Vad läser du just nu?

Diskussioner kring litteratur och andra källor till vår historia. Värd: B Hellqvist
Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 6546
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av sonderling » 01 sep 2022 10:37

Tack tänk vad du hittar Hans!
Kan tillägga att vi pratar tidiga Brittiska tanks och det skulle vara en förklaring varför de var mindre och jag förutsätter att man gått ifrån detta när tex Churchill vagnen kom.
Förresten var det en annan grej som var intressant och spännande i just detta efter ett pansarslag i öknen så åker ingenjörs trupper ut och försöker bärga egna skadade vagnar och spränga fiendens dito (beyond repair).

Ja en faktaspäckad bok som som sagt.

Sonderling

Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 6546
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av sonderling » 13 sep 2022 14:43

När Bergen sjunger av Nguyen Phan Que Mai

Visserligen en roman, en släkt saga men det är tydligt att om författaren inte upplevt det själv så har hon pratat med släktingar som har. Hoppar i tid mellan 40- tal och 70-tal (hatar sånt iofs) men bra endå.
Här får du uppleva julbombningarna av Hanoi 72 i ett cement rör eller som NVA soldat Arc light bombningar. Att man kan känna lukten av Amerikaner i djungeln och att de väsnas för mycket. Och att PTSD inte är förbehållet västerländska soldater.
Jag kan helt klart se detta bli en tv serie men den får nog spelas in i ett grannland för kritik mot det Kommunistiska systemet saknas inte heller men dess brutala jordreform 1955 etc. Japanska grymheter saknas inte heller (Vi kommer som asiatiska befriare! Jo tjena.)

Som sagt skönlitteratur men endå ett måste för den som är intresserad av Vietnamkriget eller Befrielsekriget mot den utländska förtryckaren Amerika (Kháng chiến chống Mỹ )

Sonderling