Quiz: Kulturhistoria

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3171
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 24 jan 2011 14:11

Stämmer inte, den kan visserligen också kokas i fett (genom en handduk), men de två grejerna jag söker är gjorda främst med anklår.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Cuba
Medlem
Inlägg: 603
Blev medlem: 07 jul 2009 10:59
Ort: T-town West side

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Cuba » 24 jan 2011 14:48

Det visar sig gång efter annan att man ska både läsa frågan ordentligt och sen tänka lite innan man svarar. Men vad vore livet om man inte chansade nån gång ibland!
På den första säger jag "Rillette" och den andra "Confit de canard".

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3171
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 24 jan 2011 15:07

Cuba skrev:Det visar sig gång efter annan att man ska både läsa frågan ordentligt och sen tänka lite innan man svarar. Men vad vore livet om man inte chansade nån gång ibland!
På den första säger jag "Rillette" och den andra "Confit de canard".
Rätt! Snyggt!

Bägge två är gamla men ypperligt delikata sätt att konservera akkött på. Rillettes är en slags paté där man kokat i sönder ankkött (eller fläskkött) i små köttslamsor och sen täcker det med ett lager ankflott i en glasburk. Avnjutes på en skiva bröd. Confit är hela anklår som långsamt kokas möra i ankflott och sen konserveras de i burk (nog det bästa sättet att tillaga anklår, då dessa normalt är rätt sega). Confitlåren kan man sen bryna och servera med tillbehör, eller så brukar de koka lite ytterligare i den rustika sydfranska böngrytan Cassoulet.

Bägge dessa konserveringar håller väldigt länge i rumstemperatur. Säg den rätt som inte blir godare med lite tillsatt ankflott föresten. :)

Cuba tar nästa.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Cuba
Medlem
Inlägg: 603
Blev medlem: 07 jul 2009 10:59
Ort: T-town West side

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Cuba » 24 jan 2011 15:51

Tackar Giancarlo!
Ankflott har jag tyvärr aldrig fått möjlighet att prova i matlagning själv, men det låter svåröverträffat. Frågan är om det går att få fatt i i Sverige eller om det måste bli specialimport från Frankrike? Det måste definitivt undersökas!

När vi nu befunnit oss i Frankrike så dyker diverse blandade bilder upp min skalle. Så det får bli en bildfråga igen! En s.k jeepdunk av mindre modell och frågan är hur den passar in i sammanhanget?
(För att försvåra så har jag använt ett avancerat dataprogram för att kamouflera vissa detaljer.)
dunk1.JPG
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3171
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 24 jan 2011 17:30

Cuba skrev:Tackar Giancarlo!
Ankflott har jag tyvärr aldrig fått möjlighet att prova i matlagning själv, men det låter svåröverträffat. Frågan är om det går att få fatt i i Sverige eller om det måste bli specialimport från Frankrike? Det måste definitivt undersökas!
Det enklaste sättet att få tag på ankflott tror jag är att steka en anka (gärna med ytsnittat skinn) i ugnen eller steka ett ytsnittat ankbröst på skinnsidan i stekpannan utan tillsatt fett. Ankor är ju feta fåglar som dryper av fett i mängder i deras skinn, så fettet kan med fördel sparas minst i ett par veckor eller kanske t.o.m längre i kylen (funkar med gäss med, deras flott är rätt likt i smak). Om man inte orkar kan man nog säkerligen få tag på någon burk i en specialaffär men då missar man ju en trevlig ankmiddag (köper man en burk confit de canard kommer man också ha en del flott över).

Ankflott kan användas med fördel i de flesta rätter. Potatis stekt i det ges en helt ny dimension, och en klick i en het sås är ofta en garanti för njutning. Att woka i ankflott är nice och jag har läst om att vit fisk och t.o.m hummer funkar riktigt bra stekt i ankflott.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Cuba
Medlem
Inlägg: 603
Blev medlem: 07 jul 2009 10:59
Ort: T-town West side

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Cuba » 24 jan 2011 21:28

Giancarlo skrev:Det enklaste sättet att få tag på ankflott tror jag är att steka en anka (gärna med ytsnittat skinn) i ugnen eller steka ett ytsnittat ankbröst på skinnsidan i stekpannan utan tillsatt fett. Ankor är ju feta fåglar som dryper av fett i mängder i deras skinn, så fettet kan med fördel sparas minst i ett par veckor eller kanske t.o.m längre i kylen (funkar med gäss med, deras flott är rätt likt i smak). Om man inte orkar kan man nog säkerligen få tag på någon burk i en specialaffär men då missar man ju en trevlig ankmiddag (köper man en burk confit de canard kommer man också ha en del flott över).

Ankflott kan användas med fördel i de flesta rätter. Potatis stekt i det ges en helt ny dimension, och en klick i en het sås är ofta en garanti för njutning. Att woka i ankflott är nice och jag har läst om att vit fisk och t.o.m hummer funkar riktigt bra stekt i ankflott.
Ugnstekt anka låter fantastiskt, men är nog tyvärr ett lite för stort projekt att dra igång för min del. Lägger det i bakhuvudet som en möjlighet till ett temaparty, då stödtrupperna kallas in! Kortsiktigt kommer givetvis Frankrikeresenärer i bekantskapskretsen beordras att plocka hem confit de canard-burkar!

Har insett att bilden nog har en lite bristande historisk koppling så jag kör en till. Den nya bilden förändrar ingenting i sak, men kan utgöra ett stöd för historiska efterforskningar.
dunk3.JPG
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

currahee
Medlem
Inlägg: 2094
Blev medlem: 08 jan 2004 11:54
Ort: Stockholm

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av currahee » 25 jan 2011 10:20

Franska arméns vindunk, såklart.

/ currahee

Cuba
Medlem
Inlägg: 603
Blev medlem: 07 jul 2009 10:59
Ort: T-town West side

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Cuba » 25 jan 2011 10:57

currahee skrev:Franska arméns vindunk, såklart.

/ currahee
Såklart currahee, bra jobbat! Du dunkar nästa!
dunk.jpg
dunk2.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

currahee
Medlem
Inlägg: 2094
Blev medlem: 08 jan 2004 11:54
Ort: Stockholm

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av currahee » 25 jan 2011 11:19

Merci - som de säger. En armé med egna vindunkar, undrar hur lämpligt det är... :)

Nästa matfråga - vad är detta för smörgåspålägg?

undrar / currahee
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

varjag
Stödjande medlem
Inlägg: 44884
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av varjag » 25 jan 2011 11:49

Yuck!!!!
spam ad kids.jpg
pressade kvarlevor av kokta grislik - hopsopade på golvet i fläskfabrikerna och stoppade på burk.
Men - ''teshonka'' ansågs vara en läckerhet av halvsvultna rödarmister. En armé ''marscherar på sina magar'' förklarade Napoleon. Och Röda Armén - hade aldrig orkat till Berlin utan amerikansk SPAM :lol: , Varjag
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Cuba
Medlem
Inlägg: 603
Blev medlem: 07 jul 2009 10:59
Ort: T-town West side

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Cuba » 25 jan 2011 12:00


currahee
Medlem
Inlägg: 2094
Blev medlem: 08 jan 2004 11:54
Ort: Stockholm

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av currahee » 25 jan 2011 12:16

Visst är det Spam. varjag verkar inte speciellt förtjust i denna delikatess... :D

MEN - ett stort :lol: :lol: :lol: för Cubas koppling.

Frågan till varjag.

/ currahee

varjag
Stödjande medlem
Inlägg: 44884
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av varjag » 25 jan 2011 12:49

Tack currahee....
Visst är det Spam. varjag verkar inte speciellt förtjust i denna delikatess
varjag, som uthållig sjömatros, kan fördra det mesta. Och SPAM tyckte han var idealisk campingmat ''bortom ära, vägar och redlighet'' i Australiens röda döda hjärta. Lätt att laga, lätt att tugga och närande....
Men Fru Varjag - var av annan mening! (gissar andra har likadana historier att berätta :roll: ) Well - no more SPAM i varjaglyan......Plumrose i Danmark tillverkar en liknande vara - men inom EU gissar man att innehållet inte längre är golvsopor :)

Nästa - en annan delikatess, kan serveras
bultade.jpg
eller
eller friterade.jpg
Dom uppskattas även au naturel - men förefaller då vara segtuggade.
Vad kallas maträtterna med detta innehåll?, Varjag
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
Hedmark
Medlem
Inlägg: 228
Blev medlem: 09 aug 2010 18:23

Re: Quiz: Citat av historiska personer

Inlägg av Hedmark » 25 jan 2011 14:05

Börja du :)

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3171
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 25 jan 2011 18:56

Conch? Havssnäcka.

Jag har också smakat Spam, ingen höjdare, dock väldigt populärt på otippade ställen i världen. I Hawaii t.ex. äter man gärna Spam-sushi.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.