Personer i onåd försvinner ur foton

Diskussioner kring andra världskriget. Tillägnad vår saknade medlem varjag
Skriv svar
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mars 2002, 21:27
Ort: Sverige

Personer i onåd försvinner ur foton

Inlägg av Marcus » 1 september 2013, 12:16

Vi känner alla till exempel från Sovjet på hur personer i onåd plötsligt inte längre finns med på foton (se t.ex. http://peterenglund.wordpress.com/2008/ ... forflutna/), bifogat finns några exempel på samma sak från Hitlers Tyskland.

(Alla bilder från The Military Advisor, Vol 10 No 2)
Bilagor
rohm.jpg
En stolpe blir plötsligt mycket längre och Ernst Röhm syns inte längre (till höger om mitten, mannen med flaggan är för övrigt Himmler)
hess2.jpg
Rudolf Hess klipps bort
hess2.jpg (85.11 KiB) Visad 5367 gånger
hess1.jpg
Rudolf Hess försvinner

Trismegistus
Medlem
Inlägg: 69
Blev medlem: 3 januari 2006, 12:59
Ort: Västerås
Kontakt:

Re: Personer i onåd försvinner ur foton

Inlägg av Trismegistus » 14 oktober 2013, 13:14

Jag noterar att alla ovanstående exempel är från cigarettbildsalbumet Deutschland erwacht : Werden Kampf und Sieg der NSDAP och detta album är det absolut bästa exemplet på nazistisk retuschering där man helt enkelt skrev om partihistorien genom att radera bort oönskade personer.

I fallet med utrensningen av Röhm och andra SA-ledare så finns det i princip tre olika varianter av detta album där man så att säga kan "följa utvecklingen". Först har vi de tidiga utgåvorna av albumet som såldes innan juli 1934 där Röhm finns med på ett antal bilder, bl.a. den ovan där han står bakom barrikaderna i München tillsammans med Himmler. I samband med de långa knivarnas natt så fick sedan Hitler & Co fullt upp med att radera alla spår efter Röhm i historieskrivningen vilket även drabbade de upptryckta men osålda exemplaren av cigarettbildsalbumet. Temporärt så löste man det helt enkelt med papper och limstift genom att klistra in nya bildtexter till de nu retuscherade eller utbytta bilderna (rör sig om något dussin foton och bildtexter):
Rohm.jpg

Vid senare nytryckningar av albumet var ändringarna permanenta och det syntes inte det minsta spår av Röhm.

Andra retuscheringar av foton gjordes inte så mycket för att personerna ifråga fallit i onåd utan mer för att Hitler hade anmärkningar på dom. Ett exempel är en av Heinrich Hoffmanns bilder från undertecknandet av Molotov-Ribbentrop-pakten.
Här upptäckte Hitler vid en granskning av fotografiet att Stalin rökt cigarett under hela ceremonin och att han även vid handskaningen med Ribbentrop hade en cigarett i handen. Hitler ansåg här att "man undertecknar inte ett högtidligt fördrag med en cigg i munnen" och beordrade Hoffmann att retuschera bort den. Tyvärr hade Hoffmann redan sålt fotot till pressen i utlandet så det blev två versioner - med eller utan cigarett:
Stalin_Ribbentrop_1.jpg
Stalin_Ribbentrop_1.jpg (72.09 KiB) Visad 4994 gånger
Stalin_Ribbentrop_2.jpg
Stalin_Ribbentrop_2.jpg (67.87 KiB) Visad 4994 gånger
En annan mer oförklarlig retuschering från Hitlers sida rör också ett Hoffmann-fotografi, denna gång från 1937. Fotot är taget i parken utanför rikskansliet i Berlin och visar ett besök av Leni Riefenstahl (till vänster om Hitler på bilden). Brevid Goebbels till höger står Ilse Riefensthal (svägerska) och till vänster Heinz Riefensthal (bror). Av oklar anledning krävde dock Hitler att Goebbels skulle bort från bilden. Var det sedan p.g.a. avundsjuka från Hitlers sida eller för att Goebbels slängde trånande blickar efter Leni Riefensthal? Ingen vet...
Riefensthal_Goebbels_1.jpg
Riefensthal_Goebbels_1.jpg (93.73 KiB) Visad 4994 gånger
Riefensthal_Goebbels_2.jpg
Riefensthal_Goebbels_2.jpg (96.46 KiB) Visad 4994 gånger

Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mars 2002, 21:27
Ort: Sverige

Re: Personer i onåd försvinner ur foton

Inlägg av Marcus » 14 oktober 2013, 14:22

Tack för dessa ytterligare exempel.

/Marcus

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28594
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Personer i onåd försvinner ur foton

Inlägg av Hans » 14 oktober 2013, 14:37

Intressant, tack till er bägge.
Trismegistus skrev:...att Goebbels slängde trånande blickar efter Leni Riefensthal?
Ett av de få tillfällen jag har viss förståelse för Goebbels.

Bild

MVH

Hans

Skriv svar