Krigsförklaring Tyskland-USA

Diskussioner kring andra världskriget. Tillägnad vår saknade medlem varjag
Skriv svar
Användarvisningsbild
Battler
Medlem
Inlägg: 5022
Blev medlem: 24 mars 2002, 10:38
Ort: Luleå

Krigsförklaring Tyskland-USA

Inlägg av Battler » 24 mars 2002, 12:48

Enskillt största misstaget av Hitler som jag ser det var krigsförklaringen mot USA, så jag undrar var det Hitler själv som tog beslutet, eller överlade han med någon, partiledningen, krigsmakten ?

MVH

Användarvisningsbild
Andreas Wien
Medlem
Inlägg: 758
Blev medlem: 23 mars 2002, 19:09
Ort: Wien, Österrike

Borttaget!

Inlägg av Andreas Wien » 24 mars 2002, 20:17

Borttaget!
Senast redigerad av 1 Andreas Wien, redigerad totalt 24 gånger.

Användarvisningsbild
Andreas Wien
Medlem
Inlägg: 758
Blev medlem: 23 mars 2002, 19:09
Ort: Wien, Österrike

Re: Tremaktspakten

Inlägg av Andreas Wien » 24 mars 2002, 20:24

Battler,

Jag skriver nu en del av inlägget, som jag försökte skriva idag, men som pa nagot vis "försvann" pa vägen.

Manga tror att Hitler helt sporadiskt förklarade USA krig dagarna efter det japanska anfallet för att kunna "rida pa vagen". Men sa var icke fallet. Det fanns ett mycket invecklt politiskt spel bakom Tysklands agerande. Därtill kunde inte Hitler, eller det tyska krigskommandot, se in i framtiden och se de framtida händelser som vi nu ganska lättfärdigt slar efter i diverse historiaböcker.

Allting började med att Tyskland och Japan nadde fram till överenskommelse 1936, som gick ut pa att bekämpa den kommunistiska internationalen. Detta tysk-japanska fördrag mot kommunismen var ett svar pa det fransk-sovjetiska defensivalliansen, som under tecknades i Paris den 2 maj 1935. I USA betraktade man redan fran början "antikominternpakten", som pakten mellan Tyskland och Japan 1936 kom att kallas, med en stor portion skepsis. Sa smaningom anslöt sig även Italien och Spanien till denna tysk-japanska "antikommunistiska" pakt.

USA hade öronen öppna och försökte reda ut om Tyskland även hade ett militärt samarbete med Japan.

1939 kom det fram att Japan pa ena, och Italien - Tyskland pa den andra sidan, försökte komma fram till en politisk och militär allians till USAs stora förfäran.

I den amerikanske utrikesministerns, Joseph C. Grews memoarer "Tio ar i Japan", sa kommer det fram att han förde manga samtal med ledande och betydande personer i Japan, som hade asikten att USA aldrig skulle lata halla sig utanför ett eventiuellt krig i Europa. Om Japan skulle vara i förbund med Tyskland och Italien, sa skulle USA även fa Japan som fiende, vilket säkert skulle avskräcka dem att förklara nagon part krig.

Men det fanns dock vissa japanska diplomater som var mycket fientligt inställda till ett politiskt och militärt samarbete med Italien och Tyskland. Bla Shigeru Yoshida, men han tvingades att lämmna sina poster efter det att detta uppdagades.

Under krigets första 18 mander, sa hade den tyska krigsmakten imponerat stort pa Mussolini och Franco. Även Japan var imponerat av tysklands framgangar.

Antikomiternöverenskommelsen fran ar 1936 var dock svagt forumulerad, men det gick inte att ta miste pa att Japan var mycket negativt överaskade över Tysklands och Sovjetunionens "nonaggressionspakt" fran den 26: e augusti 1939. Varför hade Italien, Spanien, Tyskland och Japan en "antikomternpakt", när Tyskland och Sovjetunionen sluter ett handels-, och fredsavtal med varandra?

Denna pakt mella Tyskland och Sovjetunionen ledde till att den japanska regeringen under Hiranuma tvingades avga och den efterföljdes av mera moderata ministrar. I juli 1940 bildade dock Fumimaro Konoye regering, men Hitler och Mussolini visste inte ännu var de hade de japanska regeringsmedlemmarna politiskt sett. Mussolini menade tom att den japanska politiken var "gatfull och letargisk" gentemot Tyskland och Italien.

I augusti 1940 stod det klart för den tyska krigsmakten att en landstigning i Storbritannien var omöjlig under kommande höst, vinter och var och som ett surrogat och som säkerhet mot detta bakslag, sa försökte Hitler astakomma en militärpakt mellan Japan, Italien och Tyskland. Möjligen räknade Hiotler med att en sadan pakt skulle sätta skräck i USA, och hindra dem att hjälpa Storbritannien militärt i Europa, sa som de hade gjort under 1:a världskriget.

Japan var först skeptiska till en militärpakt med Tyskland och Italien och bla Amiral Yamomoto var en av de mer kända japanska ledarna som var emot en pakt med de Europeiska länderna. Japan ställde även vissa krav för att ga med i pakten, bla att de skulle fa tillträde till vissa baser och hamnar, som lag under Vichyfrankrikes mandat i Asien. Även ett tillstand att fa transitera trupper genom "vichyfranska" omraden i Asien var ett krav fran japansk sida.

Hitler lyckades övertyga den vichyfranska regeringen att detta var en mycket anelägen fraga för Tyskland och regeringen i Vichyfrankrike gick till slut med pa de tysk-japanska kraven.

Hitlers mal var natt. Den 27:e september 1940 undertecknades Tremaktspakten i Berlin.

I nagra artiklar i tremaktspakten togs Europas och Asiens nyordning upp, och Japan erkände Italiens och Tysklands ledande ställning i Europa och vice versa. Artikel tre var dock en mycket viktig artikel:

3) "Tyskland, Italien och Japan är ense om att samarbeta i sina strävanden efter nämnda linjer. De förpliktar sig vidare att understödja varandra med alla politiska, ekonomiska och militära medel, om nagot av de tre föredragsslutande makterna anfalles av en stat, som för närvarande inte är inblandad i det europeiska kriget eller den kinesisk-japanska konflikten."

[Landet som artikeln vänder sig mot är framförallt USA]

Orsaken till pakten kommer bra fram i Hitlers direktiv nummer 24, daterat den 5 mars 1941, och är även signerat av fältmarskalk Keitel där det kommer fram hur viktigt det var att Japan skulle "skrida till handling i fjärran östern och binda upp brittiska trupper som för tillfället var bundna i Europa och Afrika.

Sovjetunionen fragade gang pa gang var de stod politiskt i denna pakt? Och vilken roll Sovjetunionen skulle spela i den nyordning i Europa och Asien som de tre länderna hade kommit fram till? De blev dock intalade att Sovjetunionen även i fortsättninmen skulle betraktas som en "partner" till det Tyska riket och de skulle inte "ställas inför nagra fullbordade fakta".

Nu till fragan varför Hitler förklarade USA krig dagarna efter den 7:e december 1941?

Hitler hoppades pa att Japan skulle dra sitt stra till stacken angaende Sovjetunionen. Kriget i öster hade stannat upp och den tyska förbanden var fastkörda i den ryska vintern och den tyska generalsstaben visste nu att det inte längre skulle Handla om att "sla in dörren och hela byggnaden rasar ihop"-taktik, utan om ett eventuellt langt och utdraget krig, som skulle kosta en mycket stor militärisk kraft fran Tyskland. Tyskland hade nu även hammnat i ett tva-frontskrig, som Hitler alltid hade varnat för. Även en tredje front var pa ingaende- Fronten i Afrika! Tyskland behövde hjälp och framför allt mot Sovjetunionen om detta land nu skulle kunna kapitulera inom snar framtid.

Hitler var dock enligt Tremaktspakten även tvungen att förklara USA krig, men hoppades givetvis att Japan i sin tur som "tack" skulle öppna en östlig frant mot Sovjetunionen. Hade Japan gjort detta, sa skulle inte Zjukov ha haft sina sibiriska trupper till förfogande vintern 1941-1942, just de trupper som var specialiserade pa vinterkrigförning och som tillsammans med den ryska vintern lyckades stoppa/sla tillbaka det tyska anfallet mot Moskva vintern 1941-1942.

Kanske hade Moskva kapitulerat, om inte dessa trupper hade kommit till undsättning?

Man kann även tänka efter hur det politiska och militära landskapet i Europa hade sett ut om Sovjetunionen hade kapitulerat. Storbritannien ensamt kvar i väster och USA ensamma mot ett fascistiskt "Europa" och mot en stark potentiell fiende i Asien.

Nu anföll aldrig Japan Sovjetunionen i en större skala, eller pa det vis som Hitler hade hoppats pa,, och utgangen vet vi ju alla.

Mvh Andraes Wien

Användarvisningsbild
Battler
Medlem
Inlägg: 5022
Blev medlem: 24 mars 2002, 10:38
Ort: Luleå

Tyskland-USA

Inlägg av Battler » 24 mars 2002, 23:03

Tackar dig för svaret Andreas, du är väl påläst som vanligt. Axelmakterna verkar inte så väl tajmade, sätter käppar i hjulen för varann, istället för att hjälpa till.
Funderar på ett annat krigsförlopp, att Japan hade inriktat sig på de Europeiska kolonierna (råvaruförsörjningen tryggad) och låtit USA ta initiativet, det fanns ju en hel del ocean som buffertzon, samt spänt musklerna i Manchuriet. Men som sagt historien har haft sin gång.

MVH

Pirre
Medlem
Inlägg: 139
Blev medlem: 27 mars 2002, 21:19
Ort: Staden med ett lag som efter 36 år äntligen fått SM-GULD!

hur stort samarbete?

Inlägg av Pirre » 28 mars 2002, 08:41

Intressant inlägg Andreas!

Det jag länge undrat över är hur stort samarbete kom Tyskland och Japan att ha under kriget med varandra - geografiskt sett hade dessa två stater inte samma fördel som t.ex. USA och UK.

Mvh och tack på förhand
Pirre

Användarvisningsbild
Johan Elisson
Medlem
Inlägg: 3530
Blev medlem: 23 mars 2002, 17:58
Ort: Rikets värn i väst.

Inlägg av Johan Elisson » 28 mars 2002, 13:20

Jag tror mig veta att det i alla fall var tal om att bla sälja stridsvagnar till Japan men att antingen:
1. Japan köpte dom fast Tyskland lånade "tillbaka" dom för en summa. (Som med PzKpfw 38(t) Ausf S till Sverige)
2. Att det inte blev något köp pga krigssituationen.

/Johan
webmaster of wwiilexicon.cjb.net

Användarvisningsbild
Mathias Forsberg
Medlem
Inlägg: 2986
Blev medlem: 28 mars 2002, 15:09
Ort: Stockholm

Inlägg av Mathias Forsberg » 28 mars 2002, 15:29

Andreas Wien presenterar som vanligt en grundläggande analys!

Ett tillägg är bara att den tyska marinledningen, framförallt ubåtsledningen, framlade upprepade påtryckningar til Hitler i syfte att få angripa amerikanska fartyg på Atlanten.

Hela 1941 utspelades ett andra "phoney war" på Atlanten, då amerikanska marinstridsstridskrafter eskorterade brittiska fartyg med krigsmateriel ombord.

USA proklamerade också stora delar av västra Nord- och Sydatlanten som skyddszoner för sjöfart där USA:s marin skulle stå för "ordningen". Man stödde sig även på den gamla Monroedoktrinen.
Senast redigerad av 1 Mathias Forsberg, redigerad totalt 26 gånger.

Användarvisningsbild
Desert_Fox
Medlem
Inlägg: 47
Blev medlem: 11 april 2002, 15:28
Ort: Knivsta

Inlägg av Desert_Fox » 13 april 2002, 13:58

Andreas,

Jag hade läst att japan och soviet hade gått med i en NAP, stämmer detta??

Användarvisningsbild
Andreas Wien
Medlem
Inlägg: 758
Blev medlem: 23 mars 2002, 19:09
Ort: Wien, Österrike

Inlägg av Andreas Wien » 13 april 2002, 23:23

Desert_Fox,

NAP?

Mvh Andreas Wien

Användarvisningsbild
Johan Elisson
Medlem
Inlägg: 3530
Blev medlem: 23 mars 2002, 17:58
Ort: Rikets värn i väst.

Inlägg av Johan Elisson » 14 april 2002, 00:09

Non-Agression Pact?

/Johan

Användarvisningsbild
Andreas Wien
Medlem
Inlägg: 758
Blev medlem: 23 mars 2002, 19:09
Ort: Wien, Österrike

Inlägg av Andreas Wien » 14 april 2002, 00:43

Aaaah! :idea: Här sitter jag och tänker pa svenska!

Jag tror mig ha läst detta nagonstans, men jag kan ha fel. Jag aterkommer om jag hittar nagot. Nagon annan som vet nagonting?

Mvh Andreas Wien

Artur Szulc
Medlem
Inlägg: 1944
Blev medlem: 24 mars 2002, 16:40
Ort: Västra Götaland

NAP: Japan-Sovjet

Inlägg av Artur Szulc » 14 april 2002, 16:36

Tjena!

I april 1941 reste Japans utrikesminister Yosuke Matsouka (osäker på stavningen) till Moskva och skrev under en non-aggressionspakt med Molotov.

Observera att pakten skrevs under före Nazitysklands anfall på Sovjetunionen, vilket innebar att non-aggressions-pakten snabbt förlorade sin betydelse. Som Ni alla vet var Japan allierat med Nazityskland och Sovjetunionen allierade sig med England och USA.

/mvh artur

Skriv svar