Mat- och dryckhistoriequiz

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
sveahk
Stödjande medlem
Inlägg: 7350
Blev medlem: 03 feb 2005 15:28
Ort: schweiz

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav sveahk » 31 aug 2012 16:13

...
ej lätt att få tag på.jpg


Hans K
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

sveahk
Stödjande medlem
Inlägg: 7350
Blev medlem: 03 feb 2005 15:28
Ort: schweiz

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav sveahk » 03 sep 2012 21:19

Ett sista försök: Njuts färskats i Portugal och Norra Spanien...

Hans K

Användarvisningsbild
Nimrod-S
Medlem
Inlägg: 1086
Blev medlem: 18 nov 2011 14:46
Ort: Söder om stan

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Nimrod-S » 03 sep 2012 21:38

Det ser ju ut som klövar så jag sökte på det och fann: Percebes?

sveahk
Stödjande medlem
Inlägg: 7350
Blev medlem: 03 feb 2005 15:28
Ort: schweiz

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav sveahk » 04 sep 2012 07:45

Nimrod-S skrev:Det ser ju ut som klövar så jag sökte på det och fann: Percebes?
Nimrod hittade delikatessen :D ! Percebes, en art kräfta som med sitt skal sätter sig fast på tidvatten-omspolade klippor framför allt i Galicien i nordvästra Spanien. "Skördandet" är inte helt ofarligt, mängderna små - därför rätt kaviar-mässiga priser. Men, kokade i saltvatten och snabbt på tallriken, därtill en frisk röd Ribeiro eller Albariño - mmmm, fest :D !

Nimrod bjuder!

Hans K

Användarvisningsbild
Nimrod-S
Medlem
Inlägg: 1086
Blev medlem: 18 nov 2011 14:46
Ort: Söder om stan

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Nimrod-S » 04 sep 2012 10:45

Tack.
Jag gör en rebus på två bilder som bildar något gott. Vad?

burk.jpg
ork.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
Nimrod-S
Medlem
Inlägg: 1086
Blev medlem: 18 nov 2011 14:46
Ort: Söder om stan

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Nimrod-S » 07 sep 2012 14:00

Är den för svår? Eller för lätt kanske? :wink:
Småländsk nationalrätt.

Användarvisningsbild
Nimrod-S
Medlem
Inlägg: 1086
Blev medlem: 18 nov 2011 14:46
Ort: Söder om stan

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Nimrod-S » 08 sep 2012 15:18

Svaret är Isterband.
Frågan är fri.

Jokke
Medlem
Inlägg: 766
Blev medlem: 07 aug 2005 21:47

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Jokke » 19 jan 2013 23:52

Vilken maträtt gjorde Bengt Wedholm populär i Sverige?

Användarvisningsbild
Nimrod-S
Medlem
Inlägg: 1086
Blev medlem: 18 nov 2011 14:46
Ort: Söder om stan

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Nimrod-S » 20 jan 2013 01:19

Jokke skrev:Vilken maträtt gjorde Bengt Wedholm populär i Sverige?

Pizza har jag för mig?

Jokke
Medlem
Inlägg: 766
Blev medlem: 07 aug 2005 21:47

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Jokke » 20 jan 2013 11:54

Så var det. På sin restaurang Östergök i december 1968 började Wedholm sälja pizza. Det stämmer dock inte att han var först. Redan 1947 hade den första svenska pizzerian börjat servera de 300 italienare som kommit för att jobba på Asea i Västerås.

Men det var kring decennieskiftet mellan 60- och 70-talen som pizzan slog igenom. Den hade då motarbetats ett bra tag: LRF kampanjade för helsvensk mat, facket krävde etableringskontroll, Svenska Dagbladet rynkade på näsan åt den italienska pannkakan.

Användarvisningsbild
Nimrod-S
Medlem
Inlägg: 1086
Blev medlem: 18 nov 2011 14:46
Ort: Söder om stan

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Nimrod-S » 20 jan 2013 13:22

Undrar när jag åt den första pizzan? Minns faktiskt inte.

Jag kör vidare.
Vilken svensk rätt härstammar från dessa:

Bild

Användarvisningsbild
Dag den vise
Medlem
Inlägg: 1032
Blev medlem: 15 dec 2012 21:41
Ort: Östra Svealand

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Dag den vise » 23 jan 2013 22:04

Kåldolmar. Och rätten på bilden kallas för dolmades.

Användarvisningsbild
Nimrod-S
Medlem
Inlägg: 1086
Blev medlem: 18 nov 2011 14:46
Ort: Söder om stan

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Nimrod-S » 23 jan 2013 23:15

Dag den vise skrev:Kåldolmar. Och rätten på bilden kallas för dolmades.

Ja, rätt.
Dag den vise bjuder på nästa anrättning.

Användarvisningsbild
Dag den vise
Medlem
Inlägg: 1032
Blev medlem: 15 dec 2012 21:41
Ort: Östra Svealand

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Dag den vise » 24 jan 2013 13:37

Vilken jäst sås var en viktig smaksättare i det romerska köket och har en nutida motsvarighet i det thailändska köket.

Användarvisningsbild
Dag den vise
Medlem
Inlägg: 1032
Blev medlem: 15 dec 2012 21:41
Ort: Östra Svealand

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Dag den vise » 27 jan 2013 21:12

En ledtråd. Såsen innehöll fisk.


Återgå till "Historia - övrigt & allmänt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster