gericault.jpg
Hans KQuiz: Kulturhistoria
- sveahk
- Redaktör och stödjande medlem 2024
- Inlägg: 11060
- Blev medlem: 3 februari 2005, 15:28
- Ort: schweiz
Re: Quiz: Kulturhistoria
Hans K
Re: Quiz: Kulturhistoria
Vår sveahk kom på det utan tips - well done!
Theodore Gericaults mest kända tavla Medusas Flotte - ett av de fasansfullaste öden som utspelats till sjöss;
http://en.wikipedia.org/wiki/Th%C3%A9od ... %A9ricault
Inkompetens staplad på ignorans, feghet och idioti.....
http://en.wikipedia.org/wiki/French_fri ... use_(1810)
- ett drama som återgetts i litteratur, teater, film och skulptur - och mer kan säkert väntas i framtiden.
sveahk håller palett och pensel, Varjag
Theodore Gericaults mest kända tavla Medusas Flotte - ett av de fasansfullaste öden som utspelats till sjöss;
http://en.wikipedia.org/wiki/Th%C3%A9od ... %A9ricault
Inkompetens staplad på ignorans, feghet och idioti.....
http://en.wikipedia.org/wiki/French_fri ... use_(1810)
- ett drama som återgetts i litteratur, teater, film och skulptur - och mer kan säkert väntas i framtiden.
sveahk håller palett och pensel, Varjag
- sveahk
- Redaktör och stödjande medlem 2024
- Inlägg: 11060
- Blev medlem: 3 februari 2005, 15:28
- Ort: schweiz
Re: Quiz: Kulturhistoria
Jag tackar varjag, men i ärlighetens namn hjälpte det något att den efterfrågades namn stod vackert inmejslad på gravlocket...
Det kan vara både underhållande och överraskande att komma på människor som under sina annars så olika liv haft en eller flera beröringspunkter - som t.ex. de avbildade, några coola snubbar, som det hette då...
Vilka är de, och huvudfrågan, vad är det som de hade gemensamt...?
Hans K
Det kan vara både underhållande och överraskande att komma på människor som under sina annars så olika liv haft en eller flera beröringspunkter - som t.ex. de avbildade, några coola snubbar, som det hette då...
Vilka är de, och huvudfrågan, vad är det som de hade gemensamt...?
Hans K
- sveahk
- Redaktör och stödjande medlem 2024
- Inlägg: 11060
- Blev medlem: 3 februari 2005, 15:28
- Ort: schweiz
Re: Quiz: Kulturhistoria
...fullkomligt skattefritt...sveahk skrev: vad är det som de hade gemensamt...?
Hans K
Re: Quiz: Kulturhistoria
De spelade med Jimi bla i Stockholm 69 och Hansson&Karlsson tillhörde Jimis favoritband.
Loffe Karlsson alltså, för de som inte kände igen honom. Jimis "Tax Free" är en H&K-låt.
Bara en sån sak.
Loffe Karlsson alltså, för de som inte kände igen honom. Jimis "Tax Free" är en H&K-låt.
Bara en sån sak.
- sveahk
- Redaktör och stödjande medlem 2024
- Inlägg: 11060
- Blev medlem: 3 februari 2005, 15:28
- Ort: schweiz
Re: Quiz: Kulturhistoria
...utmärkt Millgard ! Sveahk hade den stora lyckan att uppleva H&K ett flertal gånger på Filips i Stockholm - Hendrix hade mycket god smak, sjäv var han inte heller så pjåkig...millgard skrev:De spelade med Jimi bla i Stockholm 69 och Hansson&Karlsson tillhörde Jimis favoritband.
Loffe Karlsson alltså, för de som inte kände igen honom. Jimis "Tax Free" är en H&K-låt.
Bara en sån sak.
Millgard lirar nästa låt!
Hans K
Re: Quiz: Kulturhistoria
Vi hade ett rockband en gång i tiden som specialiserade sig på Hendrixlåtar, därav den något djupare kännedomen om just din fråga.
Nåväl, vi glider raskt över till en ny fråga:
Vad är detta och vad är speciellt med detta stycke?
Nåväl, vi glider raskt över till en ny fråga:
Vad är detta och vad är speciellt med detta stycke?
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Tackar. Kineserna ser sjögurkan (en slags "sea slug" på engelska - euu) som potensstärkande. Jag avstår nog.
Söker en maträtt som alltid kokas länge och långsamt i ugnen eller på svag glöd över natten - ofta i mer än 12 timmar. Att den tillreds så här har en speciell anledning.
Rätten tillreds i många olika geografiska regioner, och på lite olika sätt. Men oftast brukar det vara en gryta med fågel (gärna gås) men den kan också innehålla lamm, nöttkött, frikadeller och korv. Den brukar dock i regel bestå av något typ av kött, torkade bönor och en mängd olika grönsaker. Olika former av klimp, korngryn, bovete, pasta, potatis och även hela oskalade ägg brukar vara med. I vissa länder är rätten ofta mer kryddad och innehåller ibland torkad frukt.
Varför finns den här maträtten på så många ställen och varför tillagas den alltid över natten? Vad heter rätten?
Söker en maträtt som alltid kokas länge och långsamt i ugnen eller på svag glöd över natten - ofta i mer än 12 timmar. Att den tillreds så här har en speciell anledning.
Rätten tillreds i många olika geografiska regioner, och på lite olika sätt. Men oftast brukar det vara en gryta med fågel (gärna gås) men den kan också innehålla lamm, nöttkött, frikadeller och korv. Den brukar dock i regel bestå av något typ av kött, torkade bönor och en mängd olika grönsaker. Olika former av klimp, korngryn, bovete, pasta, potatis och även hela oskalade ägg brukar vara med. I vissa länder är rätten ofta mer kryddad och innehåller ibland torkad frukt.
Varför finns den här maträtten på så många ställen och varför tillagas den alltid över natten? Vad heter rätten?
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.
Re: Quiz: Kulturhistoria
Kompositörens personlighet fick starkt uttryck i detta format - som i och för sig hade använts av andra tidigare, men dess höjdpunkt nåddes nog med denna kompositör. Just detta stycke fick publiken att häpna och det tillhör världslitteraturen sedan dess.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Maträtten lagas alltid på fredagen, får sjuda över natten, redo att vara färdig till lunch på lördag.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Med lördagsätandet - alltså på Sabbaten - kanske Cholent, den judiska Shabbat-rätten?, Varjag
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Helt rätt! Cholent (också känd som Adafina, S'china eller Hamin) är den klassiska judiska sabbatsrätten som immundigas i flera länder, både bland sefardiska och ashkenasiska judar. Anledningen till att man kokar den över natten är att ha en varm rätt färdig till sabbaten då man inte får arbeta, inte ens laga mat enligt ortodoxin, därav tillagningen. Cholent är en riktig mustig gryta, men mycket brukar tillagas separat, de olika ingredienserna kokas ibland invirade i små foliepaket i grytan.varjag skrev:Med lördagsätandet - alltså på Sabbaten - kanske Cholent, den judiska Shabbat-rätten?, Varjag
Detta påminner om den europeiska kokkonsten på medeltiden då det var vanligt att vira in olika ingredienser i tyg och koka dem i samma gryta. Cholent är dock inte den enda sabbatsrätten, i vissa judiska familjer är kycklingsoppa vanligare, och i många sefardiska hushåll är friterad fisk huvudrätten, den sefardiska friterade fisken är också ursprunget till engelsmännens fish and fish. Har njutit av denna på en fantastisk krog i ghettot i Rom "Filetto di Bacalla" vilken serverar utmärkt judisk friterad kabeljo med flera tillbehör.
Varjags tar frågan.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Tack Giancarlo - du och jag tycks nästan vara de enda spelarna vid detta bord......
Här dyrbar delikatess - vad är det?, Varjag
Här dyrbar delikatess - vad är det?, Varjag
- Bilagor
-
- dyr vara.jpg (23.85 KiB) Visad 438 gånger
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Svalbon? För att göra soppa på?
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Rätt - de berömda kinesiska ''svalbona'' för soppa - till helt flygtiga priser. Din tur i köket, VarjagGiancarlo skrev:Svalbon? För att göra soppa på?