15 år sedan Hillsborough-katastrofen

Diskussioner kring händelser under kalla kriget, från krigsslutet till 1991.
Användarvisningsbild
Johan Elisson
Medlem
Inlägg: 3568
Blev medlem: 23 mar 2002 17:58
Ort: Rikets värn i väst.

15 år sedan Hillsborough-katastrofen

Inlägg av Johan Elisson » 16 apr 2004 20:36

Den 15 (jag vet att det är den 16 idag, men i lumpen har man inte internet lättillgängligt) april 1989 dog 96 människor under den blåa himlen, ett par decimeter från räddningen. På Hillsborough-stadion i industristaden Sheffield skulle den ena semifinalen i världen äldsta fotbollsturnering, FA-cupen, spelas mellan Liverpool FC och Nottingham Forest. På den västra läktaren, Leppings lane tränges närmare tiotusen supportrar, främst från Liverpool, på ståplats bakom det två meter höga stängslet. Utanför väntade ytterligare supportrar otåligt på att få komma in. När polisen öppnade grindarna in till arenan för att lätta på trycket utanför fylldes den redan fulla sektionen innanför gallret på med ytterligare folk.

Under tiden som matchen börjar kläms och trampas 96 Liverpool-fans ihjäl innanför gallret i den press som skapas av supportrarna utanför som vill in för att se matchen. Ett antal människor lyckas sätta sig själva i säkerhet genom att klättra över gallret eller dras upp på sittplatsläktaren bakom ståplatssektionen. Först när en polisman springer in på plan i den sjätte matchminuten avbryts matchen. 96 människor är döda, med frisk luft och obegränsat med utrymme några decimeter ovanför sina huvuden. Glöm dem aldrig.

Jag vet inte om detta ämne berör historien på ett sådant sätt som detta forum är till för, men jag hoppas det. Folk dör inte bara i hundratal i terrorattentat och krig eller naturkatastrofer, utan även i helt vardagliga situationer, som på en fotbollsstadions läktare. Vem som var ansvarig för dessa människors liv har man inte kommit fram till, istället har slutsatsen blivit "död genom olyckshändelse" i alla 96 fall.

Slutligen en fråga. I England infördes genast nya regler om att arenorna enbart skulle ha sittplatser för att garantera att Hillsborough-tragedin aldrig ska upprepas. Men gav katastrofen någon reaktion utomlands? Fick Sverige strängare regler vad gäller arenors säkerhet?

/Johan

Användarvisningsbild
Moxica
Medlem
Inlägg: 865
Blev medlem: 12 nov 2003 22:21
Ort: Furstendömet Täbylundsvägen

Inlägg av Moxica » 16 apr 2004 22:53


Frogman
Medlem
Inlägg: 1166
Blev medlem: 15 feb 2003 22:27
Ort: Sverige

Inlägg av Frogman » 17 apr 2004 12:20

Liverpools fans var helt tokiga under 1980-talet, dom låg bakom massakern i Heysel-stadiumen, där man hade slagit hål på muren för att komma in. Nuförtiden så har man massor med vakter, som skall brotta ner fans som kommer in plan.
Fast lite orolig är man inför FA-cup finalen med emellan Millwall (våldsam
Londonklubb, med ökänd svans) och Man United.

Användarvisningsbild
Donkeyman †
Saknad medlem
Inlägg: 3181
Blev medlem: 05 feb 2004 18:29
Ort: Tromsø

Re: 15 år sedan Hillsborough-katastrofen

Inlägg av Donkeyman † » 17 apr 2004 20:08

Johan Elisson skrev:Slutligen en fråga. I England infördes genast nya regler om att arenorna enbart skulle ha sittplatser för att garantera att Hillsborough-tragedin aldrig ska upprepas. Men gav katastrofen någon reaktion utomlands? Fick Sverige strängare regler vad gäller arenors säkerhet?

/Johan
Hillsborough har fått en enorm påverkan på fotbollens anläggningar i hela Europa. Tragedien orsakades ytterst av att arrangörerna släppte på folk i alltför stor takt in på ståplatsläktaren. När massan tryckte på bakifrån blev trycket för stort mot det staket som omgav själva banan. Efter detta monterade man omedelbart ned dessa staket runt hela Europa. Vidare har UEFA (Europeiska Fotbollförbundet) infört regler, som begränsar antalet ståplatser i de högsta ligorna. I alla de Skandinaviska länderna har arenorna byggts om som en direkt följd av Hillsborough.

Användarvisningsbild
Mackan L
Medlem
Inlägg: 512
Blev medlem: 26 jul 2004 03:49
Ort: Yorkshire, U.K.

Re: 15 år sedan Hillsborough-katastrofen

Inlägg av Mackan L » 27 apr 2016 01:07

Efter 27 år har offren för Hillsboroughkatastrofen fått upprättelse. Det var inte fansens fel utan det var polisens har nu slagits fast i domstol.

Hillsborough inquests: Fans unlawfully killed, jury concludes
http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-36138337

Citera delar av artikel:
Ninety-six football fans who died as a result of a crush in the 1989 Hillsborough disaster were unlawfully killed, the inquests have concluded.

The jury found match commander Ch Supt David Duckenfield was "responsible for manslaughter by gross negligence" due to a breach of his duty of care.

Police errors also added to a dangerous situation at the FA Cup semi-final.

The prime minister said the inquests had provided "official confirmation" fans were "utterly blameless".

After a 27-year campaign by victims' families, the behaviour of Liverpool fans was exonerated.

The jury found they did not contribute to the danger unfolding at the turnstiles at the Leppings Lane end of Sheffield Wednesday's ground on 15 April 1989.

[...]

Användarvisningsbild
Mackan L
Medlem
Inlägg: 512
Blev medlem: 26 jul 2004 03:49
Ort: Yorkshire, U.K.

Re: 15 år sedan Hillsborough-katastrofen

Inlägg av Mackan L » 28 jun 2017 15:15

Nu åtalas sex poliser för Hillsborough, bland annat för falskt vittnesmål.

http://www.dn.se/sport/fotboll/sex-atal ... lsborough/

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 11612
Blev medlem: 11 aug 2003 17:15
Ort: Uppland

Re: 15 år sedan Hillsborough-katastrofen

Inlägg av Stefan Lundgren » 30 jun 2017 17:39

Det var polisen som gjorde felet och det fanns också brister på arenan då. Det är någonting som anhöriga har kämpat för sedan dess. Det var inte första gången som Hillsborough har varit värd för semifinalen i FA-cupen så man kan inte skylla på det. I den engelska FA-cupen så spelas semifinalen på neutrala arenor för er som inte känner till det.
Hillsborough har varit hemmaarena för Sheffield Wednesday sedan 1899 och hette Owlerston under de första åren, därav klubbens smeknamn "The Owls, Ugglorna"

Stefan

Stefan Lundgren
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 11612
Blev medlem: 11 aug 2003 17:15
Ort: Uppland

Re:

Inlägg av Stefan Lundgren » 01 jul 2017 08:39

Frogman skrev:Liverpools fans var helt tokiga under 1980-talet, dom låg bakom massakern i Heysel-stadiumen, där man hade slagit hål på muren för att komma in. Nuförtiden så har man massor med vakter, som skall brotta ner fans som kommer in plan.
Fast lite orolig är man inför FA-cup finalen med emellan Millwall (våldsam
Londonklubb, med ökänd svans) och Man United.
Av de som greps i Bryssel under Europacup-finalen 1985 var bara en fjärdedel från Merseyside (grevskapet som Liverpool ligger i) och resten kom överallt från de brittiska öarna. Såvitt vad jag känner till så kände brittisk polis ett antal våldsverkare som var kända för att åka runt till olika arenor. Jag kommer att Expressen hade en artikel om engelska huliganer under den andra halvan av 1980-talet. Det var tio personer som styrde det där och alla hade ett kriminella liv och sedan var det drygt 1000 som låg under dem, därefter ett antal personer som följde med i själva strömmen.

Det var så i Bryssel också och det var ett antal personer som inte var från Liverpool som var med. Liverpool har huliganfirma, men de är inte så beryktade som "Men in black"( Manchester United) eller Bushwackers (Millwall) som man kan om på den engelska Wikipedia.

Stefan