Varför har Taiwan inga ubåtar???

Diskussioner kring händelser efter kalla krigets slut. Värd: LasseMaja
Beelzebub
Medlem
Inlägg: 3
Blev medlem: 13 nov 2018 11:11
Ort: MALMÖ

Varför har Taiwan inga ubåtar???

Inlägg av Beelzebub » 13 nov 2018 11:34

Taiwan har två (2) ubåtar, byggda på 1980-talet. Detta i ett land med runt 300 000 stående soldater, 3 miljoner värnpliktiga att mobilisera och moderna amerikanska vapensystem. Hur tusan kommer det sig?

Taiwan (Republic of China, ROC) är ett av världens mest direkt militärt hotade länder, jämförbart med Sydkorea, fast Taiwans fiende är klart militärt överlägsen. Kina (Peoples Republic of China, PRC) uttalar tydligt sin avsikt att införliva Taiwan och de var i ett mycket blodigt krig med varandra under 1930-40-talen. Kina bygger och befäster öar och rustar upp sin flotta mycket kraftigt, även amfibisk förmåga som kan nå runt hela Taiwans kuster, och sägs kunna luftlandsätta 8 divisioner samtidigt med mobiliserad civila flygresurser.

För Sveriges försvar har ubåtar varit en nyckelresurs för att slå mot en landsättning och efterföljande logistik över Östersjön. Vår flotta hade väl som mest 23 ubåtar på 1960-70-talen. För en ö som Formosa måste en stor modern ubåtsflotta med torpeder, missiler och minor vara det bästa sättet att avskräcka en kinesisk invasion. Utsikten att förlora trupptransportfartyg, logistikfartyg, stora örlogsfartyg och inte minst en ubåtsblockad mot Kinas export och import i ett utdraget krig med kinesisk finansiell kollaps och kanske folkliga uppror som följd borde avskräcka. Ändå har de bara ett par symboliska gamla ubåtar. Jag har vidare hört amerikanska militäranalytiker säga att Kina har mycket dålig förmåga att bekämpa ubåtar, en svår konst som kräver lång erfarenhet, och Kinas maritima erfarenheter är obetydliga. Taiwans flyg och ytflotta har ingen chans efter ett krigs inledningsskeende, men en ubåtsflotta skulle inte ta större förluster än att den kan dimensioneras för ett långvarigt krig. Även efter en ockupation av Taiwan skulle ubåtarna kunna blockera Kinas handel i kanske åratal och göra hundratals miljoner kineser arbetslösa när industriproduktionen i huvudsak upphör med sjöfarten. En ubåtsflotta skulle på egen hand kunna få KINA att kapitulera efter att kommunistpartiet störtats och kejsaren hängts i en lyktstolpe av miljoner ruinerade miljonärer i partitoppen!

Så varför har inte Taiwan säg 50 moderna ubåtar? I övrigt är de välrustade på ett balanserat sätt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Republic_ ... submarines

Användarvisningsbild
Sarvi
Medlem
Inlägg: 5382
Blev medlem: 25 mar 2002 09:00
Ort: Sverige

Re: Varför har Taiwan inga ubåtar???

Inlägg av Sarvi » 13 nov 2018 12:25

För att de inte haft kapaciteten att bygga dem själva, för att USA (landets allierade och vapenarsenal) inte bygger dieselelektriska ubåtar och därmed inte kan sälja dem några och för att ingen annan har varit villig att sälja konventionella ubåtar till Taiwan och därmed sabotera sina egna relationer till Fastlandskina sedan 1980-talet?

Användarvisningsbild
frodeh
Medlem
Inlägg: 1254
Blev medlem: 08 apr 2002 13:21
Ort: Norge

Re: Varför har Taiwan inga ubåtar???

Inlägg av frodeh » 17 nov 2018 13:44

Som Sarvi svarte er det vanskelig å anskaffe ubåter i en verden hvor Kina bruker alle sine diplomatiske og økonomiske muskler for å hindre det. Taiwan har til og med hatt intern politisk debatt om det er riktig å ruste opp teknologisk. I valget 2016 mistet endelig Kuomintang makten der slik at det ble enklere å vedta en teknologisk oppgradering av militær styrke. https://www.defenseindustrydaily.com/ta ... ion-04250/

Kanskje kan det legges til at Taiwan er inne i en oppgraderingsprosess for store deler av sine væpnede styrker, og bl.a. er i prosess med å skaffe samarbeidsparter for å hjelpe de å bygge nye ubåter selv. Og: De har formelt sett ytterligere to - presumptivt operative - ubåter, men de er 2. vk årgang og nærmer seg 80 år i tjeneste..