Sydosseterna till valurnorna för att bekräfta oberoende

Diskussioner kring händelser under kalla kriget, från krigsslutet till 1991.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mars 2002, 21:27
Ort: Sverige

Sydosseterna till valurnorna för att bekräfta oberoende

Inlägg av Marcus » 12 november 2006, 17:36

Trots omvärldens illa dolda motvilja mot tilltaget strömmade sydosseterna till valurnorna på söndagen för att bekräfta sitt oberoende från Georgien och välja om "presidenten".
På eftermiddagen meddelades det att över 50 procent av valmanskåren hade varit och röstat. Därmed är valet så giltigt det kan bli.
Västvärlden hade på förhand dömt ut folkomröstningen som "illegal" och "kontraproduktiv". Ryssland har dock sagt att valresultatet bör "respekteras".
Sydossetien ligger vid ryska gränsen där Kaukasus börjar. Det förklarade sig ensidigt oberoende från Georgien efter kriget 1991-92 då hundratals sydosseter stupade och tiotusentals drevs på flykt.
Nu skulle sydosseterna bekräfta sin självständighet - i ett läge då spänningarna tilltar både i Georgien och mellan Georgien och Ryssland. De skulle också välja ledare, och resultatet väntades allmänt bli omval av den 42-årige förre brottaren Eduard Kokoity.
- Jag röstade för självständighet och för en ljusnande framtid, sade Kokoity när han kom ut från vallokalen.
Åtföljd av två söner samt ett 20-tal sjungande och dansande anhängare dök Kokoity upp där redan på morgonen, efter att ha varit på krigskyrkogården tvärsöver vägen för att lägga ned en krans.
Flertalet sydosseter, som skiljer sig etniskt från georgierna, har i dag ryska pass och använder ryska rubel. I och runt huvudstaden Tschinvali vajar också oftast den ryska flaggan bredvid den vit-röd-gula sydossetiska.
En väljare sade till Reuters utsände:
- Jag tror att Sydossetien så småningom ansluts till Ryssland. Det blir bäst för barnen.
Detta är en vida spridd åsikt bland sydosseterna.
Men det finns samtidigt många byar i området som har georgisk befolkning. Där är invånarna vanligen lojala med regeringen i Tbilisi. De ville inte alls delta i den sydossetiska omröstningen utan höll ett eget val för att utse en annan ledare för Sydossetien.
Den omröstningen godkänns inte av den sydossetiska ledningen, lika lite som omvärlden väntas godkänna den sydossetiska.
Vallokalerna stängdes klockan 18 svensk tid och de första resultaten väntas under måndagen.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp? ... nderType=2

/Marcus

Användarvisningsbild
Martin Lundvall
Medlem
Inlägg: 5323
Blev medlem: 22 mars 2003, 10:05
Ort: Mer Lund än Moskva
Kontakt:

Inlägg av Martin Lundvall » 12 november 2006, 19:52

Vilket tyvärr inte kommer leda någon vart, ännu en omröstning som inte godkänns av det internationella samfundet och Georgien kommer givetvis inte acceptera att en del av deras land avskiljs från dem även om de facto så redan har skett. Cynikern i mig säger att Ryssland inte heller kommer vara intresserad av att lösa konflikten så länge man bråkar med Georgien. Befolkningen kommer inte heller märka någon förbättring, ekonomin kommer fortsätta gå kräftgång tills dess att tvisterna är lösta i regionen.
Kanske är de etniska konflikterna i före detta Sovjetunionen de nya Nordirland och Sri Lanka.

/Martin

Användarvisningsbild
Rancid
Medlem
Inlägg: 354
Blev medlem: 2 april 2003, 13:16
Ort: Planet Earth

Inlägg av Rancid » 14 november 2006, 21:13

Föga förvånande så röstade sydossetsierna med med en majoritet på 99 % för oberoende.
Men naturligtvis blir det bara en meningslös propagandauppvisning då varken Georgien eller resten av världen accepterar omröstningen.

Trots allt så har Sydossetien till skillnad från en annan georgisk utbrytarrepublik, Abkhazien, ganska starka och legitima skäl för att bryta sig loss från Georgien och i förlängningen närma sig Nordossetsien och Ryska Federationen. Om det kommer att lyckas eller inte har dock knappast speciellt mycket att göra med folkets åsikter utan mer med på vilket sätt Moskva och Tiblisi kommer att spela ut sina schackpjäser framöver.

Marco
Medlem
Inlägg: 1696
Blev medlem: 23 augusti 2003, 14:24
Ort: Vendelsö, Haninge
Kontakt:

Inlägg av Marco » 15 november 2006, 00:10

Att 99% röstade för självständighet verkar för mig... ja som valfusk... men kan det stämma att det var ett rättvisst val? Har ingen koll på demokratin i området ....

Användarvisningsbild
Mathias Forsberg
Medlem
Inlägg: 2986
Blev medlem: 28 mars 2002, 15:09
Ort: Stockholm

Inlägg av Mathias Forsberg » 15 november 2006, 09:37

Säkert fuskades det, men den spektakulära segern bottnar främst i att endast de som stöder utbrytningen och en anslutning till Ryssland gick och röstade.

NATO:s hållning sedan 1990-talet om okränkbara gränser har stävjat många konflikter, men skapar dessvärre en del nya som går i konflikt med de universella värden som ligger till grund för organisationen.

Skriv svar