Torsk på lax

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
varjag
Stödjande medlem
Inlägg: 41769
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Torsk på lax

Inläggav varjag » 03 feb 2009 23:37

tryggve skrev:Är inte karp en tämligen populär matfisk i delar av Asien?

http://en.wikipedia.org/wiki/Cyprinus_c ... _and_sport


Popular, ja - for den ar oftast det enda som finns till hands daa den kan odlas i vilka skumma vatten som helst nastan :?

Tack pandersson2, for svaret om den lettiska synen paa karpen.Den svenska lutfisken - ar ju inte heller ngn hojdare precis....

Varjag

pandersson2
Medlem
Inlägg: 2159
Blev medlem: 28 maj 2005 07:34
Ort: Södermanland

Re: Torsk på lax

Inläggav pandersson2 » 04 feb 2009 09:26

Lutfisken kan jag erkänna att jag fortfasrande inte fått mina lettiska släktingar till att se tjusningen. Det vanlgaste är att de tycker det är konstigt att man tager bort all smak på disken. Den fiskrätt som vi introducerat med framgång har varit jansons frestelse.

Användarvisningsbild
tryggve
Stödjande medlem
Inlägg: 6964
Blev medlem: 02 jul 2003 16:19
Ort: Mölndal

Re: Torsk på lax

Inläggav tryggve » 04 feb 2009 17:46

varjag skrev:Popular, ja - for den ar oftast det enda som finns till hands daa den kan odlas i vilka skumma vatten som helst nastan :?

Kanske orättvist om det är den enda fisken som står tillbuds, ja. Själv har jag aldrig ätit karp, så jag vet annat än det jag har läst mig till om den. Och den beskrivs ju på sina håll som en "utmärkt/uppskattad matfisk".

Det faktum att den tycks ha planterats in på rätt många håll världen över tyder kanske på det. :-)

Maskirovka
Medlem
Inlägg: 83
Blev medlem: 18 okt 2003 19:10
Ort: Valhalla

Re: Torsk på lax

Inläggav Maskirovka » 08 feb 2009 04:54

På tal om fiskehistorier. Det finns ett pulver som reagerar starkt på vatten och börjar ryka som sjutton. Jag tror det är karbid. Min farfar berättade att han och polarna brukade fiska med det när dom var yngre. Lite karbid i en flaska som har en tyngd fastsatt. Häll i lite vatten, korka på och kasta i. Trycket i flaskan gör att den exploderar och fiskarna blir döda/stumma och flyter upp till ytan, bara att plocka upp. Ungefär som att fiska med dynamit.

Dock sade han att karbiden var svår att tvätta bort från händerna och att pinka på dem var bäst. Lät äckligt för mig när jag var barn så jag beslöt mig för att aldrig fiska med karbid.

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3185
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Re: Torsk på lax

Inläggav Giancarlo » 17 feb 2009 00:04

Niedzwiadek skrev:Karpen är väldigt vanlig på julbordet. Nuförtiden finns den att köpa redan färdig i gelé och allt i någon av malmös polska affärer. Tidigare köpte man levande karp av judiska handelsmän på Möllenvångstorget. Man köpte karpen, stoppade den i ett nät och skyndade hem så fort som möjligt för att slänga in den i badkaret. Detta av anledningen att den 22 och 23de var det en risk att karpen kunde vara slutsåld, så för säkerhets skull köpte morföräldrarna och många andra den redan den 20 eller 21 december för att garanterat ha den på julbordet.

Situationen var enligt släkten liknande hemma i det kommunistiska Polen då hyllorna i mataffärerna allt som oftast gapade tomma.


Tackar för en intressant anekdot.

Karpen överlever väl i badkar och håller sig levand ie dåliga vattenförhållanden vilket gör att den är väldigt enkel att transportera och hålla vid liv.

I Ost-Asien är karp väldigt populär av denna anledning, då man i dessa länder föredrar "våta" fiskmarknader där man köper alla fiskar och skaldjur levande utifrån akvarium. Så lätt överlevande karpar har definitivt traditionellt tjänat på detta. Vi borde ta efter det här mer t.ex för godare fisk. I Sverige är det främst hummer och krabba som säljs levande, men tänk vilka goda räkor vi kunde få om vi kokade färska levande räkor själv i några minuter i lättsaltat vatten istället för de sega färdigkokta vi får idag.

Jag vet inte varför karp är så impopulär som matfisk i Sverige, har frågat vissa som har smakat den och någon påstod att "Karp smakar dy", men jag vet ej, för jag har aldrig ätit karp (tror jag). Man kan ju tänka sig att dy-smaken beror på speciella uppfödningsförhållanden. I Skåne vet jag att flera slottsdammar traditionellt odlat karp och att några fortfarande gör det. Men det är mest en kvarleva från ett artonhundratalsmode hos den skånska aristokratin.

.

Användarvisningsbild
G:son
Medlem
Inlägg: 3124
Blev medlem: 10 apr 2007 05:02
Ort: Finland

Re: Torsk på lax

Inläggav G:son » 17 feb 2009 07:21

Giancarlo skrev:
I Ost-Asien är karp väldigt populär av denna anledning, då man i dessa länder föredrar "våta" fiskmarknader där man köper alla fiskar och skaldjur levande utifrån akvarium. Så lätt överlevande karpar har definitivt traditionellt tjänat på detta. Vi borde ta efter det här mer t.ex för godare fisk. I Sverige är det främst hummer och krabba som säljs levande, men tänk vilka goda räkor vi kunde få om vi kokade färska levande räkor själv i några minuter i lättsaltat vatten istället för de sega färdigkokta vi får idag.



Levande fisk kommer inte att säljas i Europa i någon större omfattning, det finns bestämmelser (beträffande djurskydd och livsmedelshygien t.ex.) som gör det mer eller mindre omöjligt. Om fisken avlivas, avblodas och rensas direkt efter fångsten, och därefter hålls i kyla, så hålls den nog färsk bra länge.

Jag föredrar själv den metoden framom att sumpa fisken, de blir lätt "slitna" och stressade i den trånga fångenskapen, inte nödvändigtvis bra för kvalitén.

/G:son

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem
Inlägg: 19870
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Torsk på lax

Inläggav Hans » 17 feb 2009 09:35

G:son skrev:Levande fisk kommer inte att säljas i Europa i någon större omfattning, det finns bestämmelser (beträffande djurskydd och livsmedelshygien t.ex.) som gör det mer eller mindre omöjligt. Om fisken avlivas, avblodas och rensas direkt efter fångsten, och därefter hålls i kyla, så hålls den nog färsk bra länge.


Avblodas kan jag inte utala mig om men på den lokala stormarknaden har de en rejäl fiskdidk och med många orensade fiskar. Jag bor en sådär 300km från närmaste hav. Hur påverkar det fisken att den inte är rensad?

MVH

Hans

Användarvisningsbild
Osprey
Medlem
Inlägg: 390
Blev medlem: 08 okt 2003 18:18
Ort: Göteborg

Re: Torsk på lax

Inläggav Osprey » 17 feb 2009 09:57

Hans skrev:Avblodas kan jag inte utala mig om men på den lokala stormarknaden har de en rejäl fiskdidk och med många orensade fiskar. Jag bor en sådär 300km från närmaste hav. Hur påverkar det fisken att den inte är rensad?

Rensad behöver den egentligen inte vara, men däremot urtagen. Med andra ord, det gör inget om benen sitter kvar, men inälvor och annat tas ur. Detta för att det lätt börjar jäsa annars och det kan ge en icke helt önskvärd smak åt fisken.

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3185
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Re: Torsk på lax

Inläggav Giancarlo » 17 feb 2009 10:01

G:son skrev:Levande fisk kommer inte att säljas i Europa i någon större omfattning, det finns bestämmelser (beträffande djurskydd och livsmedelshygien t.ex.) som gör det mer eller mindre omöjligt. Om fisken avlivas, avblodas och rensas direkt efter fångsten, och därefter hålls i kyla, så hålls den nog färsk bra länge.

Jag föredrar själv den metoden framom att sumpa fisken, de blir lätt "slitna" och stressade i den trånga fångenskapen, inte nödvändigtvis bra för kvalitén.

/G:son


Tänkte främst på skaldjur och ej fisk men formulerade det dåligt.

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3185
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Re: Torsk på lax

Inläggav Giancarlo » 17 feb 2009 10:05

Hans skrev:
Avblodas kan jag inte utala mig om men på den lokala stormarknaden har de en rejäl fiskdidk och med många orensade fiskar. Jag bor en sådär 300km från närmaste hav. Hur påverkar det fisken att den inte är rensad?


Bakterier i tarmpaketet startar en snabb jäsningsprocess som i slutändan påskyndar en föruttningsprocess. Dock finns det någon fördel med att sälja fisk orensad, men kommer inte ihåg var det var. I Sverige säljs i princip all hel makrill av tradition, orensad, även mycket plattfisk säljs så.

Användarvisningsbild
G:son
Medlem
Inlägg: 3124
Blev medlem: 10 apr 2007 05:02
Ort: Finland

Re: Torsk på lax

Inläggav G:son » 17 feb 2009 10:16

Ja, när jag skriver rensad, så menar jag urtagen, inte benad. :)

Vissa fiskar säljs av hävd orensade, eller ourtagna då. Förutom makrillen och plattfiskarna som Giancarlo nämnde, så gäller det förstås för strömming och liknande också. Tidsfaktorn är nog avgörande då.

/G:son

varjag
Stödjande medlem
Inlägg: 41769
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Torsk på lax

Inläggav varjag » 17 feb 2009 12:17

Jag bor en sådär 300km från närmaste hav. Hur påverkar det fisken


En grundregel - ar att aldrig ata fisk paa restaurang - om man inte kan se havet fraan bordet :P

Användarvisningsbild
Hans
Stödjande medlem
Inlägg: 19870
Blev medlem: 11 jul 2002 11:52
Ort: Utrikes

Re: Torsk på lax

Inläggav Hans » 17 feb 2009 12:20

varjag skrev:
Jag bor en sådär 300km från närmaste hav. Hur påverkar det fisken


En grundregel - ar att aldrig ata fisk paa restaurang - om man inte kan se havet fraan bordet :P


Då kan man inte äta kött om man inte ser en äng ju :( eller dricka vin om man inte ser en vingård :cry: :wink:

MVH

Hans

varjag
Stödjande medlem
Inlägg: 41769
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Torsk på lax

Inläggav varjag » 17 feb 2009 13:00

Kanske faststalla naagra parametrar har....rensad fisk = urtagen fisk. Alla tarmar och innerorgan har 'rensats ur', ofta oxaa galarna, bukhaalan ar blottlagd till ryggbenet. Bortom det - kommer fiskfileer - dar ryggbenet skilts fraan sidofileerna med mer eller mindre ben - kvarstannande.
De tvenne sista varianterna klarar sig bra i kyl/frys under ganska laang tid. 'Hel fisk' - med inalvorna intakta - blir daalig mycket fort - aven om den fryses. SALT ar nodvandigt for att bevara fisk utan kyl/frys - och ar mycket effektivt. Beroende paa saltmangden. I en 'fjarding saltad smaasik' - var saltmangden nog omkring 33% :roll: Usch!
De flesta fiskarter har egenheten att om de saltats - ar det svaart att steka fileerna 'platta' - saltet faar dem att skeva paa sig saa att ratten inte blir saa presentabel. Men smaken ar oforandrad :) , Varjag

Användarvisningsbild
Battler
Stödjande medlem
Inlägg: 5039
Blev medlem: 24 mar 2002 10:38
Ort: Luleå

Re: Torsk på lax

Inläggav Battler » 11 mar 2009 22:49

Maskirovka skrev:Nog tycker jag norsen luktar gurka. Det räcker att man får en nors i näten så stinker hela båten gurka.

Håller med, den luktar gurka. Jag fiskade löja innan sälplågan drabbade oss, och var det en nors bland alla löjor så nog kände man det på lukten.
Ett otyg som ingen har nämnt är snorgärs, brun liten fisk med taggar kring skallen och har man otur så sticker man sig på någon tagg och såret blir infekterat/ömt.
http://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%A4rs
Fåglar är ett annat av nätfiskarens gissel, enklast är om de är döda/drunknat, men lika ofta lever de, och naturvän som man är tar man loss de försiktigt - och förstås kämpar de som bara den; man blir pickad, sparkad, skiten på under tiden man lösgör dem.
__________________________________
MVH


Återgå till "Historia - övrigt & allmänt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster