Quiz: Kulturhistoria

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Skriv svar
Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 17 augusti 2010, 23:01

Maträtten äts enbart på en viss ö. Och den är giftig innan "tillagning".
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av varjag » 17 augusti 2010, 23:48

Hmmm...fugo? Puffer-fisk som japanerna äter? Med ett stort antal gourmander som går till De Sälla Jaktmarkerna varje år - efter midda'n :roll:

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 18 augusti 2010, 00:10

varjag skrev:Hmmm...fugo? Puffer-fisk som japanerna äter? Med ett stort antal gourmander som går till De Sälla Jaktmarkerna varje år - efter midda'n :roll:
Nope, annan ö.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 18 augusti 2010, 17:15

Giftigheten görs normalt bot på med fermentering - därav produktens starka smak och doft, och standarddrycken till är brännvin!
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Användarvisningsbild
Gyps
Medlem
Inlägg: 487
Blev medlem: 18 september 2003, 23:12
Ort: Kopparbergs län

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Gyps » 18 augusti 2010, 21:17

Islänsk Surhaj?

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 19 augusti 2010, 01:03

Gyps skrev:Islänsk Surhaj?
Vad annars? Känd på isländska som Hákarl (uttalas "hau'kartl").

Smaken kan beskrivas som stark anjovis, en gnutta rengöringsmedel och urin - Konsistensen är seg och inte så saftig - ja detta är jättepoppis på Island, men föga ätbart. Jag undrar vem som fick för sig att "tillaga" fisken för första gången. Tankegången måste ha låtit så här: "vi fiskar lite haj: brugd eller håkäring, men den är oätlig på grund av mängder urinsyra (!) så vi gräver ner den under jorden, och låter gruset pressa ur och låter den fermentera, tar upp hänger på tork i luften i månader, skär i bitar och äter de stinkande sega små bitarna med sprit, mums!"

Blogginlägg där både Vegemite och Hákarl förekommer, med passande rubrik:
http://travelphotos.gather.com/viewArti ... 4976723726'

Gyps välkomnas att ta nästa fråga.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Användarvisningsbild
Donkeyman
Saknad medlem †
Inlägg: 3181
Blev medlem: 5 februari 2004, 18:29
Ort: Tromsø

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Donkeyman » 19 augusti 2010, 10:47

I grunden förekommer ju samma recept i flera Nordiska land. Dock med vissa variationer. På Island har du "surhaj". I Norge har du "rakfisk" och i Sverige har du "surströmming". Visserligen har man genom åren förfinat produktionen men "basic" så är det samma uråldriga recept. Den Norska "rakfisken" är jämfört med de två andra ganska snäll. Men om man läser Peter Dass (präst som skildrade livet i NordNorge för 300 år sedan) så finner man ett exakt likadant recept på konservering av sill. Dvs fermentering i grävd grop. Spykänslorna infinner sig bara genom att läsa receptet.

Men det fanns inte många alternativ till att konservera fisk. Torkning var i grunden det enda. Saltning var möjligt men förr i tiden var salt både sällsynt och dyrbart. En grop i marken var däremot gratis.

Skriver Donkeyman som gillar både rakfisk och surströmming. Förutsatt att de serveras under "moderna" förutsättningar.

Användarvisningsbild
Gyps
Medlem
Inlägg: 487
Blev medlem: 18 september 2003, 23:12
Ort: Kopparbergs län

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Gyps » 19 augusti 2010, 17:18

Fortsätter på spåret konstiga "förädlingsmetoder".
Från de här djuren får man en mycket exklusiv produkt vars namn jag söker?
Bild

currahee
Medlem
Inlägg: 2777
Blev medlem: 8 januari 2004, 11:54
Ort: Stockholm

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av currahee » 20 augusti 2010, 08:44

Kopi Luwak - kanske?
Det egendomliga med Kopi Luwak är att bönorna inte skördas från kaffebuskar. I stället plockas de från de avföringshögar som luwaken, ett mungobesläktat djur som finns i Indonesien, lämnar efter sig. Djuret äter nämligen kaffebär, men det är bara fruktköttet som bryts ned av luwakens matsmältning. Bönorna kommer ut intakta och tas omhand av de indonesiska bönderna.

tror / currahee

Användarvisningsbild
Gyps
Medlem
Inlägg: 487
Blev medlem: 18 september 2003, 23:12
Ort: Kopparbergs län

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Gyps » 20 augusti 2010, 16:39

Ja Kopi Luwak som sägs vara världens mest exklusiva kaffe.
currahee tar stafettpinnen.

currahee
Medlem
Inlägg: 2777
Blev medlem: 8 januari 2004, 11:54
Ort: Stockholm

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av currahee » 20 augusti 2010, 18:59

Tack - undrar hur detta kaffe smakar.

Nästa matfråga.

Vad är detta?
Kan säga att det äts i många f.d. öststater och innehåller väldigt mycket fett.
Jag har smakat det - och det var inte gott.


/ currahee
Bilagor
fet_pepper.jpg
fet_pepper.jpg (71.92 KiB) Visad 576 gånger

Camilla.dk
Medlem
Inlägg: 878
Blev medlem: 21 juli 2009, 00:10
Ort: København & Sandkås

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Camilla.dk » 20 augusti 2010, 19:55

Det ligner spæk, det kan spises fersk, kogt eller stegt - er det spæk?

Användarvisningsbild
lampros
Medlem
Inlägg: 1836
Blev medlem: 2 april 2008, 13:52
Ort: Härnösand

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av lampros » 21 augusti 2010, 11:00

(Det ser ut som späck med svålkanten överst. I lagoma doser gott, späck alltså: att späcka torrt kött som ren och älg eller skogsfågel. Currahee tyckte inte om 'et men rent späck äter vi ju inte här i landet, det är som sagt en öststatsgrej. Dock rikt på energi och näring. Och smak: eteriska oljor.)

currahee
Medlem
Inlägg: 2777
Blev medlem: 8 januari 2004, 11:54
Ort: Stockholm

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av currahee » 21 augusti 2010, 14:42

Egentligen är det Salo, maträtten från Ukraina.
Det är grisflott, rent ister. Äts i skurna skivor. Steks i het panna ibland. Finns som lättrökt ister eller rent och oförfalskat flott.

Camilla.dk frågar vidare

Camilla.dk
Medlem
Inlägg: 878
Blev medlem: 21 juli 2009, 00:10
Ort: København & Sandkås

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Camilla.dk » 21 augusti 2010, 21:23

Jeg kan slet ikke komme på noget - jeg giver spørgsmålet videre til Lampros der også svarede rigtigt.

Skriv svar