Mat- och dryckhistoriequiz

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
masase
Stödjande medlem
Inlägg: 752
Blev medlem: 31 jul 2005 20:48
Ort: Amsterdam

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav masase » 22 aug 2012 17:35

Surströmming?

Användarvisningsbild
Nimrod-S
Medlem
Inlägg: 1086
Blev medlem: 18 nov 2011 14:46
Ort: Söder om stan

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Nimrod-S » 22 aug 2012 20:41

masase skrev:Surströmming?

Rätt!
Det åt jag idag.
masase konserverar nästa fråga...

masase
Stödjande medlem
Inlägg: 752
Blev medlem: 31 jul 2005 20:48
Ort: Amsterdam

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav masase » 22 aug 2012 21:41

Jag söker en annan svensk delikatess som var relativt vanlig som tillbehör i en viss miljö i mina nuvarande hemtrakter (Boston USA). En viss lagstiftning stoppade konsumtionen och när lagstiftningen senare upphävdes så var vanan bruten.

Bonuspoäng för om man kan klura ut var jag får tag i delikatessen idag.

masase
Stödjande medlem
Inlägg: 752
Blev medlem: 31 jul 2005 20:48
Ort: Amsterdam

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav masase » 23 aug 2012 22:20

Ledtråd: Delikatessen är avlägset släkt med surströmming.

masase
Stödjande medlem
Inlägg: 752
Blev medlem: 31 jul 2005 20:48
Ort: Amsterdam

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav masase » 24 aug 2012 13:29

Ledtråd: konsumtionen av delikatessen skedde till stor del vid bardiskar.

masase
Stödjande medlem
Inlägg: 752
Blev medlem: 31 jul 2005 20:48
Ort: Amsterdam

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav masase » 24 aug 2012 22:04

Ledtråd: det är en form av konserverad fisk

varjag
Stödjande medlem
Inlägg: 41769
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav varjag » 25 aug 2012 12:28

Kan du mena Anchovis? Salt som fan - leder till flera drinkar......?, Varjag

masase
Stödjande medlem
Inlägg: 752
Blev medlem: 31 jul 2005 20:48
Ort: Amsterdam

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav masase » 25 aug 2012 14:15

Varjag är nära.

Ledtråd för Göteborgare: De e la Gais!

Användarvisningsbild
Nimrod-S
Medlem
Inlägg: 1086
Blev medlem: 18 nov 2011 14:46
Ort: Söder om stan

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Nimrod-S » 25 aug 2012 21:18

masase skrev:Varjag är nära.

Ledtråd för Göteborgare: De e la Gais!

Då borde det vara makrill?

masase
Stödjande medlem
Inlägg: 752
Blev medlem: 31 jul 2005 20:48
Ort: Amsterdam

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav masase » 25 aug 2012 22:09

Nimrod plockar hem frågan.

Spickemackrill är rå makrill som har legat i stark saltlake i några veckor (eller längre) som man äter på ungefär samma sätt som inlagd sill. Lite klurig att få tag i även på västkusten men har en given plats på min morbrors julbord på Smögen.

Innan förbudstiden var det en populär snackrätt i barer i nordöstra USA (tänk jordnötter eller chips för dagens motsvarighet). Sedvänjan försvann under förbudstiden och kom sedan aldrig riktigt tillbaka.

Jag upptäcke till min stora glädje att den Japanska livsmedelsbutiken erbjuder frusen spickemakrill.

Nimrods fråga.

Användarvisningsbild
Nimrod-S
Medlem
Inlägg: 1086
Blev medlem: 18 nov 2011 14:46
Ort: Söder om stan

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Nimrod-S » 26 aug 2012 09:20

Tack.
Den här blir väl lätt men vi kör ändå.
När jag som ung musikant besökte Schweiz 1978 och bodde hos en värdfamilj fick vi till middag något som jag då aldrig hade sett förut. Man blev tilldelad varsin liten stekpanna som man lade det goda på och sen stoppade in i varsitt hål på en rund sak som stod mitt på bordet.
Vad kallas detta och var kommer namnet ifrån?

sveahk
Stödjande medlem
Inlägg: 7392
Blev medlem: 03 feb 2005 15:28
Ort: schweiz

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav sveahk » 27 aug 2012 11:59

Raclette_with_all_the_trimmings.jpg


Hans K
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
Nimrod-S
Medlem
Inlägg: 1086
Blev medlem: 18 nov 2011 14:46
Ort: Söder om stan

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Nimrod-S » 27 aug 2012 19:00

Rätt utrustning sveahk, då är det bara frågan om varför det heter raclettejärn kvar.

Användarvisningsbild
Nimrod-S
Medlem
Inlägg: 1086
Blev medlem: 18 nov 2011 14:46
Ort: Söder om stan

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Nimrod-S » 29 aug 2012 15:49

Jag får svara själv då, namnet kommer från ostsorten Raclette som ursprungligen kommer från den schweiziska kantonen Valais.
Själva namnet raclette, kommer från franskans “racler” som på ett ungefär betyder “att skrapa”. Traditionen är nämligen att skrapa smält ost ifrån en större ostbit.
Sveahk smälter nästa fråga.

sveahk
Stödjande medlem
Inlägg: 7392
Blev medlem: 03 feb 2005 15:28
Ort: schweiz

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav sveahk » 30 aug 2012 16:46

Tack för det - då ska vi se om någon känner igen de här delikatesserna - finns sannerligen inte överallt, skall förtäras snabbt efter "fångsten"...
DSC01912.jpg


Hans K


Återgå till "Historia - övrigt & allmänt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster