Bombningen av Södertälje 1944

Diskussioner kring andra världskriget. Värd: B Hellqvist
pandersson2
Medlem
Inlägg: 2955
Blev medlem: 28 maj 2005 07:34
Ort: Södermanland

Bombningen av Södertälje 1944

Inlägg av pandersson2 » 24 sep 2018 08:36

Sovjetiskt bombflyg attackerade ju några svenska platser 22/2 1944. Det mesta som skrivs om det är om Strängnäs. Pershagen strax söder om Södertälje utsattes även för attack samtidigt men det finns inte material om det i samma utsträckning. Tänkte försöka samla material som jag hittar om den händelsen i denna tråden.

Bombningen är inte väldokumenterad. Det verkar som att ögonvittnen saknades samt att man inte vet var nedslagsplatsen var. Vittnesmålen är att man hörde en explosion och kände skakningar. Det spekuleras i att den fallit i vattnet utanför Hall. Skulle det skett på land så är det nog bland kullarna sydost om Pershagen som är/var obebodda som får ses som sannolika. Jag känner inte till om man gjort sökningar efter nedslagsplatsen.

Wikipedia har i stort sett enbart information om Strängnäs i sin beskrivning.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bombninga ... 3%A4s_1944

Beskrivning av lokaltidningen.
https://www.lt.se/artikel/allmant/i-dag ... e-bombades

Hur är det med en explosion i havet? Är det scenariot i överensstämmelse med vittnesmålen? Skulle en bomb detonera vid nedslaget mot vattenytan? Om inte, skulle den vara tillräckligt kraftig för att höras till Ytterjärna, ca 10 km bort? Spekulationerna har varit att det var en 50kg bomb.

Från Lt
"Krevaden hördes ända bort i Ytterjärna, vid Slota gård. De som bodde i det lilla boningshuset på gården tyckte att smällen var så kraftig att den fick hela byggnaden att ”sätta sig”.