Quiz: Kulturhistoria
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Maträtten äts enbart på en viss ö. Och den är giftig innan "tillagning".
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Hmmm...fugo? Puffer-fisk som japanerna äter? Med ett stort antal gourmander som går till De Sälla Jaktmarkerna varje år - efter midda'n
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Nope, annan ö.varjag skrev:Hmmm...fugo? Puffer-fisk som japanerna äter? Med ett stort antal gourmander som går till De Sälla Jaktmarkerna varje år - efter midda'n
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Giftigheten görs normalt bot på med fermentering - därav produktens starka smak och doft, och standarddrycken till är brännvin!
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Islänsk Surhaj?
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Vad annars? Känd på isländska som Hákarl (uttalas "hau'kartl").Gyps skrev:Islänsk Surhaj?
Smaken kan beskrivas som stark anjovis, en gnutta rengöringsmedel och urin - Konsistensen är seg och inte så saftig - ja detta är jättepoppis på Island, men föga ätbart. Jag undrar vem som fick för sig att "tillaga" fisken för första gången. Tankegången måste ha låtit så här: "vi fiskar lite haj: brugd eller håkäring, men den är oätlig på grund av mängder urinsyra (!) så vi gräver ner den under jorden, och låter gruset pressa ur och låter den fermentera, tar upp hänger på tork i luften i månader, skär i bitar och äter de stinkande sega små bitarna med sprit, mums!"
Blogginlägg där både Vegemite och Hákarl förekommer, med passande rubrik:
http://travelphotos.gather.com/viewArti ... 4976723726'
Gyps välkomnas att ta nästa fråga.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
I grunden förekommer ju samma recept i flera Nordiska land. Dock med vissa variationer. På Island har du "surhaj". I Norge har du "rakfisk" och i Sverige har du "surströmming". Visserligen har man genom åren förfinat produktionen men "basic" så är det samma uråldriga recept. Den Norska "rakfisken" är jämfört med de två andra ganska snäll. Men om man läser Peter Dass (präst som skildrade livet i NordNorge för 300 år sedan) så finner man ett exakt likadant recept på konservering av sill. Dvs fermentering i grävd grop. Spykänslorna infinner sig bara genom att läsa receptet.
Men det fanns inte många alternativ till att konservera fisk. Torkning var i grunden det enda. Saltning var möjligt men förr i tiden var salt både sällsynt och dyrbart. En grop i marken var däremot gratis.
Skriver Donkeyman som gillar både rakfisk och surströmming. Förutsatt att de serveras under "moderna" förutsättningar.
Men det fanns inte många alternativ till att konservera fisk. Torkning var i grunden det enda. Saltning var möjligt men förr i tiden var salt både sällsynt och dyrbart. En grop i marken var däremot gratis.
Skriver Donkeyman som gillar både rakfisk och surströmming. Förutsatt att de serveras under "moderna" förutsättningar.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Fortsätter på spåret konstiga "förädlingsmetoder".
Från de här djuren får man en mycket exklusiv produkt vars namn jag söker?
Från de här djuren får man en mycket exklusiv produkt vars namn jag söker?
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Kopi Luwak - kanske?
Det egendomliga med Kopi Luwak är att bönorna inte skördas från kaffebuskar. I stället plockas de från de avföringshögar som luwaken, ett mungobesläktat djur som finns i Indonesien, lämnar efter sig. Djuret äter nämligen kaffebär, men det är bara fruktköttet som bryts ned av luwakens matsmältning. Bönorna kommer ut intakta och tas omhand av de indonesiska bönderna.
tror / currahee
Det egendomliga med Kopi Luwak är att bönorna inte skördas från kaffebuskar. I stället plockas de från de avföringshögar som luwaken, ett mungobesläktat djur som finns i Indonesien, lämnar efter sig. Djuret äter nämligen kaffebär, men det är bara fruktköttet som bryts ned av luwakens matsmältning. Bönorna kommer ut intakta och tas omhand av de indonesiska bönderna.
tror / currahee
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Ja Kopi Luwak som sägs vara världens mest exklusiva kaffe.
currahee tar stafettpinnen.
currahee tar stafettpinnen.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Tack - undrar hur detta kaffe smakar.
Nästa matfråga.
Vad är detta?
Kan säga att det äts i många f.d. öststater och innehåller väldigt mycket fett.
Jag har smakat det - och det var inte gott.
/ currahee
Nästa matfråga.
Vad är detta?
Kan säga att det äts i många f.d. öststater och innehåller väldigt mycket fett.
Jag har smakat det - och det var inte gott.
/ currahee
- Bilagor
-
- fet_pepper.jpg (71.92 KiB) Visad 576 gånger
-
- Medlem
- Inlägg: 878
- Blev medlem: 21 juli 2009, 00:10
- Ort: København & Sandkås
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Det ligner spæk, det kan spises fersk, kogt eller stegt - er det spæk?
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
(Det ser ut som späck med svålkanten överst. I lagoma doser gott, späck alltså: att späcka torrt kött som ren och älg eller skogsfågel. Currahee tyckte inte om 'et men rent späck äter vi ju inte här i landet, det är som sagt en öststatsgrej. Dock rikt på energi och näring. Och smak: eteriska oljor.)
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Egentligen är det Salo, maträtten från Ukraina.
Det är grisflott, rent ister. Äts i skurna skivor. Steks i het panna ibland. Finns som lättrökt ister eller rent och oförfalskat flott.
Camilla.dk frågar vidare
Det är grisflott, rent ister. Äts i skurna skivor. Steks i het panna ibland. Finns som lättrökt ister eller rent och oförfalskat flott.
Camilla.dk frågar vidare
-
- Medlem
- Inlägg: 878
- Blev medlem: 21 juli 2009, 00:10
- Ort: København & Sandkås
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Jeg kan slet ikke komme på noget - jeg giver spørgsmålet videre til Lampros der også svarede rigtigt.