Quiz: Kulturhistoria

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
varjag
Stödjande medlem
Inlägg: 45223
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av varjag » 25 jan 2011 21:01

Conch? Havssnäcka
Nej - fast rätten faktiskt har ett ''marint namn'' - men där slutar sambandet med sea-food :wink: , Varjag

varjag
Stödjande medlem
Inlägg: 45223
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Skalmans kulturquiz

Inlägg av varjag » 25 jan 2011 23:30

Den efterfrågade konstmären är även skyldig till denna - inte helt obekanta - staty :wink:
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Cuba
Medlem
Inlägg: 603
Blev medlem: 07 jul 2009 10:59
Ort: T-town West side

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Cuba » 26 jan 2011 09:40

varjag skrev: Nej - fast rätten faktiskt har ett ''marint namn'' - men där slutar sambandet med sea-food :wink: , Varjag
Ja, det är ju inte sjömansbiff.... Att den kan avnjutas "au natuelle" indikerar nåt vegetariskt bedömer jag.
Intressant! Fortsätter forska!

varjag
Stödjande medlem
Inlägg: 45223
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av varjag » 26 jan 2011 10:11

Att den kan avnjutas "au natuelle" indikerar nåt vegetariskt bedömer jag.
Helt animalisk - dom enda som försöker sig på au naturelle var hundarna.
au naturel - men förefaller då vara segtuggade
.....
hundarna tuggade och tuggade - och spottade ut dom, och prövade en ny. Marken var beströdd av dom..... :wink:

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3171
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 26 jan 2011 11:49

Rocky Mountain Oysters, tjurtestiklar?
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

varjag
Stödjande medlem
Inlägg: 45223
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av varjag » 26 jan 2011 12:11

Giancarlo skrev:Rocky Mountain Oysters, tjurtestiklar?
Prärieostron! - kallas dom i Kanada och Australien - där varjag först mötte dom :)

Det var en session av kastrering/avhorning/brännmärkning av ungdjur där allas eran varjag - skötte hornklipparen och brännjärnet....men ville aldrig snitta ungtjurarnas ballor 8O (tänkte på mina egna...)
''Prärieostronen'' låg som grankottar på marken - och hundarna försedde sig.....
Sen - ja sen skulle ''delikatessen'' avprovas i köket.
Jag var överens med hundarna - prärieostronen var segtuggade - :roll:

Giancarlo hittar nästa, Varjag

varjag
Stödjande medlem
Inlägg: 45223
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Skalmans kulturquiz

Inlägg av varjag » 26 jan 2011 21:06

Den belgiske målaren och skulptören Auguste Leveque's (1866-1921) tolkning av ''bacchanalerna'' i Rom var betydligt mera pornografisk än något hans klassiska föregångare vågat sig på.......

http://en.wikipedia.org/wiki/Auguste_Lev%C3%AAque

Frågan är fri, Varjag

Användarvisningsbild
NIL
Medlem
Inlägg: 2650
Blev medlem: 08 maj 2008 10:22
Ort: Stockholm

Re: Skalmans kulturquiz

Inlägg av NIL » 27 jan 2011 09:39

Jag tjuvar.

Vem?
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Förövrigt så anser jag att Bruce Dickinson skall adlas.

Användarvisningsbild
NIL
Medlem
Inlägg: 2650
Blev medlem: 08 maj 2008 10:22
Ort: Stockholm

Re: Quiz: Kulturhistoria

Inlägg av NIL » 28 jan 2011 11:18

Svensk serietecknare.
Förövrigt så anser jag att Bruce Dickinson skall adlas.

sveahk
Redaktionen
Inlägg: 8627
Blev medlem: 03 feb 2005 15:28
Ort: schweiz

Re: Quiz: Kulturhistoria

Inlägg av sveahk » 28 jan 2011 11:29

Tony Cronstam...?

Hans K

unmo300
Medlem
Inlägg: 2507
Blev medlem: 06 nov 2006 07:45
Ort: Libanon

Re: Skalmans kulturquiz

Inlägg av unmo300 » 28 jan 2011 18:20

Anderz Harning

Cuba
Medlem
Inlägg: 603
Blev medlem: 07 jul 2009 10:59
Ort: T-town West side

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Cuba » 29 jan 2011 19:28

Eftersom Giancarlos fråga behöver lite tid för att jäsa färdigt så tänkte jag dra en enkel "intermideate".
Alla har hört talas om "sprängd anka". Men vad innebär egentligen "sprängd"?? Explosiva medel inblandade eller hur är det?

Användarvisningsbild
Donkeyman
Medlem
Inlägg: 3242
Blev medlem: 05 feb 2004 18:29
Ort: Tromsø

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Donkeyman » 29 jan 2011 19:56

Hå, hå, hå ..... för en gångs skull vet jag svaret.

"Sprängd" i matlagning innebär kött som har legat en tid i saltlake. Men den laken kokas av salt, socker och salpeter som så får kallna varefter man lägger i köttet. Vid sidan av Sprängd Anka är Sprängd Gås en standardrätt. Fast i grunden är "sprängd" ungefär samma som "rimmad" skillnaden är bara att vid rimning använder man inte salpeter.

Cuba
Medlem
Inlägg: 603
Blev medlem: 07 jul 2009 10:59
Ort: T-town West side

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Cuba » 29 jan 2011 20:38

Donkeyman skrev:Hå, hå, hå ..... för en gångs skull vet jag svaret.

"Sprängd" i matlagning innebär kött som har legat en tid i saltlake. Men den laken kokas av salt, socker och salpeter som så får kallna varefter man lägger i köttet. Vid sidan av Sprängd Anka är Sprängd Gås en standardrätt. Fast i grunden är "sprängd" ungefär samma som "rimmad" skillnaden är bara att vid rimning använder man inte salpeter.
Fantastiskt, det kan inte bli mer rätt än så här!!
Man kan möjligen tillföra att "spränga" kan härledas från danska "spraenge"", som helt enkelt innebär salta.
Donkeyman spränger nästa fråga!

Användarvisningsbild
Donkeyman
Medlem
Inlägg: 3242
Blev medlem: 05 feb 2004 18:29
Ort: Tromsø

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Donkeyman » 30 jan 2011 19:23

Men då går vi vidare till en dryck. Som har är en Svensk traditionell dryck. En av våra mest folkkära trubadurer slängde ur sig begreppet: "En kanna rack" om sagda dryck. Vad tänker jag på?