Mat- och dryckhistoriequiz

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Jokke
Medlem
Inlägg: 766
Blev medlem: 07 aug 2005 21:47

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Jokke » 12 aug 2012 16:46

Tackar.

Franska osten Port Salut, med karaktäristiskt orange sidor, har en svensk släkting med namn efter en medeltida borg. Vilken?

Användarvisningsbild
Nimrod-S
Medlem
Inlägg: 1086
Blev medlem: 18 nov 2011 14:46
Ort: Söder om stan

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Nimrod-S » 15 aug 2012 18:13

Glimminge Port Salut!

Jokke
Medlem
Inlägg: 766
Blev medlem: 07 aug 2005 21:47

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Jokke » 16 aug 2012 21:23

Nimrod-S skrev:Glimminge Port Salut!


Rätt!

Användarvisningsbild
Nimrod-S
Medlem
Inlägg: 1086
Blev medlem: 18 nov 2011 14:46
Ort: Söder om stan

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Nimrod-S » 17 aug 2012 09:34

Tack.
Jag söker en dryck med alkoholhalt på 38 %, som smakar pepparkaka.

Användarvisningsbild
Nimrod-S
Medlem
Inlägg: 1086
Blev medlem: 18 nov 2011 14:46
Ort: Söder om stan

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Nimrod-S » 17 aug 2012 21:19

Har säkert tillverkats mycket längre, men den kommersiella produktionen inleddes 1807.
Typisk för ett land.

Användarvisningsbild
Nimrod-S
Medlem
Inlägg: 1086
Blev medlem: 18 nov 2011 14:46
Ort: Söder om stan

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Nimrod-S » 18 aug 2012 12:16

Landet är Tjeckien.

Användarvisningsbild
Nimrod-S
Medlem
Inlägg: 1086
Blev medlem: 18 nov 2011 14:46
Ort: Söder om stan

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Nimrod-S » 18 aug 2012 20:38

Är det bara jag som druckit Becherovka?
Frågan är fri.

varjag
Stödjande medlem
Inlägg: 41221
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav varjag » 18 aug 2012 22:30

Drycker ja......
dyr javakopp.jpg


- med smak av -
bajsar.jpg


Vem vill ha en ''påtår'' ?

Varjag
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
Johan Ekstrand
Medlem
Inlägg: 526
Blev medlem: 23 feb 2004 09:18

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Johan Ekstrand » 19 aug 2012 00:10

Kaffebönor som äts av något indonesiskt mungodjur, och sedan kommer ut den naturliga vägen. Tvättas och exporteras till den rikare världen för hurlösa mängder $. Minns inte riktigt namnet, något i stil med oompa-loompa. Man undrar, vem som prävade det hela första gången.

/Johan

varjag
Stödjande medlem
Inlägg: 41221
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav varjag » 19 aug 2012 03:28

Johan Ekstrand skrev:Kaffebönor som äts av något indonesiskt mungodjur, och sedan kommer ut den naturliga vägen. Tvättas och exporteras till den rikare världen för hutlösa mängder $. Minns inte riktigt namnet, något i stil med oompa-loompa. Man undrar, vem som prövade det hela första gången. /Johan


Absolut Johan....Kopi Luwak från Sumatra -

http://en.wikipedia.org/wiki/Kopi_Luwak

När djuren ätit frukterna för fruktköttets skull - sugs tarmkanalens proteolytiska enzymer 8O - upp av kärnan - kaffebönan. Bönorna uppsamlas, skiten tvättas av - och presto, vi har världens dyraste kaffebönor .......

Johan Ekstrand serverar påtåren - Varjag

Användarvisningsbild
Johan Ekstrand
Medlem
Inlägg: 526
Blev medlem: 23 feb 2004 09:18

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Johan Ekstrand » 21 aug 2012 14:13

Inte påtår, men gott till kaffet ändå kanske! Vad har vi här en begynnelse till?
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
tryggve
Stödjande medlem
Inlägg: 6964
Blev medlem: 02 jul 2003 16:19
Ort: Mölndal

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav tryggve » 21 aug 2012 16:11

varjag skrev:När djuren ätit frukterna för fruktköttets skull - sugs tarmkanalens proteolytiska enzymer 8O - upp av kärnan - kaffebönan. Bönorna uppsamlas, skiten tvättas av - och presto, vi har världens dyraste kaffebönor .......

Proteolytiska enzymer= enzymer som bryter ned proteiner. Proteaser, kallade. Livsviktiga för att celler ska kunna fungera.

Sorry off topic.

Användarvisningsbild
Nimrod-S
Medlem
Inlägg: 1086
Blev medlem: 18 nov 2011 14:46
Ort: Söder om stan

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Nimrod-S » 21 aug 2012 18:12

Päronlikör?

Användarvisningsbild
Johan Ekstrand
Medlem
Inlägg: 526
Blev medlem: 23 feb 2004 09:18

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Johan Ekstrand » 22 aug 2012 11:09

Eau de vie de poire, oui! Destillerad päronsprit, smakar inte alls fel! Det förekommer att man, som på bilden ovan, låter ett päron växa in i en flaska som man sedan fyller med den ädla drycken. Själva päronet är inget man bör ge barnen på skolutflykten, om man säger så.

Nimrod-S frågar vidare!

/Johan

Användarvisningsbild
Nimrod-S
Medlem
Inlägg: 1086
Blev medlem: 18 nov 2011 14:46
Ort: Söder om stan

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inläggav Nimrod-S » 22 aug 2012 16:12

Tack.
Tack vare att Gustav Vasas krigsföring orsakade brist på salt i Sverige under 1500-talet, uppkom en maträtt som idag betraktas som en delikatess.
Vilken?


Återgå till "Historia - övrigt & allmänt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster