tillsammans med diverse inbrottsverktyg som de fem männen var utrustade med och askkoppar från det hotell på andra sidan gatan varifrån Hunt och hans medkonspiratör Gordon Liddy övervakade det misslyckade inbrottet.

Och som vanligt vid Watergate-jubileer väcks åter frågan om Deep Throats identitet, den hemliga källa som försåg Washington Post-journalisterna Bob Woodward och Carl Bernstein med avgörande information om Vita husets inblandning i skandalen.

John Dean, som var Nixons juridiske rådgivare och den som till slut i senatsförhör avslöjade presidentens mörkläggning, hade förutskickat att han skulle ge avgörande bevis om Deep Throat i webbmagasinet Salon på måndagen.

Nu meddelas att projektet ställts in, kanske inför hotet om juridiska åtgärder från den som Dean hade tänkt peka ut, kanske för att Dean helt enkelt inte är riktigt säker på sin sak.

Men ett antal journalistelever vid University of Illinois har efter specialstudier röstat fram Nixons konservative talskrivare Pat Buchanan, som senare flera gånger försökt bli president själv, som Deep Throat.

Fan tro´t.

Someone
Medlem
Inlägg: 400
Blev medlem: 15 maj 2002 20:44
Ort: Svea Rikes Huvudstad

Discovery ikväll 21:00 ->

Inlägg av Someone » 17 jun 2002 10:09

Discovery kör, för den som är intresserad, ett par timmars Watergate-special ikväll.. från 21 och framåt..

mvh