Varför ingen aktiv rekrytering i dag?

Diskussioner kring svenska förband, krigsförband, numera nedlagda liksom de fortfarande aktiva, krigsplanläggning samt anläggningar under perioden från försvarsbeslutet 1925 till idag. Värd: MD650
Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5203
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Varför ingen aktiv rekrytering i dag?

Inlägg av sonderling » 10 nov 2018 11:24

Jag var på min dotters högstadieskola på föräldramöte som handlar om att välja till gymnasiet.
Det har också varit gymnasiemässor och liknande, ja det är en uppsjö alternativ som vanligt i den moderna världen.

Men jag saknar en aktör.

Var är försvaret?

Det är väl de Amerikanska generna men där borta kommer ju rekryterare till skolorna och berättar om det militära.

Varför har vi inte så nu? Nu är det väl nån slags hybrid mellan värnplikt och yrkesarme´eller? Ponera att man skulle vilja bli militär, vilken linje skulle man då välja?

Sonderling

Brasklapp: Ja jag kan ju ha missat att det förekommer, för man går ju inte på allt.
Och jag visste tusan inte vad jag skulle döpa tråden till, detta kan man gärna ändra till nått bättre.

Användarvisningsbild
Hans
Medlem
Inlägg: 21315
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Varför ingen aktiv rekrytering i dag?

Inlägg av Hans » 10 nov 2018 11:42


Användarvisningsbild
MD650
Redaktionen
Inlägg: 15372
Blev medlem: 27 mar 2002 13:40
Ort: Det egentliga Sverige

Re: Varför ingen aktiv rekrytering i dag?

Inlägg av MD650 » 10 nov 2018 11:47

Det förekommer informationskampanjer på många håll men kan nog variera från förband till förband.
:)

Användarvisningsbild
erep
Medlem
Inlägg: 1025
Blev medlem: 21 maj 2009 14:23
Ort: Esbo, Finland

Re: Varför ingen aktiv rekrytering i dag?

Inlägg av erep » 10 nov 2018 16:20

MD650 skrev:
10 nov 2018 11:47
Det förekommer informationskampanjer på många håll men kan nog variera från förband till förband.
:)
Här har vi igen ett exempel på hur ändringen från ett kadersystem med stor reserv till ett s.k. yrkesförsvar sköttes med minimala ändringar i organisationen.

Jag nämnde att att försvaret var ett s.k. yrkesförsvar. Jag tror att det är en term allmänheten har använt termen medan svenska försvaret talar om ett frivilligförsvar. Varför? Jo för att av organisationen på ca. 50 000 avsågs nästan 70 % vara olika sorters kontraktsreservister, d.v.s. hemvärnssoldater, GSS/T, och reservofficerare.

Om vi ser på hur organisationen ändrades, lades visserligen ett antal regementen ner, men samtidigt bibehölls ett stort antal garnisoner runt om Sverige, utan en militär tanke. Olika kommunpolitiker ville ha kvar verksamheten då den ger arbetstillfällen och ekonomisk verksamhet inom kommunen. Samtidigt var ju territorialförsvaret något som man inte behövde tänka på, då alla mobiliseringsplaner lyste med sin frånvaro. Insatsförsvaret var ett kodord för en militärorganisation som var byggd för utlandsinsatser, inte försvar av Sverige på svensk mark. Tanken var att en tredjedel skulle vara på insats, en tredjedel på skolning och en tredjedel i lättare uppgifter, d.v.s. vila. När förbanden ska verka i utlandet, är det inte så viktigt var de finns förlagda i hemlandet.

Men övergången till anställda soldater var inte bara att rita lådor för ett organisationsschema och besluta om vilka kommuner får ha kvar den kraftigt neddimensionerade verksamheten. Även kontraktssoldater behöver grundutbildas, befattnigsutbildas och framför allt rekryteras. Så vad gjorde man för att anpassa verksamhetsstrukturen till de nya uppgifterna och det nya sättet att verka? Svaret är: så lite som möjligt.

Man beslöt att förbanden skall få en rekryteringsuppgift, som blev en ny uppgift till de som de redan hade, d.v.s. att utbilda soldater från första dagen och framför allt att öva förband. Visserligen görs centrala massmediala kampanjer, vilka hittils har varit rätt konstiga. Först nu ser det ut att man börjar närma sig något förståeligt: https://www.forsvarsmakten.se/ifred . Men rekryteringsansvaret finns i förbanden.

Så hur gör försvarsmakter som har en längre erfarenhet av kontrakterad personal?

De har egna organisationer för personalanskaffning, d.v.s. rekrytering:

UK:
http://www.armedforces.co.uk/army/listings/l0136.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Naval_Careers_Service
Också RAF har sin egen rekrytering inom HR avdelningen

USA:
https://en.wikipedia.org/wiki/United_St ... ng_Command
https://en.wikipedia.org/wiki/United_St ... ng_Command
https://en.wikipedia.org/wiki/Marine_Co ... ng_Command
https://en.wikipedia.org/wiki/Air_Educa ... ng_Command

Kanada har en försvarsgemensam rekryteringsorganisation:
https://bootcampmilitaryfitnessinstitut ... -overview/

----

Inget av de ovannämnda exemplen har rekrytering på förbandsnivå. Det som dessa ovannämnda exempel också har olikt, är att grundutbildningen sker på särskilda enheter. D.v.s förbanden behöver inte ge undervisning i grunderna för att vara en soldat, Huruvida sedan utbildningen fortsätter på skild befattningsutbildning inom en specialenhet/skola eller i ett förband varierar beroende på befattning.

Att förbanden i Sverige har uppgiften att öva förbanden, ge utbildning från dag 1 och dessutom svara för rekrytering tror jag är största orsaken till varför rekryteringen blev så lidande att man blev tvungen att återgå till att plikta soldater in i organisationen.

Nu finns det ju även andra orsaker, såsom låg arbetslöshet, hög tillgänglighet till bidrag etc. som ger alternativ till unga människor.

HJ
Medlem
Inlägg: 627
Blev medlem: 31 jul 2003 15:40
Ort: Göteborg

Re: Varför ingen aktiv rekrytering i dag?

Inlägg av HJ » 12 nov 2018 09:26

sonderling skrev:
10 nov 2018 11:24
Varför har vi inte så nu? Nu är det väl nån slags hybrid mellan värnplikt och yrkesarme´eller? Ponera att man skulle vilja bli militär, vilken linje skulle man då välja?
Naturligtvis har försvarsmaktens rekrytering sitt arv från värnpliktssystemet, i det att man inte behövt tänkta aktivt kring rekrytering. Men jag kan inte se att någon specifik gymnasieutbildning skulle vara mer eller mindre "försvarsmaktsförberedande". Jag tror det skulle vara helt motsatt sitt syfte att rekommendera ett antal gymnasieprogram eftersom det skulle implicera att man värderar sökanden från andra program lägre. Som jag förstått försvarsmakten söker man istället lämpliga individer, som iofs kan "råka" ha en utbildning (mekaniker, elektriker, naturvetenskap, osv) som kan vara perfekta för någon specifika tjänst.

I USA har väl en av rekryteringsgrunderna varit att man kunnat erbjuda "bra" college inom ramen för anställningen, och på så sätt erbjuda högre studier för personer som saknar egna medel till detta. En slags språngbräda.

Jag gissar att om du skall leta efter försvarets rekryteringarinsatser, så bör det kanske göras där gymnasisterna skall välja bana efter gymnasiet. Vill minnas att jag sett sådana annonser i kataloger som beskriver olika högskoleprogram i Sverige.

/Håkan