Quiz: Kulturhistoria
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Fria frågan kapas efter långt uppehåll.
Vad åt man på i norden innan vi hade (platta) tallrikar?
Rätt svar är två olika saker.
Vad åt man på i norden innan vi hade (platta) tallrikar?
Rätt svar är två olika saker.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Träbrickor?
Eller sedan hade man bröd som underlag?
Eller sedan hade man bröd som underlag?
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Bägge två är rätt. En träbricka var som en stor skärbräda som ofta var så stora att de kunde användas för två pers. Ordet tallrik har en etymologi som kan spåras från italienska "tagliare" vilket betyder skära, så begreppet betydde från början ungefär skärbräda. Brödskivor var också vanligt och fenomenet finns kvar i högsta grad idag när vi äter smörgåsar och smörrebröd.Schwemppa skrev:Träbrickor?
Eller sedan hade man bröd som underlag?
Schwempaas fråga.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Tackar.
Vad är det för en rätt som görs på malet lamm- eller nötkött, anjovis/sill samt lök?
Vad är det för en rätt som görs på malet lamm- eller nötkött, anjovis/sill samt lök?
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Eftersom frågan kommer från Finland så svarar jag "Karelska pirogsnittar".
(Tänker med anledning av detta sluta jobbet tidigt idag för ett besök i affären. Receptet utskrivet och klart, nu väntar köket!)
http://www.menyse.com/action/recipe?recipeid=10020
(Tänker med anledning av detta sluta jobbet tidigt idag för ett besök i affären. Receptet utskrivet och klart, nu väntar köket!)
http://www.menyse.com/action/recipe?recipeid=10020
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Nej, tyvärr. Rätten är inte ursprungligen från Finland, även om den är känd här.
Avnjutes lämpligen med smetana och snaps. Och den allra lämpligaste snapsen torde vara...
Avnjutes lämpligen med smetana och snaps. Och den allra lämpligaste snapsen torde vara...
- Bilagor
-
- snaps.jpg (54.09 KiB) Visad 2586 gånger
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Smetana och Marskin Ryppy! Utmärkta ledtrådar! Sitter som sagt på jobbet, utan tillgång till min referenslitteratur, så nu blev det än mer angeläget att omgruppera.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Vorschmack - har aldrig smakat men det verkar intressant. Var ju Marskalk Mannerheims favoriträtt, och han lär ju inte haft fel.
Åh jo jag skulle nog kalla den för finsk. Kombon kött och sill är ju inte ovanlig i nordisk mat, tänker på de därna "sillbullarna (gjorda på malet restkött med sillfiléer) i korintsås" som i alla fall var vanliga i Sverige föritiden.
Åh jo jag skulle nog kalla den för finsk. Kombon kött och sill är ju inte ovanlig i nordisk mat, tänker på de därna "sillbullarna (gjorda på malet restkött med sillfiléer) i korintsås" som i alla fall var vanliga i Sverige föritiden.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Enligt dubiösa uppgifter på nätet har den judiskt ursprung och Marsken upptäckte den i Polen...
Har blivit serverad den en gång på en middag... tjaa. Men kanske det behövs träning för att gilla den.
http://www.nordicdeli.fi/index.php?id=3&lang_id=4
Giancarlos meny!
Har blivit serverad den en gång på en middag... tjaa. Men kanske det behövs träning för att gilla den.
http://www.nordicdeli.fi/index.php?id=3&lang_id=4
Giancarlos meny!
- Bilagor
-
- vorschmack.jpg (32.69 KiB) Visad 457 gånger
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Jag är inte så förtjust i sillbullar heller, men är tror nog vorschmacken kan gå ned med nubbe.Schwemppa skrev:Enligt dubiösa uppgifter på nätet har den judiskt ursprung och Marsken upptäckte den i Polen...
Har blivit serverad den en gång på en middag... tjaa. Men kanske det behövs träning för att gilla den.
Nästa fråga; vad är detta? Den var mycket vanlig förritiden i Europa fram till senmedeltiden som ingrediens i olika rätter, men idag bortglömd och utkonkurrerad. Går dock att få tag på i vissa specialmatbutiker. En lik ingrediens har fått sitt namn ifrån den.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Det rör sig om en krydda.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.
-
- Medlem
- Inlägg: 878
- Blev medlem: 21 juli 2009, 00:10
- Ort: København & Sandkås
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Jeg synes det ser ud som rakler fra et træ, men jeg kan ikke helt se fra hvilket træ. Jeg tænkte først på pil eller hassel, men jeg tror ikke de har været brugt som krydderi.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Jo det är ett slags fröhänge med många små frukter ovanpå, man kan dock äta hela, men oftast så stöts det. Konsistensen är hård och smaken stark. Har gjett namn till en snarlik krydda som används idag i väldigt många maträtter.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.
-
- Medlem
- Inlägg: 878
- Blev medlem: 21 juli 2009, 00:10
- Ort: København & Sandkås
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Jeg overvejede også porse først, men den er jo ikke bortglemt og udkonkureret, så jeg tænker det måske er noget der minder om men som har anvendtes tidligere, men jeg kan ikke komme på nogen rakler man har brugt til madlavning af de træer jeg kender (og så er porse jo også en busk og ikke et træ). Er det en træart som vokser herhjemme? (I skandinavien)
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Nej, ursprunget är Indien varifrån den handlades torkad i flera hundra år. Romarna gillade den. Den försvann dock i Europa efter nya världens upptäckt då det kom ett par andra kryddor från Amerika som konkurrerade ut den. Traditionellt används kryddan fortfarande dock i indisk och sydostasiatiskt matlagning.Camilla.dk skrev:Jeg overvejede også porse først, men den er jo ikke bortglemt og udkonkureret, så jeg tænker det måske er noget der minder om men som har anvendtes tidligere, men jeg kan ikke komme på nogen rakler man har brugt til madlavning af de træer jeg kender (og så er porse jo også en busk og ikke et træ). Er det en træart som vokser herhjemme? (I skandinavien)
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.