Quiz: Kulturhistoria

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Användarvisningsbild
lampros
Medlem
Inlägg: 1860
Blev medlem: 02 apr 2008 12:52
Ort: Härnösand

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av lampros » 22 aug 2010 10:25

Tack!

Härmed ett flertal frågor. Mina frågor brukar ju vara så svåra, därför ger jag er en hel bukett frågor så har ni lite att välja bland. Kan du svara på åtminstone EN vinner du.

. vad är dricksglastypen "picardie"?

. vad är en snigelpanna?

. vad är fördelen med att använda maizenamjöl framför vetemjöl vid redning av såser?

. vad är ett vattenbad?

. vad är en salamanderugn?

varjag
Stödjande medlem
Inlägg: 45044
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av varjag » 22 aug 2010 11:39

. vad är fördelen med att använda maizenamjöl framför vetemjöl vid redning av såser?
Det tror jag jag kan.....maizenamjölet klumpar sig väl inte, som vetemjölet gör när man rör ut det i lite vatten för redningen = korning sås??
Själv använder jag ''arrowroot'' som är vanligare här - speciellt för att reda 'stir-fry''-såser i kinesiska wokade rätter :)

Picardieglasen var/är dom (nästan) okrossbara franska duralex - ses sällan här numera.

Vattenbad - tvungen slå upp Mammas gamla kokbok (utgiven 1940!)
Jo värmen för en viss tillagning - sker via varmt vatten i en skål under den i vilken tillredningen sker - med luften emellan som värmeväxlare = svag värme. Har aldrig komit så långt i kokkonsten att jag behövt konsultera den sidan :P

Varjag (kaffekokare, köksstädare, diskmaskin, köksbiträde, ugnsrengörare ( :x )potatisskalare, mattillagare m.m. m.m.)

Användarvisningsbild
lampros
Medlem
Inlägg: 1860
Blev medlem: 02 apr 2008 12:52
Ort: Härnösand

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av lampros » 22 aug 2010 13:42

Rätt överlag.

Vad gäller maizena så visst, möjligen mindre tendens till klumpbildning än om man rör ut vetemjöl i kall vätska - men den främsta fördelen med maizena är frånvaro av gluten, populärt dessa dagar (maizena är egentligen inte "majsmjöl" utan majsstärkelse, vad nu det betyder).

Varjag kokar nästa sås.

sveahk
Redaktionen
Inlägg: 8603
Blev medlem: 03 feb 2005 15:28
Ort: schweiz

Re: Quiz inom kriminalhistoria

Inlägg av sveahk » 22 aug 2010 22:26

Anklagad blev konstnären Sadamichi Hirasawa - hans påstådda brott, banküberfall 1948 där sexton bankanställda tvangs svälja en cyanidbemängd vätska, alla dog. Han blev dömd till döden, men eftersom en hel del tvivel kvarstod blev dödsdomen aldrig undertecknad - Sadamichi Hirasawa dog i fängelset 1987, dödsorsak lunginflammation...
http://en.wikipedia.org/wiki/Sadamichi_Hirasawa

Frågan är fri!

Hans K

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3171
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Re: Quiz inom kriminalhistoria

Inlägg av Giancarlo » 22 aug 2010 23:32

Haffar nästa!

Bild

Vem?
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

varjag
Stödjande medlem
Inlägg: 45044
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av varjag » 23 aug 2010 10:41

Tack lampros....
frånvaro av gluten, populärt dessa dagar
Jaha ja - i dessa dagar som gäster måste tillfrågas vad dom KAN äta 8O Avmagringshälsoindustripressen har mycket att svara för :roll:
Själv har jag alltid tillagat och ätit ''med full oktan'' och vägrat anamma de surrogat som ovanstående industri föreskrivit de stackare som lärts tro att KRAFT tillverkar ost :P

Tillredning av viss fisk:
1) den levande fisken kastas på en bädd av grovsalt i sisådär en timme
2) fisken öppnas,rensas, spolas ren
3) fisken doppas i sjudande vatten i cirka 20-30 sekunder
4) fisken hängs in i en ugn där temperaturen bör vara, idealiskt +55C
5) ugnstiden beror på fiskens storlek - men kan sägas vara 6 - 10 timmar

Mums!
Vad sysslar varjagen med?

Användarvisningsbild
lampros
Medlem
Inlägg: 1860
Blev medlem: 02 apr 2008 12:52
Ort: Härnösand

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av lampros » 23 aug 2010 13:52

Intressant recept!

Påminner om s k "mjukugnstillagning", annars brukat i köttväg för rostbiff och surstek (detta = marinerat kött som körs 12 timmar på svag värme). Vilken sorts fisk man ska ha vet jag inte, kanske matig, "tät" sådan som tonfisk? Vad blir annars kvar av fisken?

Å andra sidan var tempen bara 55 så det kanske går med vanlig plattfisk, havsaborre eller vad ni har där Down Under. Eller är det ett svenskt recept?

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3171
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Re: Quiz inom kriminalhistoria

Inlägg av Giancarlo » 23 aug 2010 18:10

Storskurken ovan stal kopiösa summor på ett finurligt vis, han fick folk att anförtro honom med pengarna.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

varjag
Stödjande medlem
Inlägg: 45044
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av varjag » 23 aug 2010 21:19

...det handlar om en rund slemmig firre....grovsaltet - är till för att låta fisken avslemma sig själv. Grymt - ja. Effektivt - Javisst.... :wink:

Användarvisningsbild
loop
Medlem
Inlägg: 1476
Blev medlem: 03 jul 2002 02:38
Ort: Götet

Re: Quiz: Kulturhistoria

Inlägg av loop » 23 aug 2010 23:16

Aha rätt band i alla fall.
Cliff Burton?

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3171
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Re: Quiz inom kriminalhistoria

Inlägg av Giancarlo » 24 aug 2010 13:44

Ett brott av färskaste datum, ändå historiskt!
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3366
Blev medlem: 27 jul 2007 18:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Quiz inom kriminalhistoria

Inlägg av Schwemppa » 24 aug 2010 14:45

Nåh, det är ju Bernie Madoff. :)

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bernard_Madoff

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3171
Blev medlem: 09 jan 2006 01:53
Ort: Lund

Re: Quiz inom kriminalhistoria

Inlägg av Giancarlo » 24 aug 2010 15:41

Schwemppa skrev:Nåh, det är ju Bernie Madoff. :)

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bernard_Madoff
Vem annars? Tjuvarnas tjuv vars miljardlurendrejeri inte hade blivit upptäckt om det inte varit för krisen då hans investerare även började "ta ut" sina icke-existerande pengar från hans fejk-hedgefonder.

Schwempa gör nästa razzia.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3366
Blev medlem: 27 jul 2007 18:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Quiz inom kriminalhistoria

Inlägg av Schwemppa » 24 aug 2010 15:51

Tackar. :) Nu söker vi en begåvad karl, som använde sin begåvning på den brottsliga banan...
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.

Användarvisningsbild
tryggve
Medlem
Inlägg: 6803
Blev medlem: 02 jul 2003 16:19
Ort: Mölndal

Re: Quiz inom kriminalhistoria

Inlägg av tryggve » 24 aug 2010 16:19

Hm, en förfalskare tror jag bestämt, är det holländaren van Meegeeren (stavning) månne?