Författaren som "skrivit" 5000 böcker

Diskussioner kring litteratur och andra källor till vår historia. Värd: B Hellqvist
Skriv svar
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mars 2002, 21:27
Ort: Sverige

Författaren som "skrivit" 5000 böcker

Inlägg av Marcus » 16 september 2012, 13:08

Jag har märkt av samma fenomen som nedanstående även bland appar och förstås eböcker.
Enligt svenska nätbokhandlar har författaren Wade Anastasia Jere skrivit närmare 5.000 böcker på två år. Hur är det möjligt? Fenomenet kallas robotböcker. ”Det är i grunden samma sak som spam”, säger Rasmus Fleischer, författare till dubbelvolymen Boken & Biblioteket.
De nya "författarnas" produktionstakt är inget annat än remarkabel. På de två senaste veckorna har exempelvis Bokus.com fått in drygt 400 nya titlar från Wade Anastasia Jere.
Totalt handlar det i dagsläget om närmare 5.000 böcker och både priser och ämnen varierar kraftigt: en bok om Bournemouths flygfestival – 772 kronor, en om Haitis ekonomiska reformer 1996 – 312 kronor, en om franska andraligan i fotboll säsongen 1949/1950 – 809 kronor. Eller är du kanske intresserad av den japanska tågstationen Kai-Ueno? För 370 kronor blir det 64-sidiga häftet ditt.
Men det här är inga vanliga böcker. Det är så kallade robotböcker, och de sprids i hundratusental på nätbokhandlar världen över. Kända sajter som svenska Adlibris, amerikanska Barns & Noble samt brittiska Waterstones har samtliga mängder av böcker från robotförlag som USA-baserade Books LLC och tyska Alphascript.
– Den vanligaste typen av robotböcker är de som bygger på material från Wikipedia. Människor bakom robotförlagen har då konstruerat en mjukvara som sammanställer all text från en artikel eller en kategori på Wikipedia och som senare blir till en bok, säger bloggaren och författaren Rasmus Fleischer.
Fleischer är expert på ämnet. På sin blogg har han vid ett flertal tillfällen diskuterat robotböcker och robotförlag, och i sin dubbelvolym Boken & Biblioteket går han igenom hur nya tekniker suddar ut bokformatets gränser.
Den billigaste av Wade Anastasia Jeres böcker på Bokus kostar 255 kronor, är skriven på franska och handlar om hydrologi. Den dyraste kostar 1109 kronor och handlar om Kevin Batiste. Den före detta medelmåttiga basebollspelaren Batiste – sex matcher i Major League Baseball på meritlistan – har en Wikipedia-sida som boken antagligen är baserad på. Men med tanke på att informationen på Wikipedia är begränsad till två rader och en faktaruta är det svårt att förstå hur boken om Kevin Batiste kan ha 352 sidor.
Rasmus Fleischer förklarar:
– Det fanns faktiskt en robotbok om mig också. Där ingick också alla artiklar som var länkade från Wikipedia-artikeln om mig. Det står att jag är född i Halmstad så då följde hela artikeln om Halmstad med, säger Rasmus Fleischer.
http://www.dn.se/ekonomi/forfattaren-so ... 000-bocker

/Marcus

Användarvisningsbild
B Hellqvist
Redaktör emeritus
Inlägg: 5627
Blev medlem: 24 mars 2002, 16:05
Ort: Skövde
Kontakt:

Re: Författaren som "skrivit" 5000 böcker

Inlägg av B Hellqvist » 16 september 2012, 14:03

Det måste gå att följa pengarna till de som ägnar sig åt den där bedrägliga "förläggar"verksamheten samt blockera dem på internetbokhandlarna.

JohnT
Stödjande medlem 2022
Inlägg: 1915
Blev medlem: 4 maj 2002, 14:44
Ort: Stockholm

Re: Författaren som "skrivit" 5000 böcker

Inlägg av JohnT » 16 september 2012, 14:58

B Hellqvist skrev:Det måste gå att följa pengarna till de som ägnar sig åt den där bedrägliga "förläggar"verksamheten samt blockera dem på internetbokhandlarna.
jag har mailat och klagat hos en nätbokhandel, bokus och fick ett lite undvikande svar.

För det är ju bondfångeri, ska vi sätta gång en mer systematisk klagosång?

Jag vet en av forumets medlemmar som fick (om man säger det i korta drag) sin hemsida kopierad och publicerad av ett polskt förlag. Men om jag förstod det rätt, så hade dom i alla fall redigerat texterna lite.

Mvh
/John

Användarvisningsbild
B Hellqvist
Redaktör emeritus
Inlägg: 5627
Blev medlem: 24 mars 2002, 16:05
Ort: Skövde
Kontakt:

Re: Författaren som "skrivit" 5000 böcker

Inlägg av B Hellqvist » 16 september 2012, 15:12

Det verkar som om bokhandlarna är i högsta grad medvetna om problemet, och att de gör vad de kan för att stävja det:
På senare år har ett nytt problem dykt upp för den som vill köpa böcker på nätet. Näthandlarnas sökmotorer svämmas över av så kallade robotböcker – ofta är det bara ihopsamlade Wikipedia-artiklar – och det är svårt för konsumenterna att veta vilka böcker som är "riktiga".

– Det finns extremt många robotböcker. Jag kan inte svara exakt, men känslan är att vi har hundratusentals i vår databas, säger Magnus Dimert, vd på Adlibris.

På Bokus har man samma uppfattning.

– Det har varit en explosionsartad utveckling av den här typen av böcker. De hamnar i olika distributörers databaser och på det sättet kan de hamna på vår webbsida för försäljning, säger Magnus Svensson Bragsjö, inköpsansvarig på Bokus.

Svensson Bragsjö säger att robotböcker generellt sett håller betydligt sämre kvalitet än normalt, något som kundernas återkoppling vittnar om.

– Vi har fått många negativa reaktioner på de här böckerna. Kunderna blir missnöjda när de får boken eftersom det inte är det innehåll man förväntar sig. Ofta har man bara återgivit det som står på Wikipedia och de är också ganska dyra med tanke på kvaliteten.

På Adlibris upplevde man tidigare ett stort missnöje med robotböcker. Något som man nu har tagit itu med.

– För några år sedan märkte vi att vi fick väldigt höga returer, över 30 procent, på den här typen av böcker. Så nuförtiden identifierar vi titlarna och lägger en informationstext på dem där vi säger att man ska observera att förlaget som ger ut den här produkten baserar innehållet i sina böcker på fria källor som Wikipedia, säger vd:n Magnus Dimert.

Och utfallet har varit lyckat, säger han.

– Nu säljer vi nästan ingenting av de här böckerna och det har lett till att vi inte får några klagomål alls. Vi säljer kanske några hundra robotböcker per år och förut tror jag att vi sålde lika många varje dag. Det kan man jämföra med att vi totalt säljer 45.000 böcker om dagen.

För ett och ett halvt år sedan försökte också Bokus ta itu med problemet. Med hjälp av sina grossister, bland andra amerikanska Baker & Taylor och Ingram, identifierade man många robotförlag och tog bort deras böcker från databaserna.

Enligt Magnus Svensson Bragsjö fick man då bort miljontals robotböcker från sajten.

– Men det är väldigt svårt att hålla efter. Förut hade vissa författarnamn skrivit över 100.000 böcker när man sökte. Sådana tror jag att vi har fått bort merparten av, och sedan dess har vi filter som vi har satt upp mot vissa typer av förlag. Men det är inte lätt eftersom de kan dyka upp i nya skepnader, säger Magnus Svensson Bragsjö.

Finns det något bra med robotböcker?

– Ja, det finns mycket positivt också. Det är ju många uråldriga böcker, gamla klassiker och sådant, som trycks upp igen. Dem vill vi ju inte ta bort. Så det där är en balansgång, vi går mycket på den information som våra leverantörer kommer med.
http://www.dn.se/ekonomi/en-explosionsartad-utveckling

Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 7122
Blev medlem: 4 april 2002, 14:24
Ort: Oxelösund

Re: Författaren som "skrivit" 5000 böcker

Inlägg av sonderling » 17 september 2012, 08:50

Ursäkta en fråga från en 1900-tals mä'nniska men: Gäller det här bara eböcker? Eller menar man att man riskerar att få en tryckt bok i sin hand som är skriven av en "robot" när man beställer böcker?

Sonderling

Användarvisningsbild
Hexmaster
Saknad medlem †
Inlägg: 10194
Blev medlem: 12 juni 2004, 18:41
Ort: Tjörn
Kontakt:

Re: Författaren som "skrivit" 5000 böcker

Inlägg av Hexmaster » 17 september 2012, 08:58

sonderling skrev:Ursäkta en fråga från en 1900-tals mä'nniska men: Gäller det här bara eböcker? Eller menar man att man riskerar att få en tryckt bok i sin hand som är skriven av en "robot" när man beställer böcker?
E-böcker är vanligast men även pappers-"böcker" förekommer. Print on demand = skiten trycks inte förrän någon sate beställer den.

Exempel:
http://en.wikipedia.org/wiki/VDM_Publishing

Skriv svar