Vad läser du just nu?

Diskussioner kring litteratur och andra källor till vår historia. Värd: B Hellqvist
Skriv svar
Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 13478
Blev medlem: 4 september 2006, 15:28
Ort: Västergötland
Kontakt:

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av Markus Holst » 5 juli 2022, 16:08

Min litteratur är kanske något annorlunda. Jag läser boken "The development of modern riding" skriven av Vladimir S. Littauer

Littauer var rysk husar under första världskriget, en tid när de flesta arméer hade tagit till sig de nya idéerna som Caprilli arbetade fram i slutet av 1800-talet där ridsättet förbättrades för att passa en modern armé. Ryssarna hade av tradition alltid ridit på det viset men deras ambition som stormakt gjorde att de tog in ridlärare (bland annat Fillis) som enkom lärde ut den gamla manegeridningen. Detta gjorde att ryska kavalleriet förlorade sin förmåga.

Littauer flydde kommunismen och hamnar i USA där han, trots sitt ursprung, blir en megafon för den nya ridstilen och använder sitt liv att som ridlärare sprida dessa idéer.

Boken delar in ridningen i tre delar: Den aristokratiska perioden, den militära perioden och den demokratiska perioden. Jag klev rakt in på sidan 107 för att läsa om den militära ridningen, alltså 1800-talets ridning. De äldre metoderna är jag mera påläst på så dem kan jag ta senare.

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5012
Blev medlem: 3 februari 2004, 06:51
Ort: Göteborg

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av koroshiya » 8 juli 2022, 22:44

Jag började gå till bibban igen en tid efter nyår och har fram tills nu läst följande böcker.

Vinden från väst, av Runo Nessén. Det var ett översiktsverk över kolonialism i Asien, och klart bra, trots att det är ett väldigt stort område. Sålunda kunde man få info om allt från britter i Indien och Singapore till holländare, portugiser och spanjorer ända från Kina till sydöstra Indonesien.

Dalslands historia av Dick Harrison. Den här boken var sämre, för den led av att Dick packade in så mycket han kunde om Dalsland. Problemet med sådan historia är att läsaren kanske inte vill läsa om vissa saker. På det viset kändes det som ett samlingsverk där boken inte riktigt hänger ihop.

Sista striden om Skåne av Anders Blidberg. En bra bok där - vad det verkar - en människa bor på en gård där tidigare ägare och släktingar deltog i fälttåget, och att det skapade intresset. Man skulle kunna tro att det skulle få som resultat en enkel och jagcentrerad bok, men så är inte fallet. Det är istället en mycket noggrann och intressant redogörelse för flera aspekter vad gäller denna konflikt. Är man intresserad av denna tidsålder är det i mitt tycke en mycket bra bok.

Sverigevänner av Arash Sanari. En bok om hur en familj från Iran ville bli svenskast på Tjörn. Det var också en mycket bra bok, och handlar om integrationsproblem. Problemet är att fadern förstår att barnen inte blir svenskar i storstaden, flyttar till Tjörn, men inte blir nöjd med jobbet - läs - han får inte en position som motsvarar den han har haft i Iran.

Fadern säger därför upp sig och för han blir resultaten förstås sämre. Han får inga bättre jobb, men strategin med barnen fungerar. Som sammanfattning kan man säga att fadern offrade sig för barnen, men författaren känner ändå att man inte till hundra procent är tillräckligt bra, som han sammanfattar med drömmar och möten med sjuklingar på Tjörn som pratar om helt självklara saker. En med kassa handleder försöker förklara för honom att hon inte jobbar med fisk utan med sill och att man måste ha starka handleder i konservindustrin. Hon förklarar det trots att han själv talar bohuslänska. I vuxen ålder har fadern talat om just vilken prövning det var att passa in, och att de aldrig fick jobb, eller accepterades. Där är jag något kluven eftersom fadern flyttade dit genom jobb i den petrokemiska industrin, men själv tyckte att det inte passade. Hur som helst är det en intressant och lättläst bok om invandring och liv i Sverige.

Ett stort Lidande har kommit över oss, av Dick Harrison. Det här var en avsevärt bättre bok än den om Dalsland, där Harrisons förmåga till att sammanställa en myckenhet information fungerade mycket bra.

Det bästa med den här boken är alla redogörelser för personliga tragedier. Harrison menar att som det var var kriget i huvudsak ett krig mellan bönder och soldater, och det märks av alla redogörelser.

Just nu läser jag Max Hastings bok om Vietnamkriget, så nu är jag expert på det också. Nej... jag vet inte, men jag tycker om hans prosa och i tidigare böcker, liksom i denna, talar han om saker för mig som jag inte hade en aning om. Vad jag främst gillar är hans vilja att lyfta fram berättande röster. På det viset får man höra vad åtminstone några tyckte i den tidens Indokina.

Andra böcker jag har tyckt om med Hastings är Nemesis, om Japans kollaps och slutet av det kriget i Asien.

Så nu kommer det frågor om Giap och Helsingborg, att jag egentligen skulle komma ihåg något tror jag inte. Det är för deltagare som Varjag.

Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 7122
Blev medlem: 4 april 2002, 14:24
Ort: Oxelösund

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av sonderling » 12 juli 2022, 07:18

Sverige vänner har jag också läst med stor behållning. Vi är visserligen "vita" invandrare men viss igenkänning uppstod en endå. Och jag tror jag skrek rakt ut ett: Neeeejjjj! När farsan sa upp sig. :D

Klas Åmark- Främlingar på tåg-Sverige och förintelsen

Denna bok var inte heller det jag trodde den skulle vara. Jag trodde den skulle handla om den svenska diplomaten Göran von Otter och SS-officeren Kurt Gersteins möte på ett tåg, ja alltså lite mer hur de möttes och så. Men boken var mer likt boken om Lauri Törni, en bok om vad som tidigare skrivits i ämnet om vad Sverige visste och hur informationen tog sig fram. I mångt och mycket är det också en försvars skrift mot påståendet att Sverige visste och likgiltigt såg på. För som författaren säger så är det en skillnad mellan likgiltighet och maktlöshet. Han tar upp det som tidigare skrivits i media eller i bokfloran och väver också in det i berättelsen om von Otter och Kurt Gerstein, ja alltså man får ju reda på hur de träffades men det är ju snabbt avklarat. Han berättar om hur andra källor kom med information till Sverige, tex genom "Warszawa Svenskarna". Han tar upp svårigheterna att studera historia och de fall groparna man kan trilla i.
Hur det lätt kan bli kontrafaktiskt och spekulativt. Att minnesbilder bleknar med tiden. (Von Otter själv sa att han själv inte mindes längre om han kom ihåg mötet eller kom ihåg vad han läst att han mindes i artiklar.) Att när man läser en tidning från VK2 är det lätt att göra det med facit i hand med våra ögon och då upptäcker minsta notis om hur judar behandlades men man måste läsa en tidning med den tidens ögon.

Sedan skriver han och här måste jag citera rakt av:
"När journalister skriver historia är det några saker som ofta återkommer- De lyfter gärna ut enskilda händelser ur sitt sammanhang och överdriver deras betydelse, de utelämnar ofta den större kontexten och de ser dåtiden med våra dagars glasögon och blir därför gärna anakronistiska i sina kommentarer."
Man hade ju inte kunna säga det bättre själv.

Åmark vill nog endå mena att informationen hjälpte men att byråkratiska kvarnar mal långsamt, radar också upp andra effekter som "gruel propagandan" från VK1 som gör att man kanske inte köper det rakt av. Och eftersom händelser inte är beroende på en faktor utesluter han inte ett kryddmått av antisemitism i soppan. Framåt 1943 hade den Svenska restriktiva hållningen upphört och man kunde tex rädda Danmarks judar och att protester från Sverige började få effekt. Här presenteras flera räddningsaktioner och protestnoter som kommit i skymundan av Wallenberg etc.

Han avisar lite kontrafaktiska påståenden som att man skulle gjort si eller så och påvisar övertygande att olika föreslagna åtgärder som att bomba järnvägsspåren skulle haft marginell effekt.

Det är en ganska tunn bok ca 200 sidor men nog så viktigt för den som studerar VK2, Sverige under kriget och förintelsen.
Bild

Nästa bok är den om Warszawa svenskarna, tänkte låna den på bibblan eftersom jag börjar få löjligt mycket böcker hemma men både i min kommun och i grannkommunen så fanns det bara som E-bok. Vad är det för skit!? Så jag beställde ett ex på bokbörsen, mer om det sedan.

Sonderling
Bilagor
Åmark.PNG
Åmark.PNG (136.21 KiB) Visad 436 gånger

Användarvisningsbild
Borussia
Medlem
Inlägg: 519
Blev medlem: 30 maj 2015, 19:06
Ort: Karlstad
Kontakt:

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av Borussia » 14 juli 2022, 16:16

anteckningar.jpg
anteckningar.jpg (67.46 KiB) Visad 419 gånger
Den här boken läste jag kanske för ca 25-30 år sedan, vet att jag köpte den på ett sedan länge nedlagt lokalt antikvariat och har haft den i bokhyllan sedan urminnes tider. Anledningen till att jag tror att jag läste den är att jag köpte den vid en tidpunkt när internet var i sin linda och att det var i en tid då mitt intresse för Hitler och nazismen brutalskenade och jag köpte egentligen på mig allt som hade med Hitler att göra. Det var ju som sagt i en tid då det inte gick att söka gamla böcker på internet utan man var hänvisad till lokala antikvariat om man ville hitta gamla böcker. Till skillnad från de senaste 10-15 år då böckerna om Hitler om WW2 stått som spön i backen var det betydligt sämre med den varan på nittiotalet då utbudet var betydligt skralare. Det är därför jag tror att jag som den "hitlerpundare" jag var (ok, är) tror mig ha läst denna bok men helt enkelt glömt bort det.

Nå väl, hur som helst, jag plockade fram den härom veckan och tänkte, why not. Det är ju en liten bok storleksmässigt så dess ca 200 sidor borde vara snabbt avklarade i trädgården. Har ju faktiskt inte läst någon bok på väldigt länge som handlar om just Hitler. Haffner är ju en tysk författare som under sin livstid gjort nedslag i den tyska historien för att hitta förklaringar till den tyska historien och dess politiker och statsmän. I just denna bok så är det Hitler som analyseras och förklaras utifrån främst ett sociologiskt perspektiv. Vad var det som gjorde Hitler möjlig? Och varför blev han möjlig? Frågor som vi har brottats med länge och som vi fortfarande brottas med, inte minst Barbara Eberan.

Enligt författaren var Hitler ingen statsman, ty han saknade allt vad som definieras som en statsman. Han agerade således inte som en statsman heller. Han agerade och handlade uteslutande från sin egen intuition och sin fasta övertygelse vad som var rätt och fel. Hade han en uppfattning om något så agerade han därefter eftersom det var just så han uppfattade sin omgivning. Då spelade det ingen roll om allt pekade mot det motsatta. Om verkligen gick stick i stäv mot hans uppfattning så var det verkligheten som hade fel och inte han. Detta blev i slutändan kostsamt för Hitler. Bl.a.var Hitler övertygad om att det var helt riskfritt att förklara USA krig eftersom i hans tankevärld så var det helt otänkbart att USA och Storbritannien skulle kunna bli allierade med Sovjetunionen.

Det är en lättläst bok med bra driv och med riktigt intressanta diskussioner som jag väl känner igen men hade glömt bort. Förklaringsmodellerna är många gånger logiska, även om han ibland spinner iväg lite väl mycket, om än till höger, om än till vänster. Det var faktiskt kul och intressant att hitta "tillbaka" till en bok om just Hitler, och jag har många gånger en förkärlek till böcker som är skrivna i en tid som såg annorlunda ut än vad den gör idag. Den här boken är skriven 1978 och den är således en bok som med den tidens objektivitet försöker hitta förklaringar till det som då inte låg mer än dryga trettio år tillbaka i tiden.
"I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am."

Amund
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 9729
Blev medlem: 15 juni 2009, 08:52
Ort: Västerbotten

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av Amund » 14 juli 2022, 20:18

Tack Borussia för en av dina alltid lika intressanta recensioner. Mycket intressant!

Tack även till övriga som publicerar i tråden, inte minst Sonderling - du har en märklig förmåga att i text verkligen få fram vad du känner för en bok.

Amund
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 9729
Blev medlem: 15 juni 2009, 08:52
Ort: Västerbotten

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av Amund » 17 juli 2022, 17:59

Läser När Fantomen blev svensk av Robert Aman. Det blir mycket humor och nostalgi, men framförallt en stark påminnelse om hur det i det socialdemokratiska Sverige fanns en stark socialistisk prägel på det mesta i samhället men från och med 70-talet även internationellt. När svenskarna själva fick stå för manus och tecknande blev den gamle rasistiske Dragos (annat namn på Fantomen) plötsligt socialist och stod för antikolonialism och jämställdhet. :) Hans fru Diana gjorde karriär och Fantomen bytte blöjor samtidigt som kampen mot rasismen blev central. Kapitalistiska och profittörstande skurkar förstörde miljön i djungeln och Fantomen hjälpte de exploaterade infödingarna att starta ett Konsum (kooperationen) för att inte bli skinnade av profitörerna.

Man kan tycka vad man vill om detta men det är kul läsning. Själv minns man hur varje S-kongress värd namnet måste ha en förtryckt afrikansk gäst som kämpar mot kolonialismen under den här tiden. Det mest övernaturliga i de svenska Fantomenäventyren framstår så här i efterhand vara den genomdemokratiske Bengaliske president Luanda som bara ville väl. Tyvärr har Afrika inte uppvisat många sådana ledare efter självständigheterna.

* Vill poängtera att jag skriver lite med glimten i ögat och de personliga slutsatser jag skriver behöver inte nödvändigtvis vara de som författaren ger uttryck för.

Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 7122
Blev medlem: 4 april 2002, 14:24
Ort: Oxelösund

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av sonderling » 18 juli 2022, 08:30

Tack Amund och den boken om fantomen hörde jag om på radio P1, den låter intressant.



Warzawasvenskarna - De som lät världen veta.
Staffan Thorsell

Denna bok är nog lite mer det jag var ute efter när jag köpte främlingar på tåg.
Invävt i historien om de svenska direktörerna som medvetet eller omedvetet stödde den polska motstånds rörelsen. Ja det sista var ju vad de sa till Gestapo och hemma vid också iallafall till en början för detta var inget som var populärt på hemma plan. Att reta tysken. Jag undrade varför jag inte hört så mycket om detta men det var just att att i många år var det locket på. Vi har här alltså flera direktörer för LM Ericsson, tändsticksbolaget och ASEA som smugglar ut dokument och mikrofilm och tar med sig kläder och pengar tillbaka till motståndsrörelsen. De engagerar sig också i sin polska personal och försöker bistå dem så gott de kan. De är också de första som tar med sig ut information om förintelsen och en av dem Sven Norrman är också inne i Warzawa ghettot och tar foton.
På så vis är detta en intressant bok och viktig i varje VK2 nörds bibliotek, den är också viktig för den som studerar förintelsen. Jag är glad att jag köpte boken.

Men tillslut blir de brända och två av dem befinner sig i Sverige och klarar sig. Men resten hamnar i Gestapos klor. De får trots allt en förhållandevis mild behandling och Nazisterna förstår att de är viktiga förhandlings pjäser. Fyra av dem får dödsdomar som omvandlas till livstid. Ja jag menar inte att förringa deras vistelse i olika tukthus, de kunde nog hålla sig för skratt. Men några av dem gör själva den betraktelsen, när de hör andra fångars tortyr och avrättningar.

Det är också flera intressanta sidospår och person porträtt. Här får vi följa berättelsen mera i detalj om det där mötet på tåget. Och historien om den Svenska operettstjärnan Elna Gilstedt som drev ett café i Warzawa är ju otroligt intressant. Varför har man inte gjort en film om henne? (Och Borussia, visst nämndes hon i boken "The volunteer"? Om motståndsmannen som infiltrerade Auschwitz.)
Felix Kersten och Walter Schellenberg är också några figurer som vi får lära känna.

De två sista är viktiga aktörer i spelet om Svenskarnas befrielse. De är ju båda intresserade att komma till Sverige efter kriget. Ett som jag tycker är ett litet scoop, är det faktum att för att Svenskar ska bli fria så förhandlar man fram fortsatta kullager leveranser till Tyskland hösten 1944. Det var som fan?! (Här dyker återigen påståendet upp att USA hotar att bomba kullager fabriken i Göteborg om inte Sverige slutar. Jag undrar hur mycket substans det är i det egentligen?)

I december 44 kommer de sista hem till Sverige.

Sedan fortsätter historien efter kriget. Nu gäller det att göra nya affärer och återuppbygga Polen. Men vilken regering är det som gäller? Den i London eller den i Lublin? Det blir ju till sist kommunistregimen man gör affärer med. Här uppstår också en schism mellan Warzawasvenskarna och Elna Gilstedt som återvänder till Polen men kommer på kant med den nya regimen. Kommer tillbaka till Sverige och berättar vad hon upplevt. här vill direktörerna tysta ner henne. Vilket författaren kritiserar. Själv drar jag en annan slutsats, jo det är klart att de inte vill ha nån störning när de förhandlar fram affärer med kommunist regimen. Är de blinda för den järnridå som sänker sig? Eller är de bara pragmatiska? Flera av dem har ju bott länge i Polen och kan polska flytande. Jag tänker att utöver att göra affärer, kanske det finns en genuin vilja att bygga upp landet igen och få det på fötter. Och kanske har deras erfarenheter med Nazist regimen gett dem den erfarenheten att det inte är nån idé att tjafsa med de som bestämmer. Man får laga efter läge så att säga? (Orkar jag kanske jag mejlar författaren och frågar.)

Även i denna bok förekommer en diskussion om vad som skrivits på senare år om vad Sverige visste och inte visste och gjorde och inte gjorde. Ett sidospår är några exempel på det "byråkratiska motstånd " som Svenska myndigheter började med efter informationen om förintelsen nåde olika befattningar.

Som sagt en bra spännande och viktig bok i ämnet som gör sig bra i hylla bredvid den föregående boken "främlingar på tåg".

Sonderling

Användarvisningsbild
Borussia
Medlem
Inlägg: 519
Blev medlem: 30 maj 2015, 19:06
Ort: Karlstad
Kontakt:

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av Borussia » 24 juli 2022, 16:41

Montgomery.jpg
Montgomery.jpg (73.67 KiB) Visad 368 gånger
Efter att ha läst Pattons memoarer (och även Keitels) så blev jag nyfiken på Montgomerys memoarer som mer än en gång nämns i Pattons bok. På de allierades sida så är det ju Patton och Montgomery som nått ut till en bredare publik. Förvisso finns även Eisenhower där som kanske var än mer känd, eller ja, det var han eftersom han sedermera blev USA:s president mellan 1953 och 1961. Men Eisenhower förde ju aldrig något "direkt befäl" utan var överbefälhavare, mer som en brygga mellan politiken och kriget. Vi har ju alla läst om Montgomery som en vrång och bångstyrig brittisk "soldat" som starkt ogillades av sina amerikanska motsvarigheter, inte minst Patton.

Montgomery hade en låååååååång militär karriär (1908 - 1958) och var född i rätt tidsålder för detta, plikttrogen och lojal mot allt vad det militära representerade. Brittisk ända ut i fingerspetsarna och lovordade den brittiske soldaten som han såg som en förlängning av sig själv, och vice versa. Montgomery vare sig drack eller rökte och gick till sängs i tid, detta var något han inte tummade på. Ty den utvilade och nyktre befälhavaren kommer alltid ha en försprång gentemot sin motståndare om denne tar sig ett glas eller två in på småtimmarna.

Montgomery var med vid evakueringen i Dunkirk, kom till Egypten 1942 och tog befälet över den brittiska 8:e armén och blev odödlig vid slaget om El Alamein samma år, vilket sedermera ledde till att han titulerades, 1st Viscount Montgomery of Alamein. Sparkade ut Rommel och tyskarna från Nordafrika, fortsatte sedan på Sicilien, det italienska fastlandet innan han beordrades tillbaka till England för att planera och delta i förberedelserna av invasionen av Normandie. Ledde därefter de brittiska styrkorna fram t.o.m. befrielsen. Efter kriget blev han en central person i utformningen av det västeuropeiska/västliga säkerhetsarbetet mot Sovjetunionen. Han var konservativ och stark antikommunistisk och pratar om den inhemska socialismen som något avskyvärt.

Montgomery hymlar inte om att han var obekväm och ibland en riktigt "jobbig jävel", dels mot sina överordnade, och dels mot sina kollegor. Ansåg han att han hade rätt så ansåg han banne mig att hade rätt också. Schismen mot framförallt amerikanarna finns där, även om han inte använder samma ordspråk som exempelvis Patton gjorde. Han anser sig ofta få stå till svars för sin krigsfilosofi, anser att man inte ska sprida ut sina styrkor utan istället kraftsamla på ett mindre ställe och sedan slå till för att därigenom åsamka fienden största möjliga skada. Anser att kriget kunde ha slutat betydligt tidigare om man gjort så, istället för att sprida ut anfallet på bred front som blev fallet. Han försvarar också Market Garden och ser det som en framgång eftersom stora delar av Holland blev befriat, men att domen över MG har stirrat sig blind på Arnhem.

Montgomery är en skicklig berättare, kan sin pennföring, rakt på sak, brittisk spydighet med en liten lätt släng av självutnämnd fullkomlighet om man så vill. Delar gärna ut kritik mot dem som han anser förtjäna det men skäms heller inte att berätta att han själv råkade ut för en och annan "skrapa" när han själv förtjänade det. Mycket god vän med både Eisenhower, även om de inte var överens om hur kriget efter Normandie skulle föras, och Churchill. Antikommunist var han också, talade om de ryska soldaterna som barbarer, men, träffade också Stalin efter kriget.

Bokens styrka ligger i hans krigsupplevelser. Memoarer är vad de är, de beskriver en person och ett händelseförlopp såsom de själva vill framställa det, det erkänner han också. Men märkligt är att han inte nämner något om koncentrationslägren, inte ens en liten notis. Bokens svaghet ligger i tiden efter kriget, det blir lite för mycket militär strategi blandat med politik hur Europas (och västs) säkerhetspolitik ska, eller borde, vara. Måste ändå säga att Montgomery många gånger var träffsäker när han siade om framtiden (boken är utgiven 1958). Montgomery var också kolonialist men inser samtidigt att Storbritannien lidit oerhört svårt under andra världskriget och deras position har ersatts av USA och Sovjetunionen. Sammantaget läste jag boken med riktigt stort intresse, alltid kul att läsa om någon med dennes egna ord och inte vad andra skrivit om någon. Kul också att ha Pattons bok med i bagaget som man därmed kunde relatera till.
"I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am."

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28382
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av Hans » 26 juli 2022, 11:58

Jag har precis läst ut:

Bild
https://www.amazon.com/Torpedo-Leader-M ... edo-leader
http://aircrewbookreview.blogspot.com/2 ... trick.html

Jag är för lat att skriva själv.

Mycket läsvärd med en personlig infallsvinkel och i alla fall delar sägs vara skriven då - med ett frågetecken om framtiden.

MVH

Hans

Användarvisningsbild
Borussia
Medlem
Inlägg: 519
Blev medlem: 30 maj 2015, 19:06
Ort: Karlstad
Kontakt:

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av Borussia » 28 juli 2022, 19:34

1939.jpg
1939.jpg (94.93 KiB) Visad 322 gånger
Det här var vad man skulle kunna säga en quick read som jag avverkade på några dagar i trädgården. En bok som inte bjuder på några överraskningar men som gör ett lagom stort nedslag i dagarna (veckorna) innan det brakade loss. Allt har diskuterats, debatterats och analyserats tidigare av allt och alla men har kanske inte förlänats en bok om just denna intensiva period där diplomatin i den ena ringhörnan brakade samman med det hotande kriget i den andra ringhörnan.

Men även om man läst allt tidigare så är det bra lektyr om det rävspel och ränksmideri som rådde på sensommaren '39 då alla visste att något stort var på gång men kanske inte riktigt visste vad, krig eller inte? Pakterna, allianserna och avtalen hade stått som spön i backen under hela trettiotalet. Vem kunde man lita? Vem stödde vem? Vem tog kontakt med vem? Vem vågade bluffa? Vem vågade syna? Allt i en tid då den europeiska maktstrukturen stod inför en prövning den sällan skådat.

Här finns personer som Daladier, Bonnet, Halifax, Ciano, Henderson, Chamberlain, Beck, Molotov, Hitler, Mussolini, Göring, Ribbentrop, Stalin och en svensk amatördiplomat vid namn Birger Dahlerus. De diplomatiska turerna var många och alla försökte de vinna tid eller omkullkasta varje försök till diplomati, en del gav hopp, andra dömda att misslyckas från början. Chamberlain var kanske inte den naive "tönt" han gått till historien som. Men vi vet alla hur det gick till slut, Hitler fick sitt krig, om än inte ett lokalt krig som han kallt hade kalkylerat med, utan ett världskrig han INTE räknat med.

Gillade boken, inte mer än ca 140 sidor, snabb prosa, rakt på sak, detaljrik men ändå inte, invecklad men ändå inte, idealism vs realism, inga sifferexerciser, håller sig strikt till ämnet och förirrar sig inte, vänder sig till allt och alla, nybörjare som djupt nedgången möpare. Skönt att emellanåt läsa en bok som inte kräver för mycket.
"I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am."

Amund
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 9729
Blev medlem: 15 juni 2009, 08:52
Ort: Västerbotten

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av Amund » 12 augusti 2022, 18:53

Tack Borussia för dina recensioner. Gillar att du graderar svårighetsgraden/förkunskaper/nördnivå på ett belysande sätt! :D

Jag läser memoarerna av den Nordvietnamesiske Generallöjtnanten Hoang Minh Thao. Boken heter Military operation in the Central Highlands. Han utbildades i Kina av Koumintang liksom andra kommunistiska Viet Minh kadrar. Koumintang var också en del av Bolsjevikerna ända fram till 1949, men det är en annan historia. Han kom att vara en av de mest inflytelserika militärteoretikerna inom den Vietnamesiska ledningen men hade även frontbefäl från 1966.

Hittade boken i engelsk översättning i en liten bokhandel i Saigon för snart 8 år sedan, men har inte tagit tag i läsningen förrän nu.
https://vi.wikipedia.org/wiki/Ho%C3%A0n ... %E1%BA%A3o

Använd:
https://translate.google.se/?hl=sv

Användarvisningsbild
Borussia
Medlem
Inlägg: 519
Blev medlem: 30 maj 2015, 19:06
Ort: Karlstad
Kontakt:

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av Borussia » 29 augusti 2022, 21:06

Brezhnev.jpg
Brezhnev.jpg (67.43 KiB) Visad 260 gånger
Sommaren lider mot sitt slut och timmarna i trädgården tillsammans med min hund har varit många. Men förutom min hund har jag även större delen av sommaren haft sällskap av Brezhnev, det är inte kattskit må jag säga. Brezhnev och den tid han var Sovjetunionens ledare är den som jag funnit mest intressant, ja, kanske t.o.m. fascinerande. Vet inte riktigt varför, kanske för att den sammanfaller med den sovjetiska ishockey dominansen, kanske för att jag växte upp i slutet på sjuttiotalet och blev varse om de gamla gubbarna som stod uppställda på Lenin mausoleet och vinkade så vackert till allt och alla, kanske för att jag fascineras av gamla sovjetiska filmsnuttar från sjuttiotalet och tidigt åttiotal, kanske något annat, vad vet jag, men intressant är det i alla fall.

Jag har därför sneglat efter någon biografi över nämnde person, men de har inte stått som spön i backen, i alla fall inte på engelska. Jag räknar dessutom bort hans "självbiografier" som finns översatta till svenska men som skrivits av spökförfattare. Men när jag stötte på denna bok under en googling så blev det ett sånt där halvdyrt impulsköp som faktiskt visade sig bli väldigt lyckat. Detta är en lagom lång biografi (360 sidor) som följer den traditionella kronologiska ordningen på ett stabilt sätt.

Källorna om Brezhnev är begränsade, mycket av det som finns är på ryska och hans "biografier" ska hanteras ytterst försiktigt och varsamt. Ändå har författaren lyckats få ihop en bra sammansättning av denne man som näst efter Stalin under längst period styrde Sovjetunionen (1964-1982). Kom från en liten småborgerlig familj som han senare blev tvungen att retuschera bort ur sin historia. Steg sakta men säkert i graderna genom ett flitigt arbete i bakgrunden, omgav sig med rätt folk, stack inte ut, bidade sin tid, anpassade sig, taktisk, fingerspitzengefühl

Tiden fram till andra världskrigets utbrott är ganska händelsefattig, under kriget så tjänstgör han som politisk officer, långt ifrån fronten, även om han senare skapade en annan bild om sig själv under kriget. Efter kriget blev han lokal ledare först i Ukraina och senare i Moldavien. En ganska tråkig tid att läsa om. Intressant blir det först när han deltar i kuppen mot Chrusjtjov i oktober 1964. Hur han då blir den ledare som skapar ordning i partiet och politbyrån. Nu var det slut på avskedanden, förflyttningar och förolämpningar som kännetecknat Chrusjtjov. Men det blev heller ingen återgång till Stalins skräckvälde där ingen visste från dag till dag om man skulle bli arresterad eller t.o.m. avrättad. Stabilitet och lugn var det nya Sovjetunionen.

Brezhnev hade sin storhet i början på sjuttiotalet då han närmade sig väst och började umgås med västerländska politiker som Willy Brandt, Richard Nixon och Georges Pompidou. Han eftersträvade ett närmare samarbete med väst och till viss del anammade en västerländsk stil. Han eftersträvade en höjning av den sovjetiska levnadsstandarden, men utan att röra om alltför mycket i grytan, stabilitet och lugn var ledorden han höll sig till. Under första delen av sjuttiotalet var han en viril och attraktiv man, levnadsglad och humoristisk, detta tog då ett abrupt slut när hans hälsa kraftigt började försämras från 1975/76 och fram till hans död 1982.

Det är denna bild vi matats med om Brezhnev, en gammal gaggig man som hade svårt att andas, gav ett trött intryck, dekadent, kunde knappt gå, jobbade ca en halvtimme om dagen, somnade på möten, lät sig påverkas av andra dekadenta män inom politbyrån där alla höll varandra om ryggen. Ett ledarskap och en konsekvens av den stabilitet och lugn som präglade Brezhnev, men som slog fel och bidrog till att Sovjetunionen körde fast.

Det är en bra bok som jag hade stor behållning utav, lagom stora kapitel med mestadels intressanta ämnen om en vida känd man som vi ändå inte vet så mycket om. Det är nästan så att författaren tycker lite synd om Brezhnev, han ville väl, ville ta avstånd från Stalins terror, ta avstånd från Chrusjtjov nyckfullhet, skapa lugn och ro, stabilitet, reformera, men inte för snabbt, rusta ner, men utan att göra avkall på supermaktsepitetet, gå till historien som en fredens man, men invaderade Afghanistan istället, körde vilse på vägen och slutade sina dagar som en svårt sjuk pillerberoende man som mest är ihågkommen för stagnation, trots det töväder han i allra högsta grad var med att skapa i början på sjuttiotalet.
"I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am."

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5012
Blev medlem: 3 februari 2004, 06:51
Ort: Göteborg

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av koroshiya » 29 augusti 2022, 23:11

Tack, Borussia.

Intressant läsning. De moskvakommunister som jag träffat och där vissa av dem studerade i Sovjet tycker/tyckte att det var bra när de var där, om de var där under 70-talet. Oljepengarna gjorde att allt såg helt acceptabelt ut för en kommunist. Dessa var ju också något privilegierade människor. Andra har berättelser om hur folk svalt i Moskva när allt kraschade. En bekant grät också när han dog, en tatariska som växte upp i Sovjet.

Det där är en bok jag skall försöka komma ihåg att läsa.

Själv har jag läst Mary Beards SPQR efter Max Hastings bok om Vietnam.

Det var en översatt bok, men översättaren har gjort ett bra jobb, och Marys berättarröst är tydlig även i översättningen, inbillar jag mig.

Om man jämför med hennes tv-program ser man samma människa, en entusiastisk person som ofta cyklar :)

Mycket av huvudtemat handlar om att Rom redan från början var en invandringsplats, och det är också något jag sett andra djupsinniga historiker skriva om, och att det och förhållandet mellan Rom och de andra latinska städerna kan vara den viktigaste faktorn till varför Rom blev en stormakt. Det finns en annan som inte tas upp, nämligen att slätten i Latium är dubbelt så stor som den Aten hade, vilket borde vara en faktor om allt annat är lika.

Alltså, att medborgarlagar och andra lagar gjorde att Rom hade förmåga att få kraft ifrån sina erövringar som få andra städer hade. Det medförde också att nya områden med tiden kunde producera egna senatorer och också egna kejsare, något som Sparta och Aten inte verkar ha kunnat, fast det då handlade om en annan typ av styrande människor.

Boken avslutas år 212 vt när alla som bor i imperiet blir medborgare, och man därför inför andra skillnader, mellan honestiores och humiliores. Kort sagt, i slutet, när alla fick medborgarskap, var medborgarskapet inte längre lika viktigt.

Det är en mycket bra bok för de som tycker om historia av det här slaget.

Nu ska jag läsa ytterligare en bok i översättning, som har titeln, Branden, skriven av en Jörg Friedrich och handlar om bombkrig över Tyskland.

Jag brukar sällan ha någon plan när jag läser en ny bok, utan går till bibban och ser om jag hittar något som verkar intressant. Som de snart skulle stänga när jag kom dit idag tog jag en bok de skyltade med och som handlar om något jag inte läst ur det perspektiv jag förmodar att jag kommer få läsa om.

Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 7122
Blev medlem: 4 april 2002, 14:24
Ort: Oxelösund

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av sonderling » 1 september 2022, 07:15

James Holland - Together we stand - North Africa 1942-43 turning the tide in the west.

En mastig bok på över 700 sidor plus olika kartor, förteckningar över förkortningar och operations namn, personporträtt och bilder samt källförteckning som avhandlar kriget i Nordafrika från 1942-43. Jag var lite misstänksam mot författaren för jag hade läst hans Sven Hassel likande skönlitterära böcker om Jack Tanner och har för mig att det fanns lite fakta fel i dem.

Men här hittade jag inget sånt vad jag kunde se. Den avhandlar som sagt kriget i Nord Afrika från 42 och tills dess slut i "Tunisgrad". Det är både de stora penslarna med beskrivning av trupprörelser och befäls beslut och i det lilla med berättelser från enskilda soldaters upplevelser. (En av dem är skådespelaren Christopher Lee). Det är fullt med sidospår med intressant fakta och anekdoter. Man får genom de olika personerna följa olika vapengrenar som infanteri och flyg men även pansar , ubåtar och motortorped båtar. Jag får räkna upp lite åfan info nedan:

Visste ni att det var motsvarigheten till Engelska trafikverket bestämde dimensionerna på Brittiska stridsvagnar. De skulle nämligen passa de brittiska landsvägarna och järnvägsvagnarna?! Hur det gick när Amerikanskt pansar kom förtäljde inte historien.

Författaren relaterar hela tiden till de dåliga brittiska I tanks? (i-stridsvagnar?) Googlar och tror han menar Matilda I som i infantrytank. Men den trodde jag var en av deras bättre? Tjockt pansar men dålig (2 pounder) kanon?)

Ja det blir ett sidospår till med förklaring över de brittiska dimensioner på eldrör, pounder, inch jämfört med mm. Därefter en lång utläggning om den brittiska luftvärnskanonen QF 3.7 och varför man inte använde den som tyskarnas 88mm? Det klargörs inte riktigt men i Tunisien förekom det.

Grant stridsvagnar har Amerikanska instruktörer som besättning i de tidigare slagen, innan man hade fått tillräckligt folk. (trodde jag skulle få svaret på varför Engelsmännen har Grant modellen och USA behåller Lee modellen men icke.)

Amerikanska piloter som kom hade fler flygtimmar men ingen stridserfarenhet än sina brittiska kollegor.
Engelsmännen förvånades över att USAF hade råd med två piloter i bombplansbesättningar (Men hade engelsmännen bara en pilot i sina bombplan, var ena sitsen tom, fick ingen klarhet i detta?)

Ubåten HMS safari missar sitt mål i hamn och träffar en stridsvagn. Första och enda gången det händer. (Men googlar lite och det kanske bara var en vågbrytare eller?)

Den amerikanska upprustningen är ett sidospår som hade kunna bli en bok i sig. Det leder till en hel del växtvärk när det sedan drar igång. De första Amerikanska trupperna som kommer till Belfast våren 42 har fortfarande brodiehjälmar (Likt engelska platta VK1 hjälmar.) och Springfield gevär.
Senare får jag känslan av att det är här bilden av den snåla marketenteri sergeanten kommer. En historia om hur Ike får säga till på skarpen att de inte behöver snåla mer berättas. Och man förstår att det är stammisar från den fattiga 20-30-tals armén som inte fattat att nu när USA gått in i det totala kriget kan man gödsla ut grejer på soldaterna.

Blir smått imponerad av Operation Torch som genomförs över så långa avstånd där en invasionsstyrka kommer från England och den andra kommer ända från USA och sedan landstiger.

När man väl kommit i land så börjar strulet men sammanblandning av förband och Amerikanska befäl som inte håller måttet. Ja den Amerikanska armén med dess växtvärk kommer till korta här. Undermåligt tränade är de och man får sedan skapa träningsläger bakom linjerna i Nordafrika. För vidare utbildning i krigföring.
De Amerikanska förband som slåss jämte och underställa Britter får ersättnings persedlar av dem så tillslut så är det bara hjälm och vapen som skiljer dem från sina Engelska kollegor (intressant för oss modellbyggare tänker jag.)
De Amerikanska 37mm pansarvärns kanonerna (pop gun) är värdelösa, leder till att US army adopterar Brittiska 6 pounders.

Ett sidospår avhandlar rivaliteten mellan Amerikansk GI´s och Engelska Tommies, där han menar att detta överdrivits senare. På det hela var det bra, menar författaren, Amerikaner lyssnade givetvis på sina stridsvana Engelska kollegor av ren självbevarelse drift. Rivaliteten var nog värre mellan ökenråttor i 8:de armén och nybakade soldater i Brittiska 1: armén, menar han.

Efter att ha tragglat och gjort katastrofala förluster under vintern 42-43 så städas inkompetenta befäl ut ur US army. (Fredendall hade aldrig hört om den pajasen innan. Urtypen för en film general som gömmer sig i en bunker.) Man styr också upp denna sammanblandning av förband som varit innan. Och som sagt man börjar om med att träna förbanden innan man till slut tar tag igen och kämpar till seger i Nordafrika.

Denna bok är helt ur de allierades perspektiv. Någon enstaka gång kommer en kommentar från en soldat ur axelmakten som förhörs. Det är inget som stör mig som jag sagt innan ibland känns det som jag vet mer om Tyska armén än om de allierade. Jag blev positivt imponerad av boken, det är hur ,mycket fakta som helst (Legionärerna i Bir Hakeim har jag inte heller nämnt) och kommer nog läsa hans böcker om Sicilien och Italien också framöver.

Sonderling

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28382
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av Hans » 1 september 2022, 10:58

Tack för att du delar.
sonderling skrev:
1 september 2022, 07:15
Visste ni att det var motsvarigheten till Engelska trafikverket bestämde dimensionerna på Brittiska stridsvagnar. De skulle nämligen passa de brittiska landsvägarna och järnvägsvagnarna?! Hur det gick när Amerikanskt pansar kom förtäljde inte historien.
Jag inbillar att alla länder tänkte på lastprofil för att kunna transportera fordon med järnväg.

Lastprofil eller på engelska loading gauge https://en.wikipedia.org/wiki/Loading_gauge är ungefär lika gamla som järnvägarna.

MVH

Hans
Bilagor
Railway_Loading_gauge_UIC_and_containers_profile_-ISO.png

Skriv svar