Olof Palmes baneman

Diskussioner kring händelser under kalla kriget, från krigsslutet till 1991.
Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 2701
Blev medlem: 14 jun 2005 15:31
Ort: Uppsala

Re: Olof Palmes baneman

Inlägg av a81 » 06 jun 2022 12:03

Problemet med Skandiamannen var väl att han gled på sanningen för att få en bättre historia, eller möjligen (osannolikt) för att han var gärningsman.

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 3466
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: Olof Palmes baneman

Inlägg av koroshiya » 07 jun 2022 00:35

A81, jag tror de flesta har den uppfattningen. Vissa verkar ha tyckt att han nästan var mytoman, medan andra såg honom som socialt mycket smart.

Är man en pratkvarn med sådana tendenser händer det kanske lätt att andra börjar fundera, och särskilt när de inte har någon annan mördare.

Min simpla tro är att han lätt hade kunnat klara sig undan all uppmärksamhet, men själv valde att placera sig nära händelsernas mitt.

Det är inte direkt så jag hade betett mig efter att ha skjutit en statsminister, men alla är vi olika, så man kan absolut inte utesluta att det var Engström, men jag tror inte att det var han.

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 2701
Blev medlem: 14 jun 2005 15:31
Ort: Uppsala

Re: Olof Palmes baneman

Inlägg av a81 » 07 jun 2022 21:31

Håller helt med. Skandiamannen är absolut inte otänkbar som gärningsman, men inte särskilt sannolik. Jag undrar dock lite om han verkligen stannade och tittade på klockan strax före skotten, eller om han på något sätt hade en mindre roll i mordet och stannade till vid skyltfönstret och väntade på att skotten skulle falla. Jag tänker på något slags assistans till mördaren, smussla undan mordvapnet bakom någon bakdörr på Skandiahuset eller något liknande. Men det är givetvis bara spekulationer. Troligen var han bara ett vittne som gled lite på sanningen.

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 2701
Blev medlem: 14 jun 2005 15:31
Ort: Uppsala

Re: Olof Palmes baneman

Inlägg av a81 » 27 jun 2022 23:29

Såg att Jeremiah Karlsson på Youtube skulle försöka lägga ihop förloppet utifrån några nyckelvittnen. Jag har också tänkt lite på just detta och tänker att mordet gått till ungefär så här:

Makarna Palme går söderut på Sveavägens östra sida. Vittnet Nicola (tror jag han heter) ser dem. Vittnet Inge M ser samtidigt från sin bil på andra sidan Sveavägen mördaren gå av och an vid Dekorima. Sedan ser taxichauffören Anders D paret Palme "prata med mördaren" i det avfasade Dekorimahörnet. Vittnet Anna H har en liknande minnesbild. Vittnet Anders B vandrar söderut från bankomaterna (på östra sidan av Sveavägen), paret Palme och mördaren dyker plötsligt upp framför honom (tidigare antagligen varit dolda i Dekorimahörnet), paret Palme och mördaren går några meter åt sydväst och så skjuts Palme. Även vittnet Inge M ser mördaren komma upp och skjuta bakifrån.

Om paret Palme verkligen pratade med mördaren, eller om det bara såg ut så, är en öppen fråga...

FredH
Medlem
Inlägg: 1236
Blev medlem: 29 jul 2003 18:56
Ort: Växjö

Re: Olof Palmes baneman

Inlägg av FredH » 28 jun 2022 09:52

a81 skrev:
27 jun 2022 23:29

Om paret Palme verkligen pratade med mördaren, eller om det bara såg ut så, är en öppen fråga...
Vad som menas med prata är också väldigt olika, allt ifrån ett par fraser till flera meningar.

Problemet med vittnesuppgifterna är att de är väldigt dåligt upptagna, finns stora brister i hantering av vittnesförhör. Det blir bättre i takt med tiden, men initialt de första månaderna är katastrofala. Vittnesförhör som kan ha pågått i en timme, blev inte mer än en a4sida med uppgifter.

Finns ett par saker som går att vara hyfsat säker på.
1. Mordet är en spontan handling som bestäms i samband med biobesöket. Palmes telefon var inte avlyssnad ej heller var han troligen bevakad. Så mordet har bestämts strax före biobesöket eller under tiden Palme är på bio, troligen genom att mördaren ser Palme i samband med biobesöket.
2. Mördaren stod troligen och väntade vid Dekorima, troligen genom att mördaren snabbmarscherat från Grand till platsen. För val av färdväg hem för Palme var också det en impuls. Till bion tog de tunnelbanan och kom till Grand från andra hållet. Så att de skulle gå ned längs Sveavägen kom de på precis efter biobesöket när de stod och pratade med sonen. Även bytet av trottoar är en oplanerad handling när de skulle titta i ett skyltfönster.

Jag håller nog för osannolikt hypotesen att mordet är en impulsgärning där någon, t.ex. skandiamannen träffar på makarna på trottoaren och plötsligt bestämmer sig.