Amund skrev: ↑08 feb 2024 05:25
Gerrgul skrev: ↑07 feb 2024 21:47
Att inte förbinda sig att gå en stormakts ärenden militärt är det grundläggande
Är inte det där den Socialdemokratiska självbilden av ett (S)verige som står på de förtrycktas sida i tredje världen, typ Moskvastödda socialstiska diktaturer?
Gerrgul skrev: ↑07 feb 2024 21:47
Sidofråga: var Palmes tal om Diktaturens kreatur ett hyllande av socialistiska diktaturer?
Palme var opportunist och läste alltid av sin samtid för att inte hamna på historiens skräphög. 1975 var det bara de allra hårdföra kommunisterna som fortfarande rättfärdigade en sovjetisk inmarsch i ett annat land. Hade han levt idag hade han till skillnad mot dig skarpt kritiserat den ryska inmarschen i Ukraina.
Det var bra att du nämnde socialdemokratin här. Högst sannolikt har du förts bakom ljuset som så många andra genom den mäktiga Natolobbyns historieskrivning. I den ingår nämligen föreställningen att vår alliansfrihet varit en specifik socialdemokratisk käpphäst. Vilseledande historieskrivning, historierevisionism, för att inte säga historieförfalskning!
Historiskt faktum är nämligen att ledande statsmän i Sverige sedan Karl den Xiv Johan värnat neutralitet och alliansfrihet i förhållande till stormakter. I hela det politiska spektret! Det gällde liberaler som Gripenstedt (nämnd tidigare) och greve Ehrensvärd. Och en viktig person ideologiskt var liberalen S A Hedlund som spelade en central roll i freds och neutralitetsrörelsens uppkomst. Borgarklassen som de företrädde ville bygga landet, inte föra krig i andra länder.
I ännu högre grad gällde det bondeförbundet som var närmast pacifistisk i sin hållning. Fullt begripligt då bondeståndet hade förlorat sina unga i Sveriges många krigsäventyr. Av detta uppkom en politisk samsyn som kom att bestå under lång tid och förmådde hålla Sverige undan krigen. Att Sverige eftersträvade neutralitet under 1900-talets krig var inget specifikt socialdemokratiskt stordåd. Den historieintresserade kan läsa om hur Pehrsson- Brahmstorp lyckades avvärja ett kuppförsök från krigsaktivisternas vid Bondeförbundets stämma 1941. De tyskvänliga medlemmarna misslyckades skändligen.
En del eftergifter till de krigförande var nödvändiga. Påpekas bör att det inte var någon specifikt socialdemokratisk hållning. Dem som gjordes till Tyskland förespråkades starkt av högerns representanter i samlingsregeringen. Med argumentet att det gällde att hålla Sverige utanför kriget.
Neutralitetspolitiken är alltså inget socialdemokratiskt patent. Samsynen kring denna har varit massiv, ända fram till det kalla krigets slut.
Lästips som jag tjatar om: Bert Måralds avhandling från 1974.
Den svenska freds och neutralitetsrörelsens uppkomst. Här förklaras hur arbetet för fred redan från början hänger samman med neutralitetspolitik.