Det finns mycket få självbiografier av svenskar i främmande krigstjänst efter 1945. Detta är en av de få.
Björn Dahlin var en av totalt bara två svenska medborgare som gick i amerikansk krigstjänst under vietnamkriget. Han blev prickskytt och sergeant inom marinkåren. Med ett enkelt och direkt språk beskriver Dahlin sina upplevelser. Den bild han ger går rätt mycket ut på att den enskilde marinkårssoldaten i Vietnam inte analyserade kriget särskilt mycket medan det pågick. Vardagen handlade mest om reflexer och att ständigt vara på helspänn.
Dahlin beskriver även sin tid som svensk FN-soldat på Cypern. Mest handlar dock boken om hans liv före och efter de militära uppdragen, särskilt hans väg fram till en kristen tro och en uppgörelse med det förgångna (en hemsk barndom). Detta kanske kan avskräcka mången från att läsa boken men jag vill ändå (eller just därför) rekommendera den.
Sammanfattningsvis är detta främst en självbiografi, inte ett militärhistoriskt verk, men värdefull för alla med specialintresse för fenomenet "svenskar i främmande krigstjänst". Den är lättläst och tänkvärd.
Boken är idag svår att få tag på i svensk språkdräkt - man är hänvisad till bibliotek eller antikvariat. Men på engelska kan man lätt få tag på den med titeln "For His Glory" (författarens namn stavas då Bjorn Dahlin). Både adlibris och Bokus säljer den engelska upplagan till OK priser.
(Recenserad av Lars Gyllenhaal)
ps. tanken med dessa trådar är att de ska uppmuntra er till att komma med synpunkter eller frågor på böckerna som recenseras så att dessa trådar kan bli komplement till recensionerna.
/Marcus