Vad läser du just nu?

Diskussioner kring litteratur och andra källor till vår historia. Värd: B Hellqvist
Användarvisningsbild
Markus Holst
C Skalman
Inlägg: 7881
Blev medlem: 04 sep 2006 14:28
Ort: Västergötland

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av Markus Holst » 12 maj 2020 16:55

sonderling skrev:
12 maj 2020 15:39
Och jag tänker snart får man skäll här på skalman och så får man beröm. :D
Det är den nya given. På Skalman kramar vi varandra. :kramis:

Disclaimer: Eftersom Skalmaniter endast träffas digitalt och digitala kramar inte är smittsamma fortsätter vi tryggt att kramas.

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 23272
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av Hans » 12 maj 2020 18:15

Håller med han med det trevliga namnet.

Håller inte med Markus då jag träffat dussinet forummedlemmar IRL, och jag hade inte mask eller två meters avstånd. Fast det var för några år sedan.

MVH

Hans

Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5613
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av sonderling » 13 jul 2020 12:11

Har läst följande på semestern:

Praying for slack: A Marine corps tank commander in Viet Nam.
av Robert E Peavy


En memoarbok om en killes tid i Vietnam runt 68-69. Tycker den skiljer sig på så vis att han faktiskt kan skriva. Det är både underhållande episoder och tragiska sådana. Till de mer underhållande anekdoterna är när de lutar en marinkårssoldat av det lite dummare slaget att den strålkastare de har är en tv, så vänta här och titta så ska vi bara sätta på den...

Och det är naturligtvis mera tragiska historier. B.l.a ett fall av Friendly fire som de gör sig skyldiga till och som de endå verkar borsta av sig relativt lätt med att en oerfaret befäl inte rapporterat att de var ute på patrull. Så när de är på väg tillbaka så tar man får givet att det är fi så....Överhuvudtaget verkar friendly fire incidenter vara vanligt i Vietnam-kriget. vanligt är tydligen att nya befäl inte kan läsa kartan och kallar ner fientlig eld på sig själva.

Man får en inblick i hur marinkåren fungerar och hur det skiljer sig från andra vapenslag. Och rivaliteten med flottan som även min far berättat om. Det är mer regel än undantag att de båda jävlas med varandra så mycket som möjligt. Även själva stridsvagnslivets vardag är beskrivet bra. Det känns nästan som att jag kan sköta och serva en m48 Patton?
Vår huvudperson är driftig så för att undvika att se ut som nybörjare så köper man slitna uniformer på surplus, innan man skeppas över, även korea-krigs kamo (duck-hunting camo) inhandlas privat och används i fält.

Oftast används tanksen som mobila bunkrar för att vakta broar men när de skickas i strid så utkämpas detta i och kring DMZ, så är striderna mer av en traditionell typ än vi är vana vid i Vietnam skildringar. Här slåss man mot den Nord-Vietnamesiska Arme'n och den har tillgång till och kan kalla på sitt eget artilleri understöd. Det få eller inga byar i området och slagen påminner om världskrigen. Blir det för hett, och fi börjar klättra på vagnen, kan man be sin stridsvagns kompis att klia dig på ryggen (scratch my back) som då skjuter på dig med canister eller flechette ammo och rensar lite. (å fan!)
En intressant händelse är när de upptäcker att någon som talar bra engelska lurar artilleriet att beskjuta deras positioner. Vem är detta? En desertör? En ryss? Man får inte reda på det. Man sätter upp en fälla som jag inte ska spoila och löser problemet.
Korea-kriget av Artur Szulc

Jag säger inte bara det här för att han är forummedlem men jag tyckte det var en jätte bra bok om Korea det bortglömda kriget. Det var bra med information om konflikten. Speciellt att perioden 45-50 togs med, nått som jag hade ingen koll på. Min bild av konflikten fick ett lite nytt perspektiv. Tidigare har jag tänkt att det var självklart att gå över gränsen, men tänk om man inte gjort det och avslutat kriget vintern 50-51? Jag gillar också att man fick veta lite mer om Kineserna och jag hade hört förrut att dessa oftast var gamla Koumintang styrkor (Max Hastings). Detta skulle jag velat veta mer om. Var det ett lojalitetsprov som de skickades söderut eller ville man bli av med dem?
Nåväl jag ska inte bre ut texten mer än nödvändigt. Detta är en bra bok att ha i sitt referens bibliotek. Jag lånade min på bibblan men ser jag den på bokrean kommer jag plocka upp den.

Men jag upptäckte ett fel i det exet. Sidorna runt sid 83 är omkastade, ett tryckeri fel antar jag.

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 23272
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av Hans » 13 jul 2020 13:12

Läser och uppskattar ditt arbete.

Korea-Kriget ligger här och väntar på mig. likaledes:

Bild

https://www.adlibris.com/se/e-bok/polen ... 9175453330

MVH

Hans

Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5613
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av sonderling » 21 jul 2020 13:02

Warszawa1920: Lenins misslyckade erövring av Europa
av Adam Zamoyski

En tunn med väldigt informativ bok om kriget mellan Polen och Sovjet och slaget som stoppade vidare expansion västerut. Blev lite fascinerad över att på den här tiden tyckte man polen var skurk och Sovjet som var hjältar i och med att den senare provocerat fram Polens initiala attack. Med följden av att hamnarbetare i väst stoppade fartyg med vapen till Polen. Detta är ju inget som vi talar om nu så man undrar ju genast vad som i dag kommer vara bortglömt om hundra år. Fast det är klart det kom ett världskrig emellan.
Blir också fascinerad av det väglösa landskapet som beskrivs, tänk ett land eller en tid där grusväg är den största vägen. Det är floder och järnväg som är den primära transportleden. Det kan ju vara svårt att fatta för en modern människa.

Men vad jag kanske stör mig på är beskrivningen av slagen. Är det konstigt översatt? Jag vet inte men det väldigt mycket, inträngde i de ryska styrkorna bakifrån? Det kanske är sommaren men när det är både framifrån och bakifrån, och på en gång, då lägger jag försiktigt ifrån mig boken, petar min fru på axeln och viskar: Sover du?

Sonderling

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 23272
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av Hans » 21 jul 2020 14:22

Jag läste den på engelska för några år sedan. Har inga minnen av att jag reagerade på beskrivningen av slagen. Gillade boken.

MVH

Hans

Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5613
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av sonderling » 22 jul 2020 06:57

Ja det är väl jag, det är ett internt skämt mellan mig och frun att jag är, "easily aroused" boken "Tulpan feber" går helt bort tex.
Gick direkt över till socialrealism och boken "Orange is the new black av Piper Kerman", den är inte lika snuskig som serien...

Sonderling

Användarvisningsbild
tyskaorden
Redaktionen
Inlägg: 7476
Blev medlem: 27 mar 2002 14:52

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av tyskaorden » 22 jul 2020 14:37

För närvarande läser jag US Marine Corps F-4 Phantom II Units of the Vietnam War av Peter E. Davies.

koroshiya
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 2364
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: Vad läser du just nu?

Inlägg av koroshiya » 23 jul 2020 20:49

F. C. Carlsons band VII om svensk historia under det pfalsiska huset. Förstår jag rätt hann han inte skriva klart.

Band VII handlar om Kalle Dussin, och kritiken är inte nådig.

Min uppfattning är att Carlson tycker att man hade kunnat kriga på ett mycket bättre sätt.

Man kan jämföra med Frans G. Bengtssons böcker, som ser Karl den tolfte i ett romantiskt skimmer.

I denna Carlsons bok framstår Karl XII som en konservativ människa utan större förståelse för politik, tänkandes att svenska armén kan fixa alla problem.