Ingen lösning i sikte för Västsahara

Diskussioner kring händelser efter kalla krigets slut. Värd: LasseMaja
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 7323
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Ingen lösning i sikte för Västsahara

Inlägg av Marcus » 12 aug 2007 09:30

Det verkar som det inte blir någon lösning för Västsahara inom den närmaste tiden.
Marocko och den västsahariska självständighetsrörelsen Polisario har avlutat två dagars samtal och gått med på att träffas igen.
Diskussionerna slutade utan en skymt av förslag till lösningar på konflikten.
"Parterna erkände att det nuvarande läget är oacceptabelt och de har lovat att fortsätta dessa förhandlingar, stod det i ett uttalande undertecknat av FN:s särskilda sändebud för Västsahara Peter Van Walsum.
Inga beslut har fattats om tid eller plats för de fortsatta diskussionerna.
Under två dagar har delegationerna, med FN som medlare, varit samlade i närheten av New York för att diskutera den 32 år gamla konflikten. Samtalen är en fortsättning på den nya förhandlingsrunda som inleddes i juni. Dessförinnan hade parterna inte mötts på sju år.
Marocko annekterade Västsahara efter det att den spanska kolonialmakten drog sig tillbaka 1975.
I april i år tog FN initiativ till nya förhandlingar sedan båda sidor hade lagt fram sina planer för en lösning på konflikten. Marocko föreslog självstyre för Västsahara under fortsatt marockansk överhöghet, medan Polisario vill ha en folkomröstning där ett alternativ ska vara full självständighet.
Analytiker ser föga utrymme för kompromisser hos någondera sidan.
Inom FN:s säkerhetsråd är synen på konflikten delad. Marocko stöds av Frankrike och USA, medan vissa alliansfria stater står på Polisarios sida. USA är angeläget om att få konflikten ur världen så att hela regionen kan koncentrera sig på att bekämpa islamistiska terrorister.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=679756

/Marcus

Frogman
Medlem
Inlägg: 1223
Blev medlem: 15 feb 2003 22:27
Ort: Sverige

Inlägg av Frogman » 03 nov 2007 16:35

Lite speciellt, tittade i en Apollo reseguide som en kollega hade med sig ifrån Kanarieholmarna, där hade Apollo döpt Västsahara eller Sahrawi till
Marocko!

Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 7323
Blev medlem: 22 mar 2002 21:27
Ort: Sverige

Re: Ingen lösning i sikte för Västsahara

Inlägg av Marcus » 07 nov 2009 13:25

Marockos kung Mohammed manade på fredagen till handling mot förrädare som hotar landets "territoriella integritet", något som uppfattas som ett hot mot dem som kämpar för självständighet åt Västsahara.
I ett tal till minne av Marockos annektering av Västsahara för 34 år sedan sade kungen att det var dags att sätta stopp för "kriminella" som utnyttjar medborgerliga rättigheter till att agitera.
- Skulle något demokratiskt land acceptera att demokrati och mänskliga rättigheter används som förevändning...av ett gäng kriminella för att konspirera i hemlighet med dess fiender, mot dess enighet och högre intressen? sade kungen i ett tv-sänt tal.
- Tiden för dubbelspel och undanflykter är över. Det är dags för klarhet och för att uppfylla sina plikter. Man är antingen patriot eller förrädare. Det finns inget mellanting mellan patriotism och förräderi, fortsatte Mohammed.
Marocko måste vara på sin vakt för att avvärja alla hot mot den nationella suveräniteten och agera bestämt för att bevara säkerhet, stabilitet och allmän ordning, sade kungen i talet.
Ett exempel på hur allvarligt Marocko ser på frågan om Västsahara är utvisningen av en svensk diplomat tidigare i veckan. Enligt marockanska myndigheter ska den svenske diplomaten ha låtit representanter för Polisario ta del av vissa handlingar.
Marocko lade under sig merparten av Västsahara 1975 när Spanien lämnade området. Befrielserörelsen Polisario inledde en väpnad kamp som varade tills FN medlade fram ett vapenstillestånd 1991.
Marocko erbjuder begränsat självstyre för territoriet, medan Polisario, som stöds av Algeriet, vill ha en folkomröstning där självständighet är ett av alternativen.
Polisario har hotat att dra sig ur de FN-ledda förhandlingarna om inte sju västsahariska aktivister som greps den 8 oktober friges. De greps när de kom till Marocko efter att ha besökt flyktingläger i sydöstra Algeriet.
En av de gripna är människorättskämpen Brahmin Dahane som skulle ha talat under Palmedagarna i Stockholm några dagar senare.
Inget land har erkänt Marockos överhöghet över Västsahara, men FN:s säkerhetsråd är splittrat i frågan. En del alliansfria stater stöder Polisario medan Frankrike och USA ger stöd till Marockos förslag om självstyre.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/kungen ... a-1.989828

/Marcus

LasseMaja
Redaktionen
Inlägg: 5049
Blev medlem: 22 jan 2003 08:19
Ort: Dalarna

Intressant artikel om situationen

Inlägg av LasseMaja » 03 okt 2015 11:06

Marocko har valt att inleda en diplomatisk krigföring av ett slag vi sällan ser från länder med nära relationer till EU och Sverige. Sverige får inte ge vika, skriver Julia Finér, ordförande Emmaus Stockholm.

http://www.svd.se/sverige-far-inte-ge-v ... /om/debatt

En ockupation som inte får så mycket utrymme i media.