Vet inte om detta är rätt forumsdel, om inte får någon moderator flytta tråden.
Min fråga är enkel, hur lyckades samerna förr i tiden tillfredsställa sitt C-vitamin behov under vintern? Konserverade man hjortron/lingon från sommaren eller kokade man te på granbarr eller något liknande? Samma fråga skulle väl kunna ställas angående lokalbefolkningen på Grönland/norra Kanada (Innuiter?).
Samer och C-vitamin.
-
- Medlem
- Inlägg: 84
- Blev medlem: 18 oktober 2003, 20:10
- Ort: Valhalla
Re: Samer och C-vitamin.
När gänget som skulle spränga tungvattenfabriken i Vemork, Norge, förberedde sig på uppgiften hade de sin bas i en fjällstuga. Där levde de på kött från renar som de jagade. Och av innehållet i en renmage, halvsmält renlav, fick de C-vitamin uppger Thomas Gallagher i "Attack i Norge".
Avkok på renlav torde alltså ge C-vitamin. Om de där sabotörernas mat och mycket annat i matväg skriver jag förresten i min kokbok, som finns att ladda ner här:
http://www.fandom.se/svensson/musiskmat.pdf
Avkok på renlav torde alltså ge C-vitamin. Om de där sabotörernas mat och mycket annat i matväg skriver jag förresten i min kokbok, som finns att ladda ner här:
http://www.fandom.se/svensson/musiskmat.pdf
Re: Samer och C-vitamin.
Samerna lever ju i rena trädgården jämfört med eskimåerna längst ut, så det verkar lämpligast att ställa frågan om dem. Det enklaste svaret är kanske inte så givande, men se sidan för en längre beskrivning av vad som verkar vara ett inte helt utforskat ämne:
The Straight Dope: Traditionally Eskimos ate only meat and fish. Why didn't they get scurvy?We know Eskimos got enough vitamin C in their traditional diet to survive because obviously they did.
-
- Medlem
- Inlägg: 16
- Blev medlem: 5 september 2009, 04:56
Re: Samer och C-vitamin.
Trädgård var ordet. De är ju omgivna av några av de mest vitaminrika bären vi har. Mer än en polarexpedition har ju genom historien räddats av hjortron.