Det finns en riktigt god mjöd av mer lätt torstsläckande karaktär i Sankt Petersburgsområdet. Se bifogad bild. Men tyvärr så är framställning av den typen mjöd i Sverige svårt.Probstner skrev:Nuförtiden går väl i princip alla européer till affären för att köpa mat. Jag vet därför inte om det finns kvar någon tradition av att tillverka eget mjöd hemma i t ex Baltikum eller Ryssland. Men det finns "kommersiell" mjöd att köpa i flera av nordösteuropas länder. Oftast dock mer i form av en sorts starkvin eller likör än som lätt, vardaglig törstsläckare.
Då honung inte likställs med malt, frukt och grönsaker, i alkoholframställningshänseende. Därför kan man som privatperson "i hemmet" inte framställa mjöd utan att bryta mot lagen. Skulle man som näringsidkare framställa eller importera mjöd så skulle den beläggas med spritskatt och ligga i prisnivå med alkoläsken.
Det är ju därför bastarder som Xider finns. Det är ju en alkoläsk med tillräckligt mycket jäst äppelmust i sig för att den ska kvalificera in som cider skattas som sådan.
Sen undrar jag om nån som är mer hemma på slaviska och germanska språk kan reda ut om мёд, uttal ung.: mjod, betydelse honung är samma ord som vår mjöd. Eller är det en tillfällighet. Och vart ligger ursprunget.