Halloween

Ekonomi, samhälle och kultur genom hela historien. Värd: LasseMaja
Användarvisningsbild
zjukov
Medlem
Inlägg: 395
Blev medlem: 14 juni 2003, 17:29
Ort: gävle

Halloween

Inlägg av zjukov » 29 oktober 2003, 19:03

...börjar ju närma sig. Vad de hippa "innefolket" ej kanske vet är dess bakgrundshistorik. Någon som vet när man började fira den amerikanska varianten av helgen, varför och hur utvecklades just denna företeelse i amerika?

Någon nämnde att Halloween från början egentligen är en keltisk företeelse. Där druiderna åkallade och ärade förfädernas själar (och blidkade också kan man förmoda) men visst har man innom kristendomen en tradition av helgondagar då man firade martyrer (och andra heliga män) som vigt sitt liv i spridandet av kristendomen. Vad är hedniskt och kristet vad i detta virrvarr som sedan blev alla helgons dag?

Användarvisningsbild
Osprey
Medlem
Inlägg: 386
Blev medlem: 8 oktober 2003, 19:18
Ort: Göteborg

Inlägg av Osprey » 29 oktober 2003, 19:49

Vill inte störa diskussionen av detta rätt spännande ämne, som jag iofs inte kan så mycket om själv, men att söka efter "halloween origin" eller "halloween origin america" på Google, gav en hel del...

Spitfire
Medlem
Inlägg: 108
Blev medlem: 8 september 2003, 15:18

Inlägg av Spitfire » 1 november 2003, 15:03

Har läst någonstans att Halloween har ursprung på Irland(som zjukov sa har det väl ursprung som längst bak i historien i och med kelterna), och det var kanske de irländska immigranterna som for till USA som tog med traditionen.

Användarvisningsbild
zjukov
Medlem
Inlägg: 395
Blev medlem: 14 juni 2003, 17:29
Ort: gävle

Inlägg av zjukov » 4 november 2003, 20:55

Spitfire skrev:Har läst någonstans att Halloween har ursprung på Irland(som zjukov sa har det väl ursprung som längst bak i historien i och med kelterna), och det var kanske de irländska immigranterna som for till USA som tog med traditionen.
möjligen, är det månne skilda traditioner kring halloween beroende om man är protetstant eller katolik? Relikdyrkan är ju som bekant starkare inom katolocismen (och mystiken med jesus blod som de fatco förvandlas till vin varje söndag och ej symboliskt som inom den lutherska kyrkan) vilket möjligen tyder på en benägenhet att göra halloween mera mystiskt och "trancendent till förförfäderna"?

Användarvisningsbild
Lindir
Medlem
Inlägg: 2811
Blev medlem: 27 mars 2002, 00:21
Ort: Göteborg

Inlägg av Lindir » 4 november 2003, 23:41

zjukov skrev:(och mystiken med jesus blod som de fatco förvandlas till vin varje söndag och ej symboliskt som inom den lutherska kyrkan)
Eftersom du nu tar upp det som en skillnad:

Den lutherska kristendomen lär inte alls att förvandlingen är symbolisk, utan att Kristus verkligen blir realt närvarande i nattvardsgåvorna. Däremot finns det vissa symboliska skillnader i hur de resp katolikerna beskriver denna närvaro rent filosofiskt sett (transsubstantiation hos katolikerna, konsubstantiation hos lutheranerna), men det här är väl inte rätt tråd att fördjupa sig i just den frågan ... :)

(Kanske bäst att tillägga att det är vinet och brödet som förvandlas till Kristus, och inte tvärtom ... :wink: )

De amerikanska protestanterna är däremot oftast olika typer av vad vi skulle kalla frikyrkliga kristna, vilka i allmänhet har en reformert nattvardsuppfattning, som till skillnad från både katoliker och lutheraner lär att Kristi närvaro i nattvardsgåvorna är blott andlig och inte kroppslig/real.

Användarvisningsbild
Medic
Medlem
Inlägg: 283
Blev medlem: 30 april 2003, 16:23
Ort: Malmö/København

Inlägg av Medic » 5 november 2003, 00:02

Det är en tid av ihåg kommelse av ens döda

Användarvisningsbild
tornros
Medlem
Inlägg: 77
Blev medlem: 12 juli 2002, 10:22
Ort: söderhamn

Inlägg av tornros » 5 november 2003, 08:51

Har för mig den kommer från Irland, just som Spitfire säger, och att den från början hade med någon slags skördefest att göra, därav pumporna?

Tror dock ej att den har med döda och deras minne att göra, Medic, det dök nog upp i Staterna när idén att klä ut sig blev populär, och folk då ofta valde en skräckinjagande förklädnad.
Sen har väl Halloween filmerna gjort sitt till för att förvanska högtiden.. :)


Alla helgons helgen däremot, handlar om att vårda minnet av bortgångna släktingar och vänner.

Engan
Medlem
Inlägg: 1010
Blev medlem: 10 oktober 2003, 12:22

Inlägg av Engan » 5 november 2003, 11:55

tornros skrev:Har för mig den kommer från Irland, just som Spitfire säger, och att den från början hade med någon slags skördefest att göra, därav pumporna?

Tror dock ej att den har med döda och deras minne att göra, Medic, det dök nog upp i Staterna när idén att klä ut sig blev populär, och folk då ofta valde en skräckinjagande förklädnad.
Sen har väl Halloween filmerna gjort sitt till för att förvanska högtiden.. :)

Alla helgons helgen däremot, handlar om att vårda minnet av bortgångna släktingar och vänner.
Samhain är en keltisk (inte bara irländsk) högtid som både är en skördehögtid och markerade det keltiska nyåret. På denna dag ansågs de dödas värld komma närmare vår än någon annan dag, vilket gjorde att detta var rätt tid att tänka på och tala med sina avlidna anförvanter, och be dem om hjälp och skydd. Även onda andar kan naturligtvis komma in i världen vid detta tillfälle. Eventuellt är seden att skära skrämmande ansikten i en rova (pumpor fanns inte i Europa vid denna tid) och tända ljus i den ett försök att skrämma bort onda andar, liksom att tända stora brasor. Seden är i alla fall rejält gammal. Möjligen kan idén att klä sig en skrämmande förklädnad också bero på att man vill skrämma bort onda andar, men det är omtvistat.

Alla helgons dag däremot firades egentligen i maj, tills kyrkan på 900-talet flyttade den till dess nuvarande position i ett (tämligen typiskt, se bara på julen) försök att tränga undan det hedniska samhain-firandet. Det lyckades rätt hyfsat, men många gamla seder hängde kvar.

Namnet halloween däremot är ett mer sentida påhitt som kommer av "All hallows eve". Seden att trick-or-treata verkar komma från en kristen sedvänja att tigga om "själakakor" som betalning för att be för folks döda och har inget med det hedniska halloween att göra.

Öh.. oj vad långt detta blev.. jaja, i alla fall, den hedniska samhainhögtiden har definitivt med de dödas minne att göra och är absolut inte något amerikanskt påfund. Det rör sig om två helger, med hedniskt respektive kristet ursprung, och de har mycket gemensamt. Därav förvirringen, antar jag. Kyrkan hade väl varit gladare om de kunnat utplåna den gamla helgen helt och hållet, men gamla traditioner är svåra att ta kål på..

Användarvisningsbild
tornros
Medlem
Inlägg: 77
Blev medlem: 12 juli 2002, 10:22
Ort: söderhamn

Inlägg av tornros » 5 november 2003, 12:32

Ahaa, där ser man! Man ska uppenbarligen ta reda på fakta innan man skriver... :oops:

Användarvisningsbild
zjukov
Medlem
Inlägg: 395
Blev medlem: 14 juni 2003, 17:29
Ort: gävle

Inlägg av zjukov » 5 november 2003, 21:27

Uttryckte mig lite slarvigt tur att det finns de som korrigerar ens otydligheter......

Inom vissa reformkyrkor menar man att kommunikationen mellan gudomlighet och människa ej sker rent fysiskt eller reellt utan på ett andligt plan. Ex var Calvin mycket tydlig på denna punkt. Vad luther kritiserade var mer den katolska traditionen av mässoffer i samband med nattvarden, vidare firades nattvard varje söndag inom reformerta kyrkan och ej någon gång om året som var fallet inom den katolska.

saken utredd?

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Inlägg av Giancarlo » 31 oktober 2007, 11:12

Under Samhain var det förbjudet att äta kött. - Har jag hört, eller är detta ett katolskt sentida påfund?


I Mexico så finns det en liknande tradition. "Dia de los muertos", en sedvänja som uppstod bland mesoamerikanska folken, som flyttades till den 1 november från augusti på grund av katolska kyrkan. Skulle säga att "dia de los muertos" firas mycket mer större och högljutt Halloween, speciellt med de parader, rena konstverk, enorma fester som görs under dess två dagar, över hela Mexico och där mexikaner finns.

Bild

Engan
Medlem
Inlägg: 1010
Blev medlem: 10 oktober 2003, 12:22

Inlägg av Engan » 31 oktober 2007, 23:20

Giancarlo skrev:Under Samhain var det förbjudet att äta kött. - Har jag hört, eller är detta ett katolskt sentida påfund?
Hm. Vet inte, har aldrig hört detta förut. Låter lite osannolikt. Om något så var Samhain ett tillfälle då man inför vintern slaktade de välgödda djuren för att salta in, röka, torka och så vidare. Och jag har aldrig hört talas om något folk som låtit bli att svulla på färskt kött vid slakttider. :-) Det var ju ofta ett av de få tillfällen på året man kunde unna sig sådan lyx.

Användarvisningsbild
Olof Trätälja
Utsparkad
Inlägg: 1456
Blev medlem: 16 april 2006, 09:36
Ort: Sverige

Inlägg av Olof Trätälja » 2 november 2007, 18:49

Giancarlo skrev:I Mexico så finns det en liknande tradition. "Dia de los muertos", en sedvänja som uppstod bland mesoamerikanska folken, som flyttades till den 1 november från augusti på grund av katolska kyrkan. Skulle säga att "dia de los muertos" firas mycket mer större och högljutt Halloween, speciellt med de parader, rena konstverk, enorma fester som görs under dess två dagar, över hela Mexico och där mexikaner finns.
I varje fall försöker mexicos ambasad marknadsföra detta som ett ursprung för halloweenfirandet.

http://www.etnografiska.se/smvk/jsp/pol ... 914&a=8835

Nåväl seden har ju kommit till oss från nordamerika så det är väl inte omöjligt att vissa drag härstammar från mexico. Sedan är förstås nästa fråga hur mycket som är mesoamerikanskt och hur mycket som är mexikansk nationalromantik. Men traditioner är komplexa så helt omöjligt är det väl inte att ett och annat drag faktiskt kommer från det förcolombianska amerika.

Användarvisningsbild
paulderfinne
Medlem
Inlägg: 467
Blev medlem: 11 juni 2007, 17:32
Ort: Osternohe/Tyskland

Inlägg av paulderfinne » 4 november 2007, 14:47

@engan,

allt det där med "keltisk tradition" måste nog tasmed mer än en nypa, skulle nog mera säga full näve, med salt.

Allt vi känner till om det vi kallar keltiska traditioner härrör från Irisk medeltid. Och det har ingenting med kelterna på fastlandet att göra. Beteckningen "Kelter" känner vi till från romarna och grekerna, folken på de brirtiska öarna kallades aldrig så.

Sammanhanget mellan kelter och briter får vi bara via språket, eftersom gäliskan är släkt med åtminstone en del av de språk som talades av kelterna på festlandet. Men att därav sluta att alla hade samma traditioner är mera en romantisk föreställning än ett säkert vetenskapligt faktum. Till det hör att tidsskillnaden är enorm. Kelterna på festlandet försvann runt tideräkningens början, medan alla "keltiska" legender och traditioner (från de britiska öarna) som vi känner till inte är äldre än 500-talet.

Wavy Gravy
Medlem
Inlägg: 232
Blev medlem: 11 oktober 2007, 17:29

Inlägg av Wavy Gravy » 4 november 2007, 15:11

Traditioner är komplexa så kanske den nordarmerikanska och mexikanska traditionerna har påverkat och förstärkt varandra ömsesidigt. Judiska hannukah är ju t.ex. ingen större högtid ursprungligen men har blivit det tack vare den judiska diasporan i kristna länder, särskilt i USA.

Skriv svar