Vad läser du just nu?

Diskussioner kring litteratur och andra källor till vår historia. Värd: B Hellqvist
Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 6170
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av sonderling » 23 nov 2021 06:50

Hans skrev:
22 nov 2021 16:35
Tack för att du delar.
sonderling skrev:
22 nov 2021 15:47
I förbi gående nämns också den andra ( misslyckade) attacken mot Pearl Harbor (flygbåtar) och mot Amerikanska västkusten (Ubåtar som beskjuter med däckkanon.).
Har du läst: https://www.amazon.com/Second-Attack-Pe ... 1591143888 ?

Några år sedan jag läste den men vill minnas att den var bra.

MVH

Hans
Nej den verkar spännande. Har bara läst om detta tidigare i en Amerikansk militärhistorisk tidskrift.
Tack för tipset.

Sonderling

Användarvisningsbild
Borussia
Medlem
Inlägg: 408
Blev medlem: 30 maj 2015 18:06
Ort: Karlstad

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av Borussia » 28 nov 2021 15:37

konspiration.jpg
Få historiska personligheter och fenomen har omgärdats av så många konspirationer som Hitler och dennes nazism. En del omsorgsfullt skapade av nazisterna själva, andra av personer som på det ena eller andra sättet hoppas slå mynt utav det. I den här boken lyfter författaren fram fem konspirationsteorier som alla har den gemensamma nämnaren att de varit centrala i historiseringen av Hitler och nazismen. Den första (1) handlar om Sions vises protokoll, den andra (2) om Dolkstötslegenden, den tredje (3) om Riksdagshusbranden 1933, den fjärde (4) om Rudolf Hess' flygning och den femte (5) om Hitlers flykt.

Författaren lägger ner stor möda på att beskriva konspirationerna, vilket deras ursprung är och vad syftet är med dem. Sions handlar ju om en judisk sammansvärjning för att kontrollera världen med sedvanlig judisk list där konspiratörerna använder protokollet som bevis för detta och därmed en anledning att försvara sig mot denna judiska sammansvärjning. Dolkstötslegenden grundar sig i uppfattningen att den tyska armén inte led nederlag utan blev offer för judisk sammansvärjning. Riksdagshusbranden var iscensatt av nazisterna själva eftersom de var de som gagnades utav den och därmed så måste de ha varit ansvariga för den. Rudolf Hess' flygning till England var på uppdrag av Hitler och inte på eget bevåg. Det vara bara det att britterna inte var intresserade av Hitlers fredstrevare utan ville ha kriget så egentligen var det britterna som var krigshetsarna och inte den fredsälskande Hitler. Hitler flykt är den osannolika teorin om att Hitler på något outgrundligt sätt lyckades fly till Argentina där han levde ett stilla liv fram tills hans död 1962.

Det är intressant läsning, Sions var redan på Hitlers tid avslöjad som en förfalskning, men det hindrade ju inte nazisterna att utnyttja den för egna syften, så även antisemiter än idag världen över. Dolkstötslegenden är ju kanske inte lika tydlig då den tyska armén stod på fientlig mark då freden utropades. Vilket kom väl till pass för konservativa och nationalister som avskydde allt vad den nya republiken stod för. Riksdagshusbranden är ju kittlande och lockande att lägga över på nazisterna, men så är inte fallet och här är det kommunisterna/socialisterna som varit drivande med denna konspiration. Hess' flygning är teorin om att det var Hitler som sände iväg Hess på ett fredsuppdrag till England, kanske inte direkt till "krigshetsaren" Churchill, utan mer riktat till det "fredsparti" som konspiratörerna anser fanns i Storbritannien.

Den mest underhållande delen är annars Hitlers flykt till Argentina som omgående faller på sin egen orimlighet att så skulle kunna vara fallet. Bara det att den riktige Hitler ersattes av en dubbelgångare och att man fick denna dubbelgångare tillsammans med Eva Brauns dubbelgångare att begå självmord. Dessutom är det helt osannolikt att ingen av de övriga i "bunkern" skulle ha avslöjat dubbelgångaren, det var ju ändå personer som i åratal levt inpå Hitler. Det finns mycket mer av den här varan i det här kapitlet som är riktigt underhållande, och då har jag inte ens nämnt nazistiska UFO:n och nazistiska baser under Antarktis.

Gemensamt för konspirationsteorierna och deras företrädare är att de alla är immuna mot rationella argument och vedertagen fakta. De vägrar helt enkelt att lyssna på sådana argument och väljer att bortse ifrån dem. Istället söker de stöd hos andra konspiratörer för att argumentera för sin sak. De har på sitt sätt sett ljuset och avslöjat "staten" och den allmänt vedertagna sanningen om vissa händelser och fenomen, nutida så väl som historiska. De anser sig stå bortom all kritisk granskning eftersom de redan har, eller är i färd, med att avslöja de som representerar den vedertagna sanningen. I själva verket anser de att det är de som är utsatta för en konspiration från de som anklagar dem för att vara konspiratörer.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
"I hope so, Commander, for your sake. The Emperor is not as forgiving as I am."

sveahk
Redaktionen
Inlägg: 9998
Blev medlem: 03 feb 2005 15:28
Ort: schweiz

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av sveahk » 29 nov 2021 12:32

Tack återigen Borussia för en utmärkt skriven bokkritik!

Det där med "Hitlers flykt till Argentinien" påminde mig om ett par tidningsnyheter som den unge sveahk klippte ut 1960. Det började den 8 september med att man tydligen hade upptäckt en ubåt i "Golfo Nuevo, drygt 1000 km söder om Buenos Aires". Okänd nationalitet. På den tiden tvekade man inte länge utan det argentinska flyget pepprade området med sjunkbomber. Det pågick under en hel vecka utan att något hände. Och, oh ja, det mediala intresset var naturligtvis stort och spekulationer legio. Vem och vad?
IMG_4839.jpeg

Och där dök Hitler upp igen...i spekulationerna, menar jag, och inte första gången som vi vet...
IMG_4840.jpeg

Hans K
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
sonderling
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 6170
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av sonderling » 29 nov 2021 12:43

Pojken som följde sin far till Auschwitz av Jeremy Dronfeld

Köpte denna bok på bokrean och den är mycket bättre än man kan tro av det mesiga omslaget. (Vad har fjärilar med saken att göra?)

Boken baseras på dagboks anteckningar och historiska källfakta och handlar om den judiska familjen Kleinman Mor, far och fyra barn som bor i Wien, fast mest snurrar handlingen kring far och son Gustav och Fritz.
Det hela tar sin början vid tiden för anschluss och jag förvånas av att repressionen mot Judarna börjar i princip direkt, även detta att grannar så snabbt vänder sig emot dem och anmäler dem. (Även katoliker råkar illa ut.)
Tämligen omgående arresteras fadern i familjen och sedan sonen och skickas till Buchenwald.
Sedan får vi följa deras kamp för överlevnad, och när fadern ska skickas till Auschwitz ber sonen om att följa med. För att överleva gäller det att göra sig nytt och lära sig ett hantverks yrke, det gäller att bluffa sig fram. (Fadern som är tapetserare blir snickare och sonen murare och så sätt kan man överleva.) En kurios detalj är att fadern var på krigssjukhus i Auschwitz under vk1, när det var militärkasern. (Ett kort stycke redogör för hans krigsinsats och hans tapperhets medalj.)

SS män beskrivs genomgående som sadistiska galningar, det är ju förstås sant ur fångarnas perspektiv, men det ger en lite platt och stereo typ bild. Men det finns ju andra böcker som tar upp förövarnas perspektiv.
Även i såna här läger blir mycket vardag och har man varit där ett tag härdas man och det beskrivs hur mera nya fångar är något naiva och stryker med tämligen omgående i umbärenda. Kunde vart vilken krigsroman som helst på så vis att det är ett härdat gäng och så kommer hela tiden newbies in och stupar. I det här fallet är det härdade gänget de judar, socialister och kommunister som tillfånga togs 1938.

Civila arbetare hjälper dem i lägret, på så sätt att mat lämnas åt dem tex. En del av dem hade själv i egenskap av socialdemokrater varit i KZ-läger under de tidiga åren efter Nazisternas maktövertagande.
Den största hjälpen kommer från en f.d. tysk soldat som sårats tidigare i kriget, som nu är civilarbetare och är mer än lovligt naiv. Han tror inte att fuhrern skulle tillåta att judar som inte gjort nått sätts i läger. (Han kallas åter igen in i armén på slutet.) Han tas snart ur denna villfarelsen och hjälper till så gott han kan.

En annan kurios detalj är att fadern blir arbetsledare men SS tjänstemän från Berlin klagar över att han, en Jude är förman (och då kan beordra fångar med röd triangel som kan vara arier.) Läger ledningen löser det med att ta bort hans gula triangel så bara den röda återstår och "arifiera" honom. (Hela systemet med de olika färgerna beskrivs. (Fadern var ju socialdemokrat därför både röd och gul triangel så att den davids stjärna bildas.)

Kollapsen kommer ju med påföljande dödsmarsch och tåg resa på öppna gruvvagnar. Sonen rymmer, hamnar i Wehrmacht's klor vilket är rena semestern. De tror han är desertör eller Brittisk spion, vilket han uppmuntrar, hellre det en jude.. Han överlämnas till slut till SS och skickas till en rad olika läger igen, Mauthausen, Dora mittelbau och Belsen och där tar det slut och de båda träffas igen. Ja de över lever alltså men åter igen förvånas jag över hur mycket en människa klarar.

Det kan man ju inte säga om frun och äldsta dottern. Ja man får höra lite om de andra i familjen. De är kvar sist på hemadressen. de blir till sist transport öst till Ukraina och blir förmodligen skjutna i en ravin. Avresan sker först med vanliga personvagnar. Detta har jag läst förut att västjudar fick åka i vanliga tågvagnar, civilerat med bluffen att de ska iväg och arbeta. Godsvagns transport som vi är vana att se på film etc, det sker senare.

Yngsta sonen lyckas man få iväg som kvot flykting till USA. Andra dottern till England, hon gifter sig med en f.d. KZ fånge från Wien som frisläpptes innan kriget (trodde aldrig det hände), det ironiska är att han interneras med nazist sympatisörer i England1940. (Hans historia känner jag igen från en annan bok.)

Jag tyckte boken var mycket bättre än jag trodde. Den kan läsas som en spänningsroman men är baserad på dagboks anteckningar, vittnes mål och olika arkiv material. Med andra ord den är fakta baserad men författaren har fyllt ut luckor med fiction. Det är en sån där bok där fotnötterna är minst lika intressanta att läsa. Ja man får bakgrunds historier eller vad hände sedan eller förklarar diskrepanser.
Jag sträck läste denna på tre dagar.

Sonderling