Lejonet i Sveriges riksvapen

Diskussioner kring litteratur och andra källor till vår historia. Värd: B Hellqvist
Användarvisningsbild
Sergeant Harrison
Medlem
Inlägg: 68
Blev medlem: 26 januari 2004, 17:15
Ort: sverige

Lejonet i Sveriges riksvapen

Inlägg av Sergeant Harrison » 28 oktober 2007, 13:39

Undrar lite över varför afrikanska djur(lejon och leoparder) används i svensk heraldik. Tack på förhand.

Spaningsledaren
Tidigare medlem
Inlägg: 923
Blev medlem: 30 mars 2007, 18:58
Ort: Frankrike

Inlägg av Spaningsledaren » 28 oktober 2007, 15:44

Lejonet kallas ibland för djurens konung. Därmed stolt, ädelt o.likn. Det passade säkert bra i diverse heraldiska sammanhang. Heraldiken som kulturyttring är tämligen internationell. Större delan av det som förkommer i diverse svenska vapensköldar är därmed importgods. Noga taget handlar det om Göta Lejon.

Pierre
Medlem
Inlägg: 77
Blev medlem: 20 maj 2007, 12:34
Ort: Sverige

Inlägg av Pierre » 29 oktober 2007, 12:54

Jag skulle inte vilja kalla det för "afrikanska" djur eftersom dessa exporterats från andra delar av Europa. Förebilden var inte ett afrikanskt lejon utan ett europeiskt. Sedan kan man ju undra hur många led lejonet vandrade innan den nådde vår heraldik. Hade inte redan romarna (och kanske även grekerna) lejon som symboler? Lejonet förekommer också i bibeln (möjlig källa) vilket också visar på att lejonet återfanns utanför Afrika. :)

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 3723
Blev medlem: 14 juni 2005, 16:31
Ort: Uppsala

Inlägg av a81 » 30 oktober 2007, 18:31

Lejonen hade större utbredningsområde förr:
Wikipedia skrev:Ursprungligen hade lejonet det största utbredningsområdet av alla landlevande däggdjur. Arten fanns från Peru över Alaska, Sibirien och mellersta Europa till Indien och Sydafrika. I många av dessa områden var arten utdöd redan vid slutet av istiden. Under antiken fanns lejonet i södra Europa, Sydvästasien, Indien och i Afrika. Berättelser om lejon på Balkanhalvön finns till exempel från Herodotos och Aristoteles. Troligtvis försvann de europeiska lejonen före år 1000. Idag ligger utbredningsområdet huvudsakligen i Afrika söder om Sahara. I Nordafrika fanns lejon fram till 1940-talet och även den asiatiska populationen upphörde nästan under 1900-talet. Bara i nationalparken Gir som ligger i den indiska delstaten Gujarat finns ett mindre bestånd.
Även om lejonen nog var försvunna (i alla fall i vilt tillstånd) i Europa när Bjälboätten antog sitt vapen (se: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... olkung.jpg), som i dag ingår i det (stora) svenska riksvapnet, så verkar ju lejonen ha funnits i Europas närhet. Om man ser gamla sigil och liknande verkar de faktiskt haft rätt bra koll på hur lejon såg ut. Lodjur och vanliga huskatter fanns ju även i Sverige och de gav nog viss vägledning om hur ett lejon kunde tänkas se ut. Dessutom hade man ju en hel del kontakt med kontinenten, även under medeltiden.

Den mest intressanta frågan är väl egentligen varför man inom Bjälboätten valde att börja använda just det här vapnet med lejonet.

Samequeen
Utsparkad
Inlägg: 118
Blev medlem: 18 december 2007, 15:21
Ort: Vahtjer

Inlägg av Samequeen » 22 december 2007, 18:46

Lejonet eller snarare en stor katt, leopard eller annat var början en jägarsamhälles "djurens härskarinnas" symboliska djur. Kattdjuren finns avbildade på grottväggar i de Franco-kantabriska bergen, tillsammans med vulvatecken. Tecken, för grottor som livmoder, för jaktbart vilt.

De djuren följde med till jordbrukarsamhällenas tempel. Ta tex Catal Huyuk, där sitter den "stora" gudinnan, som grottan nu personifierats/gudifierats till på en tron med två stora kattdjur på ömse sidor om sin tron.

Dessa djur förekommer i stor utsträckning på bilder från samhällen som lämnat jägarekonomin men som ändå har vissa traditioner kvar som det verkar. Greker har berättelser om kamp mot lejon, särskilt i förhållande till manlig dominans mot kvinnlig. Djurens härskarinna, gorgonen eller Athene dödas av Teseus...

Nära oss har vi ju Freya, fertilitetsgudinnan, vars vagn blir dragen av katter (nu är jag inte riktigt säker på om det var Freya eller Frigga) ska kolla.

Sedan började lejonet, hannen stå för manligheten. Ofta var det två lejon, tvillinglejon, vid en kvinnlig gudom. Tror jag representerade "fadern och sonen" eller det nya året...

Sedan har vi uttryck som "Lejonet av Juda" osv i bibeln tex.
Lejon blev mer ooch mer en symbol för en manlig gud och senare styrka och mod...

Jag skriver detta spontant som jag minns det, men jag ska kolla detaljer och återkomma med mer fakta och rätta fel...

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 13480
Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
Ort: Västergötland
Kontakt:

Inlägg av Markus Holst » 22 december 2007, 19:30

Jag tror det är så enkelt att bjälbo-ätten (i den mån de var först) sneglade på andra länders heraldik och tog samma maktsymboler som dessa. Lejonet har ju säkerligen sedan urminnes tider varit en symbol för makten och det var i den egenskapen det hamnade på såväl det svenska som andra riksvapen.

Att hämta symboler inifrån riket var knappast aktuellt för den tiden. Man ville inte ha ett vapen som såg svenskt ut, utan ett vapen som såg imponerande ut. Jag kan inte tänka mig någon inhemsk svensk symbol som över världen skulle ge samma vibbar av makt som heraldikens lejon ger.

Användarvisningsbild
Sergeant Harrison
Medlem
Inlägg: 68
Blev medlem: 26 januari 2004, 17:15
Ort: sverige

Re:

Inlägg av Sergeant Harrison » 14 maj 2009, 22:13

Markus Holst skrev: Att hämta symboler inifrån riket var knappast aktuellt för den tiden. Man ville inte ha ett vapen som såg svenskt ut, utan ett vapen som såg imponerande ut. Jag kan inte tänka mig någon inhemsk svensk symbol som över världen skulle ge samma vibbar av makt som heraldikens lejon ger.
Björnen?
Lejonet är ju tämligen exotiskt för en 1200-talssvensk, visste de flesta ens vad det var?

Användarvisningsbild
Hexmaster
Saknad medlem †
Inlägg: 10194
Blev medlem: 12 juni 2004, 18:41
Ort: Tjörn
Kontakt:

Re: Re:

Inlägg av Hexmaster » 14 maj 2009, 23:11

Sergeant Harrison skrev:Lejonet är ju tämligen exotiskt för en 1200-talssvensk, visste de flesta ens vad det var?
De hade väl åtminstone hört talas om dem i kyrkan. Men även gripar, drakar och enhörningar är ju tämligen exotiska.

Användarvisningsbild
LP72
Ny medlem
Inlägg: 4
Blev medlem: 27 april 2009, 12:06
Ort: Stockholm

Re: Lejonet i Sveriges riksvapen

Inlägg av LP72 » 15 maj 2009, 15:35

Säkert har också kontakter med andra länder influerat de svenska att använda dessa avbildningar för symboliskt bruk, exempelvis Danmarks leoparder som kung Erik ("läspe och halte") Eriksson använde efter sin morfars släkt, vilket togs över av systersonen Valdemar Birgersson. Kontakter med andra europeiska länder saknades ju inte heller. Att det är ett lejon betyder inte bosktavligt i heraldiska sammanhang utan mer vad symbolen innebär, styrka och kunglighet, vilket också framkommit här. Något nordiskt inhemskt djur är ju kanske mer sällsynt, men släkten Ulv hade iaf "en tillbaksaseende ulv", och härstammade från samma ursprung som folkungarna...

Användarvisningsbild
frodeh
Medlem
Inlägg: 1241
Blev medlem: 8 april 2002, 14:21
Ort: Norge

Re: Lejonet i Sveriges riksvapen

Inlägg av frodeh » 15 maj 2009, 22:31

Jeg instemmer i at det ikke kan ha vært særlig eksotisk med heraldiske løver, jeg tror det var i bruk av de gamle norske kongene også, kanskje tidligere enn 1200-tallet. Jeg ser også av unionsvåpenet fra 1800-tallet at den svenske og norske løven opptrer sammen og ser nokså like ut:
Bild
Den engelske wikisiden nevner også at Jemtlands heraldiske løve er en "norsk løve" dvs en løve med øks innvilget av Kong Magnus den 6. på 1200-tallet. Jemtland er jo som kjent et av flere gamle norske områder som vi mistet under Danmark.

Den norske løve er et innarbeidet begrep (muligens framdyrket som et slags svar på den svenske overherredommen i Unionen) og er ganske enkelt riksvåpen her på berget. En løve med øks. Ta en tur over kjølen i helgen og ta en kikk.. :D

Anekdote: jeg har hørt folk fortelle at de har måttet skifte løve på statsbil fordi øksen alltid skal peke framover på bilen, dvs om man skal ha en norsk løve på hver side må de være speilvendte slik at øksen på begge sider av bilen peker framover når bilen kjører framover. Jeg vet ikke om dette er et heraldisk prinsipp.

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3555
Blev medlem: 27 juli 2007, 19:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Lejonet i Sveriges riksvapen

Inlägg av Schwemppa » 15 maj 2009, 22:51

Jo, det är en heraldisk princip. Vapenbilden ska ses som om man betraktade en riddare med skölden på sin vänstra arm. När han rör sig framåt (mot betraktarens vänster), rör sig vapenbilden framåt, och bör vara riktad åt det hållet.

Om man gör en vapenavbildning från ett annat håll, så bör vapenbilden fortfarande röra sig framåt. Så, jo, då måste den spegelvändas.

Vem skulle nu dra i strid med rumpan före... :P

Undantag finns förstås, men då blir det invecklat... Man får använda en vapenbild som är vänd åt annat håll, men då måste det finnas en orsak därtill, om vi tar det enkelt.

Jurgen Wullenwever
Medlem
Inlägg: 1216
Blev medlem: 12 november 2006, 00:46
Ort: Närke

Re: Lejonet i Sveriges riksvapen

Inlägg av Jurgen Wullenwever » 26 juni 2009, 20:28

frodeh skrev: Anekdote: jeg har hørt folk fortelle at de har måttet skifte løve på statsbil fordi øksen alltid skal peke framover på bilen, dvs om man skal ha en norsk løve på hver side må de være speilvendte slik at øksen på begge sider av bilen peker framover når bilen kjører framover. Jeg vet ikke om dette er et heraldisk prinsipp.
Schwemppa skrev:Jo, det är en heraldisk princip. Vapenbilden ska ses som om man betraktade en riddare med skölden på sin vänstra arm. När han rör sig framåt (mot betraktarens vänster), rör sig vapenbilden framåt, och bör vara riktad åt det hållet.

Om man gör en vapenavbildning från ett annat håll, så bör vapenbilden fortfarande röra sig framåt. Så, jo, då måste den spegelvändas.

Vem skulle nu dra i strid med rumpan före... :P

Undantag finns förstås, men då blir det invecklat... Man får använda en vapenbild som är vänd åt annat håll, men då måste det finnas en orsak därtill, om vi tar det enkelt.
Finns det verkligen något fall där man har spegelvänt ett heraldiskt vapen på ena sidan av ett fordon (eller en häst)? Det låter konstigt.

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3555
Blev medlem: 27 juli 2007, 19:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Lejonet i Sveriges riksvapen

Inlägg av Schwemppa » 30 juni 2009, 13:46

Visst förekommer det, och saken behandlas i heraldiska handböcker.

Får lov att återkomma med bildbevis... :)

Användarvisningsbild
Göstring
Medlem
Inlägg: 1501
Blev medlem: 25 februari 2004, 06:59
Ort: Skåne/Dalarna

Re: Lejonet i Sveriges riksvapen

Inlägg av Göstring » 30 juni 2009, 22:04

Jurgen Wullenwever skrev:Finns det verkligen något fall där man har spegelvänt ett heraldiskt vapen på ena sidan av ett fordon (eller en häst)? Det låter konstigt.
Om flaggor räknas som heraldiska vapen. Det har väckt en del rabalder att den amerikanska flaggan bärs "baklänges" på uniformen.
[url=http://www.usflag.org/flagpatch.html]Flag patch backwards[/url], [url=http://www.army.mil/usapa/epubs/pdf/r670_1.pdf]Army Regulation 670-1, sid. 240[/url] skrev:
28-18
...
(2) The full-color U.S. flag cloth replica is worn so that the star field faces forward, or to the flag's own right. When worn in this manner, the flag is facing to the observer's right, and gives the effect of the flag flying in the breeze as the wearer moves forward. The appropriate replica for the right shoulder sleeve is identified as the reverse side flag.
Flag.jpg
Army Regulation 670-1, sid. 241
Flag.jpg (15.45 KiB) Visad 11126 gånger

Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 13480
Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
Ort: Västergötland
Kontakt:

Re: Lejonet i Sveriges riksvapen

Inlägg av Markus Holst » 1 juli 2009, 10:58

Jurgen Wullenwever skrev:Finns det verkligen något fall där man har spegelvänt ett heraldiskt vapen på ena sidan av ett fordon (eller en häst)? Det låter konstigt.
Det förekommer hela tiden och är inte ett dugg konstigt. Till exempel föäljer alla emblem på svebska uniformer den principen. De är spegelvända om de sitter på uniformens högra sida.

Ett omdiskuterat undantag med ett djur åt fel håll är ju Götebirghs stadsvapen, som består av ett "flyende lejon".

Skriv svar