Quiz: Kulturhistoria

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Skriv svar
varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av varjag » 25 januari 2011, 21:01

Conch? Havssnäcka
Nej - fast rätten faktiskt har ett ''marint namn'' - men där slutar sambandet med sea-food :wink: , Varjag

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Skalmans kulturquiz

Inlägg av varjag » 25 januari 2011, 23:30

Den efterfrågade konstmären är även skyldig till denna - inte helt obekanta - staty :wink:
Bilagor
diana.jpg
diana.jpg (14.36 KiB) Visad 288 gånger

Cuba
Medlem
Inlägg: 603
Blev medlem: 7 juli 2009, 11:59
Ort: T-town West side

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Cuba » 26 januari 2011, 09:40

varjag skrev: Nej - fast rätten faktiskt har ett ''marint namn'' - men där slutar sambandet med sea-food :wink: , Varjag
Ja, det är ju inte sjömansbiff.... Att den kan avnjutas "au natuelle" indikerar nåt vegetariskt bedömer jag.
Intressant! Fortsätter forska!

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av varjag » 26 januari 2011, 10:11

Att den kan avnjutas "au natuelle" indikerar nåt vegetariskt bedömer jag.
Helt animalisk - dom enda som försöker sig på au naturelle var hundarna.
au naturel - men förefaller då vara segtuggade
.....
hundarna tuggade och tuggade - och spottade ut dom, och prövade en ny. Marken var beströdd av dom..... :wink:

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 26 januari 2011, 11:49

Rocky Mountain Oysters, tjurtestiklar?
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av varjag » 26 januari 2011, 12:11

Giancarlo skrev:Rocky Mountain Oysters, tjurtestiklar?
Prärieostron! - kallas dom i Kanada och Australien - där varjag först mötte dom :)

Det var en session av kastrering/avhorning/brännmärkning av ungdjur där allas eran varjag - skötte hornklipparen och brännjärnet....men ville aldrig snitta ungtjurarnas ballor 8O (tänkte på mina egna...)
''Prärieostronen'' låg som grankottar på marken - och hundarna försedde sig.....
Sen - ja sen skulle ''delikatessen'' avprovas i köket.
Jag var överens med hundarna - prärieostronen var segtuggade - :roll:

Giancarlo hittar nästa, Varjag

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Skalmans kulturquiz

Inlägg av varjag » 26 januari 2011, 21:06

Den belgiske målaren och skulptören Auguste Leveque's (1866-1921) tolkning av ''bacchanalerna'' i Rom var betydligt mera pornografisk än något hans klassiska föregångare vågat sig på.......

http://en.wikipedia.org/wiki/Auguste_Lev%C3%AAque

Frågan är fri, Varjag

Användarvisningsbild
NIL
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 2685
Blev medlem: 8 maj 2008, 11:22
Ort: Stockholm

Re: Skalmans kulturquiz

Inlägg av NIL » 27 januari 2011, 09:39

Jag tjuvar.

Vem?
Bilagor
bild.jpg
bild.jpg (4.04 KiB) Visad 271 gånger
Äh, det löser sig.

Användarvisningsbild
NIL
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 2685
Blev medlem: 8 maj 2008, 11:22
Ort: Stockholm

Re: Quiz: Kulturhistoria

Inlägg av NIL » 28 januari 2011, 11:18

Svensk serietecknare.
Äh, det löser sig.

Användarvisningsbild
sveahk
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 11093
Blev medlem: 3 februari 2005, 15:28
Ort: schweiz

Re: Quiz: Kulturhistoria

Inlägg av sveahk » 28 januari 2011, 11:29

Tony Cronstam...?

Hans K

unmo300
Medlem
Inlägg: 2865
Blev medlem: 6 november 2006, 07:45
Ort: ------

Re: Skalmans kulturquiz

Inlägg av unmo300 » 28 januari 2011, 18:20

Anderz Harning

Cuba
Medlem
Inlägg: 603
Blev medlem: 7 juli 2009, 11:59
Ort: T-town West side

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Cuba » 29 januari 2011, 19:28

Eftersom Giancarlos fråga behöver lite tid för att jäsa färdigt så tänkte jag dra en enkel "intermideate".
Alla har hört talas om "sprängd anka". Men vad innebär egentligen "sprängd"?? Explosiva medel inblandade eller hur är det?

Användarvisningsbild
Donkeyman
Saknad medlem †
Inlägg: 3181
Blev medlem: 5 februari 2004, 18:29
Ort: Tromsø

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Donkeyman » 29 januari 2011, 19:56

Hå, hå, hå ..... för en gångs skull vet jag svaret.

"Sprängd" i matlagning innebär kött som har legat en tid i saltlake. Men den laken kokas av salt, socker och salpeter som så får kallna varefter man lägger i köttet. Vid sidan av Sprängd Anka är Sprängd Gås en standardrätt. Fast i grunden är "sprängd" ungefär samma som "rimmad" skillnaden är bara att vid rimning använder man inte salpeter.

Cuba
Medlem
Inlägg: 603
Blev medlem: 7 juli 2009, 11:59
Ort: T-town West side

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Cuba » 29 januari 2011, 20:38

Donkeyman skrev:Hå, hå, hå ..... för en gångs skull vet jag svaret.

"Sprängd" i matlagning innebär kött som har legat en tid i saltlake. Men den laken kokas av salt, socker och salpeter som så får kallna varefter man lägger i köttet. Vid sidan av Sprängd Anka är Sprängd Gås en standardrätt. Fast i grunden är "sprängd" ungefär samma som "rimmad" skillnaden är bara att vid rimning använder man inte salpeter.
Fantastiskt, det kan inte bli mer rätt än så här!!
Man kan möjligen tillföra att "spränga" kan härledas från danska "spraenge"", som helt enkelt innebär salta.
Donkeyman spränger nästa fråga!

Användarvisningsbild
Donkeyman
Saknad medlem †
Inlägg: 3181
Blev medlem: 5 februari 2004, 18:29
Ort: Tromsø

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Donkeyman » 30 januari 2011, 19:23

Men då går vi vidare till en dryck. Som har är en Svensk traditionell dryck. En av våra mest folkkära trubadurer slängde ur sig begreppet: "En kanna rack" om sagda dryck. Vad tänker jag på?

Skriv svar