Quiz: Kulturhistoria

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Skriv svar
Användarvisningsbild
sveahk
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 11060
Blev medlem: 3 februari 2005, 15:28
Ort: schweiz

Re: Quiz: Kulturhistoria

Inlägg av sveahk » 9 februari 2011, 22:43

gericault.jpg
Hans K

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Quiz: Kulturhistoria

Inlägg av varjag » 9 februari 2011, 23:07

Vår sveahk kom på det utan tips - well done!
Theodore Gericaults mest kända tavla Medusas Flotte - ett av de fasansfullaste öden som utspelats till sjöss;

http://en.wikipedia.org/wiki/Th%C3%A9od ... %A9ricault

Inkompetens staplad på ignorans, feghet och idioti.....

http://en.wikipedia.org/wiki/French_fri ... use_(1810)

- ett drama som återgetts i litteratur, teater, film och skulptur - och mer kan säkert väntas i framtiden.

sveahk håller palett och pensel, Varjag

Användarvisningsbild
sveahk
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 11060
Blev medlem: 3 februari 2005, 15:28
Ort: schweiz

Re: Quiz: Kulturhistoria

Inlägg av sveahk » 9 februari 2011, 23:45

Jag tackar varjag, men i ärlighetens namn hjälpte det något :roll: att den efterfrågades namn stod vackert inmejslad på gravlocket...

Det kan vara både underhållande och överraskande att komma på människor som under sina annars så olika liv haft en eller flera beröringspunkter - som t.ex. de avbildade, några coola snubbar, som det hette då...
Vilka är de, och huvudfrågan, vad är det som de hade gemensamt...?
förettparårse'n.jpg
samtida.jpg
Hans K

Användarvisningsbild
sveahk
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 11060
Blev medlem: 3 februari 2005, 15:28
Ort: schweiz

Re: Quiz: Kulturhistoria

Inlägg av sveahk » 10 februari 2011, 17:47

sveahk skrev: vad är det som de hade gemensamt...?
...fullkomligt skattefritt... :roll: :wink:

Hans K

Användarvisningsbild
millgard
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 3790
Blev medlem: 23 mars 2007, 16:36
Ort: Luleå

Re: Quiz: Kulturhistoria

Inlägg av millgard » 10 februari 2011, 17:52

De spelade med Jimi bla i Stockholm 69 och Hansson&Karlsson tillhörde Jimis favoritband.

Loffe Karlsson alltså, för de som inte kände igen honom. Jimis "Tax Free" är en H&K-låt.


Bara en sån sak.

Användarvisningsbild
sveahk
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 11060
Blev medlem: 3 februari 2005, 15:28
Ort: schweiz

Re: Quiz: Kulturhistoria

Inlägg av sveahk » 10 februari 2011, 18:18

millgard skrev:De spelade med Jimi bla i Stockholm 69 och Hansson&Karlsson tillhörde Jimis favoritband.

Loffe Karlsson alltså, för de som inte kände igen honom. Jimis "Tax Free" är en H&K-låt.


Bara en sån sak.
...utmärkt Millgard :D ! Sveahk hade den stora lyckan att uppleva H&K ett flertal gånger på Filips i Stockholm - Hendrix hade mycket god smak, sjäv var han inte heller så pjåkig... :roll:

Millgard lirar nästa låt!

Hans K

Användarvisningsbild
millgard
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 3790
Blev medlem: 23 mars 2007, 16:36
Ort: Luleå

Re: Quiz: Kulturhistoria

Inlägg av millgard » 10 februari 2011, 22:00

Vi hade ett rockband en gång i tiden som specialiserade sig på Hendrixlåtar, därav den något djupare kännedomen om just din fråga.

Nåväl, vi glider raskt över till en ny fråga:

Vad är detta och vad är speciellt med detta stycke?
banbrytande.jpg
banbrytande.jpg (209.27 KiB) Visad 815 gånger

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 11 februari 2011, 14:52

Tackar. Kineserna ser sjögurkan (en slags "sea slug" på engelska - euu) som potensstärkande. Jag avstår nog.

Söker en maträtt som alltid kokas länge och långsamt i ugnen eller på svag glöd över natten - ofta i mer än 12 timmar. Att den tillreds så här har en speciell anledning.

Rätten tillreds i många olika geografiska regioner, och på lite olika sätt. Men oftast brukar det vara en gryta med fågel (gärna gås) men den kan också innehålla lamm, nöttkött, frikadeller och korv. Den brukar dock i regel bestå av något typ av kött, torkade bönor och en mängd olika grönsaker. Olika former av klimp, korngryn, bovete, pasta, potatis och även hela oskalade ägg brukar vara med. I vissa länder är rätten ofta mer kryddad och innehåller ibland torkad frukt.

Varför finns den här maträtten på så många ställen och varför tillagas den alltid över natten? Vad heter rätten?
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Användarvisningsbild
millgard
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 3790
Blev medlem: 23 mars 2007, 16:36
Ort: Luleå

Re: Quiz: Kulturhistoria

Inlägg av millgard » 11 februari 2011, 19:01

Kompositörens personlighet fick starkt uttryck i detta format - som i och för sig hade använts av andra tidigare, men dess höjdpunkt nåddes nog med denna kompositör. Just detta stycke fick publiken att häpna och det tillhör världslitteraturen sedan dess.

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 12 februari 2011, 11:28

Maträtten lagas alltid på fredagen, får sjuda över natten, redo att vara färdig till lunch på lördag.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av varjag » 12 februari 2011, 23:00

Med lördagsätandet - alltså på Sabbaten - kanske Cholent, den judiska Shabbat-rätten?, Varjag

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 13 februari 2011, 03:17

varjag skrev:Med lördagsätandet - alltså på Sabbaten - kanske Cholent, den judiska Shabbat-rätten?, Varjag
Helt rätt! Cholent (också känd som Adafina, S'china eller Hamin) är den klassiska judiska sabbatsrätten som immundigas i flera länder, både bland sefardiska och ashkenasiska judar. Anledningen till att man kokar den över natten är att ha en varm rätt färdig till sabbaten då man inte får arbeta, inte ens laga mat enligt ortodoxin, därav tillagningen. Cholent är en riktig mustig gryta, men mycket brukar tillagas separat, de olika ingredienserna kokas ibland invirade i små foliepaket i grytan.

Detta påminner om den europeiska kokkonsten på medeltiden då det var vanligt att vira in olika ingredienser i tyg och koka dem i samma gryta. Cholent är dock inte den enda sabbatsrätten, i vissa judiska familjer är kycklingsoppa vanligare, och i många sefardiska hushåll är friterad fisk huvudrätten, den sefardiska friterade fisken är också ursprunget till engelsmännens fish and fish. Har njutit av denna på en fantastisk krog i ghettot i Rom "Filetto di Bacalla" vilken serverar utmärkt judisk friterad kabeljo med flera tillbehör.

Varjags tar frågan.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av varjag » 13 februari 2011, 12:39

Tack Giancarlo - du och jag tycks nästan vara de enda spelarna vid detta bord...... :roll:
Här dyrbar delikatess - vad är det?, Varjag
Bilagor
dyr vara.jpg
dyr vara.jpg (23.85 KiB) Visad 438 gånger

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 14 februari 2011, 19:56

Svalbon? För att göra soppa på?
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av varjag » 14 februari 2011, 21:30

Giancarlo skrev:Svalbon? För att göra soppa på?
Rätt - de berömda kinesiska ''svalbona'' för soppa - till helt flygtiga priser. Din tur i köket, Varjag

Skriv svar