Recension: The Axis Air Forces

Diskussioner kring litteratur och andra källor till vår historia. Värd: B Hellqvist
Skriv svar
Användarvisningsbild
Hexmaster
Saknad medlem †
Inlägg: 10194
Blev medlem: 12 juni 2004, 18:41
Ort: Tjörn
Kontakt:

Recension: The Axis Air Forces

Inlägg av Hexmaster » 1 april 2012, 20:46

The Axis Air Forces — Flying in support of the German Luftwaffe
Frank Joseph (Frank Collin)
ISBN 978-0-313-39590-1
Praeger (2012)

Elwood: "Illinois Nazis."
Jake: "I hate Illinois Nazis."
- The Blues Brothers (1980)

Ämnet är nog så intressant: Luftwaffes kolleger. Vad vet vi icke-experter om dem, på rak arm? Alla känner naturligtvis till det japanska flygvapnet, från Pearl Harbor liksom andra platser; några vet att Mussolini hade sitt Regia Aeronautica Italiana, hur väl eller illa det nu försvarade sina färger; och vad som finns utöver detta är det få som vet, än färre som känner till detaljer. Hur många känner till det ungerska, slovakiska eller manchuriska flygvapnen? Hur många vet att Thailand inte bara grundade ett flygvapen redan 1913, utan även flög egna konstruktioner? Hur många, utöver experterna då, känner till de finska flygarässen, att de rumänska oljefälten försvarades av landets eget flygvapen, eller att britter och irakier möttes i luftstrider?

Frank Joseph har valt ett utmärkt tema för sin bok. Den hade kunnat bli spännande, intressant och lärorik. Det har den inte blivit, av flera anledningar.

En anledning är författarens förmåga att skriva oläsligt. Oförmåga att skriva läsligt är banalt och vardagligt; att skriva riktigt illa är något annat, en ”icke-talang” som sannerligen inte förekommer hos vilken bloggare som helst.

Ett av Frank Josephs ”tics” går ut på att när två styrkor möts, i luften eller i något annat sammanhang, så får läsaren alltid veta exakt hur många plan eller skepp av den och den sorten som fanns och föll på respektive sida; däremot ett minimum av färg och inlevelse, som återgav han bokföring. En annan av hans tvångstankar är att närhelst en ny flygplansmodell nämns (och de är otaliga) så ska deras viktigaste data presenteras: antal motorer med tillverkare, modell och hästkrafter angivna, beväpning med kalibrar, toppfart, högsta flyghöjd, vingyta och så vidare. Dessa sifferbemängda hårbollar dyker upp på var och varannan sida och bromsar upp läsningen; man lär sig snart att hoppa över dem. Författaren verkar lyckligt omedveten om vad han tar sig till med textens flöde. På samma sätt kan han börja beskriva en person, trupp eller händelse, för att plötsligt associera iväg åt något annat håll. En beskrivning på flera sidor av det sovjetiska flygvapnets maskiner finns insprängd mitt i ett kapitel om något helt annat. Och när även skildringar av korta episoder ofta levereras i sönderskakad form, så har kriget i sin helhet blivit närmast oigenkännligt. Ibland känns det som en helt annan konflikt som aldrig beskrivits tidigare.

Om du någonsin skulle stöta på The Axis Air Forces så läs introduktionen. På tio sidor återges alla egenheter ovan.

När jag väl vant mig vid stilen — ”gett upp hoppet” är kanske en bättre beskrivning — så började jag se ett återkommande mönster i beskrivningarna av saker och ting. Hos Frank Joseph är det nämligen så, att närhelst illdåd begås, civila bombas, anfall görs utan föregående krigsförklaring med mera, så är det av de allierade. Axelmakterna och associerade nationer gör sig aldrig skyldiga till sådant. Händelser som övertagandet av Tjeckoslovakien, uppdelandet av Polen och invasionen av Manchuriet motiveras helt kort som utslag av vishet och förnuft, eller motiveras inte alls. Att Vichy-regimen och Manchukuo skulle ha varit marionettregimer förnekas å det bestämdaste. Churchill är en brottsling av grövsta sort i Europas kamp mot kommunismen. Och så vidare.

De allierade är inte bara onda, utan även inkompetenta. Ett otal kraftmätningar nämns som sagt, och av dem framgår att de allierade behövde ett övertag på flera hundra procent för att ha minsta chans att vinna eller ens överleva en drabbning. Piloterna på den goda sidan plockar med jämnmod Mustanger och Liberators i klasar, som regel med obetydliga egna förluster. Allierade propagandamyter från kriget skåpas ut till förmån för axelmakternas propagandamyter från kriget.

Man kan fråga sig hur sådana allierade alls lyckades vinna kriget? Jo, genom kollaboratörer och förrädare, Ultra-projektet och andra fula knep. Hade man hållit sig till manlig ädel kamp så hade kommunisterna med kompanjoner inte haft en chans.

Att boken var praktiskt taget oläslig hade jag redan konstaterat. Nu verkade den fullkomligt opålitlig dessutom. Jag blev nyfiken på författaren. Vem är Frank Joseph?

I beskrivningen nämns att Frank Joseph har titeln ”Professor of World Archaeology”. Den var inte utfärdad av något universitet utan ett ”Savant Institute” i Japan som jag inte hittat några som helst uppgifter om. Han skriver regelbundet i tidskriften Ancient American som tagit på sig att presentera ”bortglömda och ibland rentav undanhållna belägg” för regelbundna kontakter över Atlanten och Stilla havet hundratals eller tusentals år före Columbus. Han har skrivit mycket om Atlantis, inte vetenskapliga analyser av fenomenet utan som ett faktum. Ovetenskapliga stollerier? Det är bara början.

The National Socialist Party of America grundades 1970 i Chicago av Frank Collin. De blev kända lokalt för demonstrationer riktade mot svarta, över hela landet 1977 när de planerade att marschera genom en förort med en hög andel judar, varav många hade överlevt förintelsen. Det är detta som uppmärksammas i Blues Brothers; de var verklighetens ”Illinois Nazis”. Den sistnämnda marschen blev en komplicerad process där resultatet kan sammanfattas som oavgjort. Marschen ägde hur som helst aldrig rum.

Grundaren fick nu två betydligt större problem. Dels avslöjades att han var jude (född som Francis Joseph Cohen). Dels greps han sedan han utnyttjat småpojkar sexuellt. Partiet ville inte längre veta av honom. När han släpptes ut från fängelset bytte han namn till Frank Joseph.

Nu började han försörja sig som skribent, med inriktning på ting som pyramidernas hemligheter, mayaindianernas hemligheter, nyhedendom (han räknar sig själv som troende), Atlantis och graal... Och de senaste åren om kriget. Häromåret kom Mussolini’s War ut, av recensioner att döma är den lika fantasifull och revisionistisk som Axis Air Forces.

Hur har då ett förlag som Praeger lurats att ge ut en sån här stinkbomb? Även om de hoppat över efterforskningarna (liksom kanske redigerandet av själva boken?) står en av författarens ”meriter” med i författarbeskrivningen, nämligen hans deltagande på den revisionistiska tidskriften The Barnes Review: ”Politically incorrect, but historically accurate!” — Om hans insatser där är hälften så usla som Axis Air Forces så är vi övriga att gratulera.


Betyg: 0 av 5.

Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mars 2002, 21:27
Ort: Sverige

Re: Recension: The Axis Air Forces

Inlägg av Marcus » 5 april 2012, 16:16

Hexmaster skrev:Hur har då ett förlag som Praeger lurats att ge ut en sån här stinkbomb?
Det är verkligen en bra fråga. Med tanke på hur många kunniga personer det är som har svårt att få böcker publicerade så undrar men hur detta gick till.

/Marcus

Artur Szulc
Medlem
Inlägg: 1944
Blev medlem: 24 mars 2002, 16:40
Ort: Västra Götaland

Re: Recension: The Axis Air Forces

Inlägg av Artur Szulc » 5 april 2012, 17:50

Betyg: 0 av 5.
Respekt!
8-)
Med vänliga hälsningar
Artur Szulc

http://www.arturszulc.se

Tylko prawda jest ciekawa (Endast sanningen är intressant)
Józef Mackiewicz

gnikam4
Medlem
Inlägg: 213
Blev medlem: 22 januari 2011, 13:41
Kontakt:

Re: Recension: The Axis Air Forces

Inlägg av gnikam4 » 8 april 2012, 00:58

Det blev i alla fall en intressant recension, så helt bortkastad kan väl inte läsningen sägas ha varit.

:)

Användarvisningsbild
Fredrik Andersson
Medlem
Inlägg: 1411
Blev medlem: 22 december 2005, 23:51
Ort: Södermanland

Re: Recension: The Axis Air Forces

Inlägg av Fredrik Andersson » 8 april 2012, 14:16

Imponerande att trots bokens kvalitet, eller snarare avsaknad av kvalitet, ta sig igenom den, ta reda på fakta om författaren och dennes bakgrund och ändå få ihop en saklig och välskriven recension. Det gjorde du bra Hexmaster!
Regimus Neque Hostis
"Vi bestämmer - inte fienden" (Södermanlands regemente 1627-2005)
En kamrats livsfilosofi:
"Jag latar mig inte. Jag avvaktar kraftfullt!"

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28510
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Recension: The Axis Air Forces

Inlägg av Hans » 8 april 2012, 14:38

Är det bara jag som blir sugen på att läsa den, jag har nog aldrig sett en mer avancerad sågning.

MVH

Hans

Användarvisningsbild
Hexmaster
Saknad medlem †
Inlägg: 10194
Blev medlem: 12 juni 2004, 18:41
Ort: Tjörn
Kontakt:

Re: Recension: The Axis Air Forces

Inlägg av Hexmaster » 9 april 2012, 13:26

Varsego.

När jag först googlade på förf. och hittade en massa grejer om den där Atlantis-göken anade jag inte att de var en och samma. 8-)

Vad jag inte har gjort är att dubbelkolla fler faktauppgifter. Det är så många bataljer där de allierade ständigt drar det kortaste strået... Den hugade och gärna insatte kan som sagt läsa introduktionen "Strange Bedfellows".
Although Sweden upheld its neutrality throughout World War II, an unknown number of Flygvapnet personnel flew as foreign observers aboard Luftwaffe aircraft during operations on the Eastern Front, beginning in late summer 1941. At least one unconfirmed report held that a 1st Liutenant in the Swedish Air Force, while invited to pilot a Messerschmitt Bf-109F, shot down a Yak fighter during the siege of Leningrad. Particularly after Red Army warplanes repeatedly bombed Strängnäs and other towns in southeastern Sweden, growing numbers of Flygvapnet officers and many others throughout the country urged retaliation and even the formation of an all-volunteer Swedish adjunct to the Luftwaffe, a proposal that Hermann Goering naturally welcomed, but Stockholm's nervous government authorities emphatically rejected.
Det här var ett av de första ställena jag hajade till inför. Om en svensk observatör skulle skjutit ner en ryss för skojs skull vet jag inte, men att regeringen kallas "nervös" bara för att den inte vill gå med i kriget på Tysklands sida... Ja.

Användarvisningsbild
Gyps
Medlem
Inlägg: 487
Blev medlem: 18 september 2003, 23:12
Ort: Kopparbergs län

Re: Recension: The Axis Air Forces

Inlägg av Gyps » 9 april 2012, 16:30

Att Strängnäs ligger i sydöstra Sverige och drabbades av återkommande ryska bombningar var en nyhet för mig.

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28510
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Recension: The Axis Air Forces

Inlägg av Hans » 9 april 2012, 16:56

Hexmaster skrev:svensk observatör
I första kriget vill jag minnas att flera svenskar var med om olika saker som observatörer. Jag har inget minne om svenska observatörer från det andra men det verkar troligt att det funnits - någon? Knappast som jaktflygare med konfirmerad nerskjutning i en 109 men som verkliga observatörer. Inte bara i tyska hären men kanske i franska/brittiska också?

MVH

Hans

Användarvisningsbild
cats
Medlem
Inlägg: 2253
Blev medlem: 8 januari 2007, 15:26
Ort: cats

Re: Recension: The Axis Air Forces

Inlägg av cats » 9 april 2012, 17:03

Hexmaster skrev:

Dessa sifferbemängda hårbollar dyker upp på var och varannan sida och bromsar upp läsningen


Mitt favoritstycke i recensionen. Tack! Mycket underhållande :lol: Boken bekräftar vad som står i skriften; Det är ingen ände på det myckna dyngskrivandet...

Användarvisningsbild
Hexmaster
Saknad medlem †
Inlägg: 10194
Blev medlem: 12 juni 2004, 18:41
Ort: Tjörn
Kontakt:

Re: Recension: The Axis Air Forces

Inlägg av Hexmaster » 9 april 2012, 21:52

Förresten skulle ju bok på utrikiska recenseras för utrikiska forumet. Ibland är det lättare att skriva om än översätta direkt.
http://forum.axishistory.com/viewtopic. ... 9&t=187854
Hans skrev:Jag har inget minne om svenska observatörer från det andra men det verkar troligt att det funnits - någon? Knappast som jaktflygare med konfirmerad nerskjutning i en 109 men som verkliga observatörer. Inte bara i tyska hären men kanske i franska/brittiska också?
Så redan observatörernas existens ö h t är alltså högst tveksam? Då är ju nedskjutningen inte bara ett rykte, utan ett rykte om ett rykte... Ja, och så där skulle man kunna analysera varenda sida. Frank Joseph har ett mycket avslappnat förhållande till sanningen.

Vore intressant att höra någon från Praeger kommentera boken. Eller, hm, få se vem man kan tipsa...

Skriv svar