1941: Stalin släpper Baltikum & Ukraina för fred

Diskussioner om alternativa vägar historien kunde ha tagit.
Skriv svar
Knurd
Medlem
Inlägg: 358
Blev medlem: 8 augusti 2006, 04:14
Ort: Stockholm

1941: Stalin släpper Baltikum & Ukraina för fred

Inlägg av Knurd » 19 juni 2016, 21:07

Efter att Hitler låtit anfalla Sovjet i juni 1941, försökte Stalin köpa fred, genom att släppa ifrån sig gränsområden, bland annat Baltikum och Ukraina.
http://windowoneurasia2.blogspot.se/201 ... l?spref=tw

Det här erbjudandet är nästan okänt idag av flera skäl. Bland annat passar det inte in i Sovjetunionens eller det nutida Rysslands självbild.

Förmoda att Hitler inser hur Operation Barbarossa skulle ha slutat.

Han accepterar herravälde Estland, Lettland, Litauen, östra Polen, och nordvästra Ukraina.

Några frågor som grund för diskussion:
* Hur kommer Sovjetunionen göra när de lämnar områdena? Kommer de ryskspråkiga tillåtas/tvingas flytta österut? Plundrar de länderna på förnödenheter innan de gör sorti?
* Hur kommer tyskarna hantera de nya områdena? Blir det en någorlunda fredlig ockupation som i Norge och Danmark, eller fullständig exploatering, som i Polen?
* Hur påverkas Tysklands och Sovjets strategiska resurser av avtalet? Blir det lättare för Hitler att segra i väst? Kan Stalin rusta för framtida krig?
* Blir Hitler mer benägen att genomföra massmorden på judar och andra folkgrupper? Eller kanske mindre?

pandersson2
Medlem
Inlägg: 3109
Blev medlem: 28 maj 2005, 08:34
Ort: Södermanland

Re: 1941: Stalin släpper Baltikum & Ukraina för fred

Inlägg av pandersson2 » 19 juni 2016, 22:28

Två av frågorna är relativt enkla att besvara.

Fråga: Hur kommer tyskarna hantera de nya områdena? Blir det en någorlunda fredlig ockupation som i Norge och Danmark, eller fullständig exploatering, som i Polen?
Svar: Fullständig exploatering. Områdena skulle styras av tyskar och man skulle uppmana till inflyttning av tyskar. Balter och övriga skulle enbart syfta till att vara en exploaterad underklass. Det var så de behandlades under kriget i enlighett med tidigare planer.

Fråga: Blir Hitler mer benägen att genomföra massmorden på judar och andra folkgrupper? Eller kanske mindre?
Svar: Massmorden inleddes samtidigt med invasionen så benägenheten skulle inte minska. Enda motivationen att avstå från massmorden skulle vara om man i avtalet med Sovjetunionen skulle få in en folkfördrivning av oönskade folkslag. Jag tror dock inte att Sovjetunionen skulle varit pådrivande för att få en kraftig invandring av judisk befolkning. Därför tror jag inte det skulle blivit några större skillnader.

Två är mer spekulativa.
Fråga: Hur kommer Sovjetunionen göra när de lämnar områdena? Kommer de ryskspråkiga tillåtas/tvingas flytta österut? Plundrar de länderna på förnödenheter innan de gör sorti?
Svar: Både Tyskland och Sovjetunionen hade intresse av en fördrivning av ryssar från områdena så detta skulle troligtvis ingå i ett avtal. Sovjetunionen skulle säkerligen försökt plundra områdena på så mycket de kunde. På samma sätt som skedde under kriget. Enbart tidsaspekten skulle stoppat dem.

Fråga: Hur påverkas Tysklands och Sovjets strategiska resurser av avtalet? Blir det lättare för Hitler att segra i väst? Kan Stalin rusta för framtida krig?
Svar: De strategiska resurserna för Tyskland skulle nog inte påverkas så mycket. Man kontrollerade ju redan områdena under kriget så enda skillnaden skulle bli färre partisanangrepp och en troligtvis mindre fientligt inställd befolkning. Däremot skulle man kunna överföra resurser mot Storbritanninen vilket skulle öka möjligheterna till att få en gynnsam fred med samväldet. Stalin rustade sedan länge för krig så Sovjetunionen skulle nog fortsätta med samma politik. Tron på att Sovjetunionen ensamt skulle kunna erhålla resurser för att ensamt besegra Tyskland tror jag inte att Stalin varit villig till att återupptaga kriget för.

Gavrilo Princip
Medlem
Inlägg: 671
Blev medlem: 11 april 2010, 02:40

Re: 1941: Stalin släpper Baltikum & Ukraina för fred

Inlägg av Gavrilo Princip » 20 juni 2016, 00:27

Jag är inte så insatt i detta ämne överhuvudtaget, så det blir en del gissningar här.

Vad beträffar ryssar i de aktuella områdena, så kanske Hitler och hans regering var intresserade av kvinnorna som en del i det s.k. "lebensbornprojektet". Jag har läst någonstans att en del rysktalande kvinnor i öst på eget initiativ visade intresse för att ingå i det, så kanske man kan tänka sig att de blir någon slags handelsvara i detta scenario?

Sedan kanske man kan tänka sig att de båda regimerna utfärdar något slags non-aggressionsavtal, så att framförallt Tyskland har ryggen fri för att kunna satsa allt på England och USA.

Knurd
Medlem
Inlägg: 358
Blev medlem: 8 augusti 2006, 04:14
Ort: Stockholm

Re: 1941: Stalin släpper Baltikum & Ukraina för fred

Inlägg av Knurd » 28 december 2017, 09:06

Kanske hade Estland fått bli formellt självständigt, eller en del av Finland?

I nazisternas pragmatiska raslära, hade de finsk-ugriska folken betydligt högre status än slaverna, och skulle "befrias" från ryskt herravälde.

Användarvisningsbild
erep
Medlem
Inlägg: 1572
Blev medlem: 21 maj 2009, 15:23
Ort: Esbo, Finland

Re: 1941: Stalin släpper Baltikum & Ukraina för fred

Inlägg av erep » 8 januari 2018, 14:08

Knurd skrev:Kanske hade Estland fått bli formellt självständigt, eller en del av Finland?

I nazisternas pragmatiska raslära, hade de finsk-ugriska folken betydligt högre status än slaverna, och skulle "befrias" från ryskt herravälde.
Det varierade nog. Tidvis ansågs ju både i Tyskland och Sverige finnar vara nästan mongoler. Sedan ändrades den tyska propagandan när den Sovjetiska pressen förde både Ungern och Finland på Tysklands sida.

Estland hörde till Reichskommissariat Ostland och Tyskarna hade ju varit både lantadel och köpmannaklass i Estland. Även om tyskarna evakuerades från Estland efter Molotov-Ribbentrop pakten så ockuperade Tyskland Estland efter sitt anfall och hade ingen avsikt att överlåta Estland åt Finland.

Finland skulle få tillbaka karelska näset samt Ladogakarelen och som nya områden fjärrkarelen och eventuellt Kolahalvön.

Skriv svar