"De gode mot de onde" av Egil Ulateig

Diskussioner kring litteratur och andra källor till vår historia. Värd: B Hellqvist
Martin Månsson
Medlem
Inlägg: 513
Blev medlem: 26 mar 2002 20:15
Ort: Sverige

"De gode mot de onde" av Egil Ulateig

Inlägg av Martin Månsson » 24 jun 2002 20:35

Boken "De gode mot de onde" av journalisten och författaren Egil Ulateig tar oss med på en intressant resa genom den norska historien.

Denna bok är en fortsättning och delvis omarbetad version av hans första bok "Med rett til å drepe" (Kom 1996), en bok som skakade om det norska etablisemanget rejält. Boken var så kontroversiell att han som författare drogs inför rätta, man nådde en förlikning i domstolen och boken drogs in, den får aldrig ges ut igen !!

Få har som Ulateig vågat ifrågasätta de handlingar som utfördes av de norska motståndsmännen. Överlagda mord på såväl civila som militärer, brott som efter kriget klarades upp men som ingen fälldes för, detta för att de som utförde dem tillhörde Milorg, den norska motståndsrörelsen.

Boken är ingalunda någon propagandabok för den Tyska ockupationen, enbart en ifrågasättande bok om det norska rättssystemet som än idag försöker skyla över de brott som begicks av motståndsmän under ockupationen mellan 1940 - 1945.

Som ett exempel på hur myndigheterna motarbetar sanningen är fallet med Gestapo officeren Albert Weiner vilken tjänstgjorde i Norge mellan 1944 och 1945. Enligt lag har alla anhöriga till tyska soldater rätt att ta del av sina fäders eller mödrars akter men inte sonen till Albert Weiner. Trots en officiell förfrågan till det norska kunghuset har sonen fått avslag på sin begäran, för sonen till Albert Weiner är akterna om hans far spärrade i ytterligare 80 år !! Varför ?

Den officiella historien lyder att Weiner i december 1945, då han satt fängslad på Akershus lyckades övermanna en vakt och tog dennes maskingevär. Med detsamma sköt han sin cellkamrat och sedan sig själv. Weiner var vid detta tillfälle så kraftigt undernärd att han med svårighet kunde förflytta sig på egen hand, skulle densamme verkligen kunna lyckas med att övermanna en fullt frisk vakt, ta hans vapen och skjuta sin kamrat och sedan sig själv ?

En motståndsman som mot betalning skulle föra två judiska flyktingar till säkerhet i Sverige mördade dessa flyktingar och stal deras tillhörigheter. Han åtalades men friades för brottet med hänvisning till att flyktrutten till Sverige skulle förbli hemlig. Ett överlagt rånmord där förövaren gick fri, detta för att han tillhörde motståndsrörelsen.

Boken "De gode mot de onde" är en oerhört läsvärd och intressant bok om hur ett rättssystem ännu skyddar brottslingar. Detta står i kontrast till att samtliga medlemmar i Nasjonal Samling och före detta krigsfrivilliga dömdes till långa straff efter kriget, oavsett om de gjort sig skyldiga till brott eller ej. 10 000 tals personer som inte gjort en fluga förnär fick fängelse medan mördare gick fria.

Boken är inbunden och på totalt 402 sidor, den kostar NOK 325. För den som är intresserad av boken kan jag förmedla kontakt med författaren. Skriv till mig på nibelungen_se@yahoo.se eller via ett privat meddelande.

Betyg: 5/5

Martin