Vad läser du just nu?

Diskussioner kring litteratur och andra källor till vår historia. Värd: B Hellqvist
Amund
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 7962
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av Amund » 24 nov 2020 18:53

Tack Sonderling för ditt inlägg, jag håller med dig i mycket.
sonderling skrev:
24 nov 2020 07:20
om vi är i 1933 eller 1939 vet jag inte.
En bra fråga. Du har ju sagt post-VK1 tidigare har jag för mig, och det känns väldigt relevant - kanske Trump-erans fyra år ska motsvara kriget då? :D

Allvarligt så har jag kritik mot Applebaums bok. Hon stödjer sig till stora delar på en anekdotisk bevisföring där hon gör psykologiska förklaringar av de av hennes forna vänner som inte längre tillhör hennes vänkrets från den glada eran runt millennieskiftet. Vidare förklarar hon "populistiska" partiers framgångar med någon sorts mediestrategi som tydligen bara dessa grupper använder sig av. Lite oklart på vilket sätt andra politiska grupperingar med ofta långt större resurser är utestängda från dessa enkla medietrick.

Observera att jag politiskt hade önskat att det var som hon säger, men jag hade förväntat mig mer vetenskapliga analyser av "populismens" framfart än vad som erbjuds.

adlercreutz
Medlem
Inlägg: 405
Blev medlem: 09 sep 2018 20:36
Ort: Umeå

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av adlercreutz » 24 nov 2020 20:35

Om historien upprepar sig, vilket väl ändå är tveksamt, tror jag snarare vi är nånstans i slutet av 1800-talet eller tidigt 1900 med ökade nationalistiska strömningar, mindre liberala ideal, länge sedan ett stort krig i Europa, stora migrationsströmmar m.m. Trump är ingen Hitler utan snarare en Kaiser Wilhelm - likheterna vad gäller personlighet är faktiskt slående.

Men jag tror och hoppas inte att det är så. Annars blir de kommande årtiondena rätt jobbiga.

Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5920
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av sonderling » 25 nov 2020 07:56

Ja vill jag va kritisk mot boken så känns den skriven lite i affekt och något hafsigt, den är också ganska tunn men den har sina poänger endå tycker jag.
Mycket namedroppande som Carl Bildt som är med på ett hörn.
Du har ju sagt post-VK1 tidigare har jag för mig, och det känns väldigt relevant
. Ja jag säger ju emot mig själv :) Vi är nog i 1920.


Sonderling

Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5920
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av sonderling » 17 dec 2020 10:17

Läser just nu: Breakout: The Chosin reservoir campaign, Korea 1950 av Martin Russ om företrädesvis marinkårens stridande reträtt från Nordkorea. I stort sett baserat på vittnens berättelser med historiska överblickar. Återigen förvånas man över hur mycket stryk en människa tål och endå överlever. Själva kampanjen med efterkommande Kinesiskt överrasknings anfall hade man ju hört om innan men inte i detalj.

Jag tycker bilden av att FN-styrkorna hållit en sammanhängande front tvärs över Korea är missvisande, när jag läser detta ser jag mera bilden av två armar som sträcker sig in i Nordkorea mellan är ett bergsmassiv som ingen säkrat, och som sedan delas de två arme´erna upp i olika ”mottin” av Kineserna och detta utvecklar sig i olika ”kittelslag” där man försöker dra sig söderut i mer eller mindre oordnade former. Boken ger ingen vacker bild av US army som faller samman i massflykt där marinkårens disciplin ger ett anfall i sydlig riktigt.

Innan detta tar vid så sitter man i sina ”Kittlar” och maler ner det ena Kinesiska massanfallet efter det andra. En grotesk masslakt. I de fall där de bryter igenom utnyttjar de tillfället till plundring och värme, vilket gör att man lyckats med att mota ut dem igen.

Nu har jag kommit till att man ska dra sig söderut i olika etapper och i en del fall, ja de fall där US army gör detta blir det rena massakern där Kineserna står på kullarna runt i kring och pepprar sönder fordons kolonnerna. En bild jag har svårt att se framför mig, ja menar avstånden verkar så extremt korta, hur kommer man ens fem meter? (De är så nära att napalm hamnar på egen trupp.) Man verkar lämna efter sig kolossala mängder materiel och döda som jag förmodar då hamnar i listan MIA. Sedan undrar man ju hur mycket av materielen som fortfarande används av nån Nordkoreansk bonde? (Artilleriet sägs ju används av vietminh i Dien Bien Phu?)

Sökte lite ledtrådar om detta med att de Kinesiska styrkorna skulle vara f.d. Nationalist soldater (som jag läst om innan) men det är inget som framkommer, men en del av dem talar bra engelska. Vapen som erövras är en blandning av Mauser karbin, Arisaka karbin, Mauser pistol, Thompson k-pist och de vanligaste ”burp-gun” som jag misstänker är en PPsh.
Den Kinesiska uniformen består av den klassiska vadderade dräkten men jag inte visste om var att den var vändbar och vit på ena sidan. Men även olivgrön eller svart bomulls uniform förekommer. Den senare påstås tillhöra kommissarier.
Fotnot på det och påståendet att kineserna gick på droger för att attackera rakt på. Författaren lägger ibland till kommentaren att detta är hörsägen och kan inte bekräftas av källor. Bra tycker jag att förtydliga.

Som sagt har inte läst klar ännu, nu ska det till att göra den stora utbrytningen eller reträtten dvs de attackerar bara åt ett annat håll.

Ett minus är ju det här med kartor. Så jag var förutseende och köpte: Osprey Campaign series: Yalu river 1950-51, Clayton K. S. Chun.
Brukar inte direkt recensera alla dessa Osprey böcker jag läser, jag köper dem i princip för att få en överblick över ett slag och/ eller för inspirationsbilder till modellbyggen.
Denna var dock ingen av de bättre och jag hade svårt att få grepp om läget. Sedan var det väl mer den traditionella bilden av Amerikanska styrkor som vänder och slås söderut i någorlunda ordnade former. kartbilden med en sammanhängande front som sträcker sig tvärs över norra Korea är också med, trots att man läser att det inte är någon kontakt med de båda FN styrkorna som går i Nord Korea. Det är ju just detta glapp som de Kinesiska styrkorna utnyttjar. Sedan var det ju inte så mycket av en överraskning heller. Man började möta dem i strid redan i oktober, det var väl det att MacArthur inte lyssnade så det var mer en chock för honom och hemmafronten.

Läste den först och funderar på att läsa om den nu när jag läst den andra.
Ett plus är att man får veta mer om Nordsidan och de Kinesiska styrkorna. Som annars bara reduceras till en massa som skjuts ner.

Sonderling

sveahk
Redaktionen
Inlägg: 9520
Blev medlem: 03 feb 2005 15:28
Ort: schweiz

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av sveahk » 17 dec 2020 11:08

Återigen stort tack sonderling för dina härligt personliga bokrecensioner! Alltid lästa med intresse! Hade gärna haft din energi på det området...

Mvh Hans K

Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5920
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av sonderling » 12 jan 2021 11:47

sveahk skrev:
17 dec 2020 11:08
Återigen stort tack sonderling för dina härligt personliga bokrecensioner! Alltid lästa med intresse! Hade gärna haft din energi på det området...

Mvh Hans K
Tackar, kan tillägga på den boken att man senare tar två Kinesiska fångar som mycket riktigt varit i Nationalist armén. Får mig att fundera om detta bara är ett sätt att göra sig av med dem eller nåttslags lojalitets prov.
Andra scener som när man flyger ut sårade från en tillfällig landningsbana som för tankar till Stalingrad eller motsvarande med sårade som står i kö och väntar på att flygas ut medan MP kollar så inga simlutanter smugit sig med.
Sen kom historien om den här Corsair piloten https://en.wikipedia.org/wiki/Jesse_L._Brown som jag läst om innan, borde göras en film om det ödet. I boken var det dock inte lika dramatiskt som jag läst i en militär tidskrift. Dock napalm bombade man hela området efteråt för att inte kroppen och planet skulle hamna i fiendens händer. (I tidskriften så stod det att det kryllade av kineser som plundrade planet och kroppen men inget av det är med i boken.)

Snöade in på Korea och framför allt Norra delen och började läsa:
Nordkorea - tio år på flykt
Eunsun Kim och sebastien Faletti


En person berättelse om livet och flykten från Nordkorea. Kändes lite infantil, vet inte hur mycket man som medhjälpare får korrigera men det kändes som om texten kunde styrts upp lite. Personen i boken kommer från nordöstra hörnet i samma område som beskrivs i nästa bok. Och som jag borde läst först för att få förklarande bakgrund info. Eunsun flyr till Kina blir såld som fru till en kines och fortsätter efter x antal år via mongoliet till sydKorea. Detta får jag senare reda på i boken nedanför, är fattig versionen av flykt.

Såg att ni diskuterat avrättning medelst luftvärnskanon. En publik avrättning beskrivs i boken och att kroppen verkar sönderdelas. Jag får intrycket att vi talar om nått grovkalibrigt, typ en Browning 50 cal eller motsvarande. Här springer dessutom en man fram och börjar äta bitar av hjärnan.

För det är ju det att på 90-talet råder det massvält i Nordkorea. Vilket även drabbar huvudpersonen som barn. men ska jag rekomendera nån bok så är det den nedan, iallafall bör man nog läsa den först innan man läser denna för man får mera bakgrunds info i:

Inget att avundas - vardagsliv i Nordkorea
Barbra Demick


Reportage bok som beskriver flera levnadsöden från olika avhoppare som främst kommer från den regionen i Nordöstra Korea och staden Chongjin som flest avhoppare kommer ifrån, mest därför att det är lättast.. Man kan tydligen vada över gränsfloden till Kina.
Flera olika människoöden beskrivs, samt det kast system som råder i landet. Längst ner finns tex f.d. Sydkoreanska krigsfångar som tydligen blivit kvar efter kriget, verkar som om man hade och välja mellan att dö eller bli medborgare. Sägs väl inte rakt ut men jag får för mig att det råder mans brist i landet efter kriget, därför hålls de kvar. I detta fall känns det än mer tragiskt då soldaten tillfångatogs tre veckor innan vapenstilleståndet. Hur som helst kastsystemet "Songbun" gäller både dem och deras avkomma i tre led.
Så man får följa olika huvudpersoner och deras barn och barnbarn och får därmed en lektion i Nordkoreansk historia. Tex hade jag ingen aning om att landet blomstrade på 60-70-talet, så pass att exil Koreaner flyttade dit från Kina och Japan. Det mesta i byggnadsväg, infrastruktur, jordbruksmaskiner m.m. i Nordkorea härstammar från denna tid.
Det var sedan när Kim jr tog över på 90-talet som svälten kom. Orsaken är väl en sammanblandning av inkompetens och att resten av östblocket föll samman.
Detta beskrivs rätt ingående och man har svårt att fatta det. Ser hela tiden bilder från nått typ 30-40-tal framför mig och måste påminna mig om att det är 90-tal. Det känns överhuvudtaget som en anomali att landet kan fortsätta in på 2020-talet. Jag grubblade mycket på hur en återförening ska ske och när?


Going Solo
Roald Dahl


Boken börjar med att han tar arbete för Shell i Dar es Salam i Tanganyika Afrika mellan1938-39. Hade kunnat bli en jättebra feelgood film i stil med "I vår herres hage" om det inte blir lite för kolonialt putslustigt. Många dråpliga historier och karaktärsbeskrivningar. Men jag tror inte det funkar idag eller vad sägs om när hans "Boy" blir så glad över att det är krig att han smiter iväg och hugger huvudet av den tyske grannen. Som visserligen är ett svin men det är nog beskrivningen av de Afrikanska karaktärerna som skulle halta idag.
Hur som helst kriget bryter ut och han anmäler sig som frivillig till RAF. Får sin flygutbildning på Tiger Moth och sedan tjänst i Gloster Gladiator. Beordras hitta sin squadron i Egyptien, flyger dit, hittar dem inte, nödlandar och blir så pass skadad att han är borta ur leken i 6 månader.

När han är frisk så får han 7 timmars övning i en Hurricane! (Ingen under att tyskarna blev såna ess med det motståndet?) Och skickas till Grekland. Flyger iväg på uppdrag vinkar till bönder kollar in det vackra landskapet....och ni vet man får ju fnatt när man läser det här, för vad händer jo ett fiende plan dyker upp från ingenstans. Men han har tur som en tokig och klarar sig. Reträtt Strider i Grekland innan de måste dra.
Får intrycket att han är en väldigt disträ stridspilot och inte så aggressiv? Hur som helst, flyger luftförsvar över Palestina, Irak och Syrien. Hade ingen aning att Haifa bombades under VK2. Både av Ju88:or från Rhodos och Vichy Martin Maryland's från Syrien. Just Vichy fransmän verkar han verkligen hata, han motvilja mot dem är värre än mot Tyskarna.
Nåväl efter tid gör sig hans gamla skada från nödlandningen påmind och han måste tas ur tjänst och får åka hem och där slutar historien. Han får ihop 5 bekräftade nedskjutningar, 4 Tyskar och 1 fransman.

Sonderling

adlercreutz
Medlem
Inlägg: 405
Blev medlem: 09 sep 2018 20:36
Ort: Umeå

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av adlercreutz » 12 jan 2021 12:39

Intressant med böcker om Nordkorea, kan även rekommendera https://www.bokus.com/bok/9789113035802 ... nordkorea/ eftersom det handlar om Sveriges relation till landet.

Nordkorea var mycket riktigt "före" Syd under flera decennier, låt vara med mycket stöd från Sovjetunionen och Kina. Nord sitter ju på rätt mycket naturresurser medan Sydkorea egentligen är ett ganska agrart land. Sedan 1980-talet har världsekonomin ändrats däremot, så teknologi och knowhow smäller högre än järn och kol. För att inte tala om Nords dysfunktionella ekonomiska system. Boken ovan avhandlar just det, det fanns ju en rätt omfattande exportsatsning från svenska företag där svenska staten gick in med säkerhet. Det visade sig rätt snabbt att Nordkoreas tillväxt var ett luftslott till stora delar, och betalningsviljan var väl inte särskilt hög heller... så det blev ett fiasko. Dessutom kom ju som sagt Sovjets fall. En hel del handlade om maskiner faktiskt, bl.a. var Atlas Copco inblandade på gruvsidan. Skulle inte förvåna mig om de flesta maskiner som skickades dit på 70-talet fortfarande är i bruk.

Om episoden med luftvärnsvapnet ens ägt rum, var det förmodligen en https://en.wikipedia.org/wiki/ZPU, men det där ska man ta med en enorm skopa salt.

Patrik Öbrink
Medlem
Inlägg: 144
Blev medlem: 20 okt 2013 22:55

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av Patrik Öbrink » 14 jan 2021 07:07

Har just avslutat Ernst Jüngers "Sturm" och ska nu börja med hans "I stålstormen". Båda utspelar sig i skyttegravarna under första världskriget. Men jag har hört från trovärdiga källor att "På marmorklipporna" är hans bästa bok, så det blir väl att läsa den längre fram. I den har soldaterna lämnat skyttegravarna för botaniska studier och lärda samtal uppe i bergen.