Recension: Lucky Strike

Diskussioner kring litteratur och andra källor till vår historia. Värd: B Hellqvist
Användarvisningsbild
Hexmaster
Medlem
Inlägg: 10194
Blev medlem: 12 jun 2004 17:41
Ort: Tjörn

Recension: Lucky Strike

Inlägg av Hexmaster » 10 jun 2013 12:25

Lucky Strike
Jan-Olof Nilsson

ISBN 987-91-7331-575-3
Stockholm: Carlsson Bokförlag (2013)

Under andra världskriget hamnade över 1000 allierade flygare i Sverige. De flesta var besättningar på amerikanska bombplan som nödlandade eller kraschlandade efter att ha blivit skadade under sina räder över Tyskland. Enligt krigets regler fick soldaterna hållas i särskilda läger, djupt inne i landet för att förhindra att de begav sig tillbaka till kriget.

Med tiden kom "lägren" att omtolkas från taggtrådsomgärdade baracker ute i skogen till pensionat på orter som Rättvik och Gränna. Soldaterna kunde få permissioner till större städer som Jönköping och Stockholm, men fick annars hålla sig på plats. Det dröjde inte länge förrän de umgicks tämligen otvunget med lokalbefolkningen. De delade med sig av underbara ting som tuggummin, cigarretter och bitar av plexiglas. De lät som Hollywood-stjärnor, och såg ibland också ut som sådana. Så gick det också ofta som det gick.

Jan-Olof Nilsson har under många år träffat och intervjuat människor som på ena eller andra sättet berörts av dessa händelser: Flygare, kvinnorna de träffade och barnen de fick. Eller "Svenska krigsbrudar, krigsbarn och allierade flygare", som är undertitelns första halva. Liksom i omslagets bilder (där en kvinnlig luftbevakare, s.k. tornsvala, spanar in en stilig amerikan) betonas de romantiska episoderna. Även om dessa bara utgör en tredjedel av boken så är det inte svårt att förstå varför. Flera av berättelserna är starka, lyckliga (som i den fyndiga titelns "lucky strikes") som olyckliga. Ibland har de inblandade hållit dem för sig själva ända sedan kriget, tills de träffade någon som var intresserad och som de fick förtroende för. Detta är bokens absolut största förtjänst: Att den bevarar historier som annars skulle ha gått förlorade.

Vi får även en hel del annat. Som en längre beskrivning av lägrens historia "från lägerbritsar till hotellsängar", liksom en historik över den danska livlinan, motståndsmän som organiserade överskeppningar av såväl civila som militära flyktingar till säkerheten i Sverige. Flera enskilda öden, mer eller mindre dramatiska, beskrivs. Och så otaliga enstaka episoder, där de minsta gemensamma nämnarna är andra världskriget och luften: ögonvittnen berättar om vilseflugna bombplan som släppte sina förödande laster på svensk mark, om dramatiska kraschlandningar och jakter på plexiglas, om livet som tornsvala, om flygarnas ibland slösaktiga vanor (de hade höga löner, få utgifter och massor av fritid), om stort och smått ...

Undertitelns andra halva lyder "Brottstycken från ett land i skuggan av kriget." Det är en bättre beskrivning av boken som helhet. Till stora delar är det mindre en tillrättalagd beskrivning, mer en samling av repliker från en mängd intervjuer. Nilsson har samlat på sig ett stort och förvisso värdefullt material, och han återger det i, om inte befintligt skick, så åtminstone lite väl oredigerat. Trivialiteter och upprepningar är legio, känslan av primärkälla ofta påtaglig. De knappt 500 sidorna hade vunnit på att redigeras ner.

Bildmaterialet är utomordentligt. Praktiskt taget alla gamla bilder är tagna av eller föreställer de personer som texten handlar om.

Boken rekommenderas alla som är intresserade av Sverige under beredskapen eller andra världskrigets luftstrider. För den som är intresserad av både det ena och det andra är den obligatorisk.


Betyg: 3 av 5.

Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 6434
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Recension: Lucky Strike

Inlägg av sonderling » 14 jun 2013 12:10

Boken rekommenderas alla som är intresserade av Sverige under beredskapen eller andra världskrigets luftstrider. För den som är intresserad av både det ena och det andra är den obligatorisk.
Då är det nått för mig! Har satt den i önskilistan. Bara titeln är lockande (mitt favvo märke när jag rökte) och så tyckte jag om hans tidigare bok. Anrop Red dog.

Sonderling

Användarvisningsbild
Hexmaster
Medlem
Inlägg: 10194
Blev medlem: 12 jun 2004 17:41
Ort: Tjörn

Re: Recension: Lucky Strike

Inlägg av Hexmaster » 12 okt 2013 14:54

Ser att utmärkelsen Årets svenska flygbok, som delas ut av Svensk Flyghistorisk Förening, i år gått till Lucky Strike.

Användarvisningsbild
Battler
Medlem
Inlägg: 4993
Blev medlem: 24 mar 2002 10:38
Ort: Luleå

Re: Recension: Lucky Strike

Inlägg av Battler » 13 okt 2013 15:40

Läser för närvarande Lucky Strike av J-O Nilsson och jag gillar den, alltid kul med personliga berättelser. I en del fall plockar jag fram, Nödlandning av B. Widfeldt & R. Wegmann så man kan jämföra. B. Widfeldt & R. Wegmann står för torra fakta och J-O Nilsson ger historierna en personlig prägel.
__________________________________
MVH