Quiz: Kulturhistoria

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Skriv svar
Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 5 juli 2010, 20:35

Saltvatten

EDIT: Hade nog fel att fisken inte alls ats i Danmark da jag hittade ett par recept med den pa danska nätet. Men det fanns avsevärt manga fler recept för det som danskarna exporterar fran fisken, som kommer fran honan. Medans själva fisken, en vinterspecialitet är mer populär i Skane.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5048
Blev medlem: 3 februari 2004, 06:51
Ort: Göteborg

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av koroshiya » 6 juli 2010, 08:33

Ååh, jag är säker på att jag kan, men jag har ingen fråga sedan :D Eller, jo, jag ska nog eventuellt kunna skaka fram en.

Det är Stenbitssoppa! *Hoppas jag hade rätt.*

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 6 juli 2010, 14:17

koroshiya skrev:Ååh, jag är säker på att jag kan, men jag har ingen fråga sedan :D Eller, jo, jag ska nog eventuellt kunna skaka fram en.

Det är Stenbitssoppa! *Hoppas jag hade rätt.*
Klart du har rätt, stenbittsoppa, där inälvorna lever och mjölke ingar.
http://hd.se/mat/2009/03/09/en-laecker- ... kaaningar/

Koroshiya fortsätter.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Camilla.dk
Medlem
Inlägg: 878
Blev medlem: 21 juli 2009, 00:10
Ort: København & Sandkås

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Camilla.dk » 6 juli 2010, 14:37

Oh ja stenbider. Stenbidersuppe har jeg aldrig hørt om før det kunne være interessant at smage en dag. Kunne være man skulle prøve en af opskrifterne :) http://www.svenskfisk.se/recept-och-ber ... cat=&big=0
Jeg kunne ikke finde en eneste opskrift på dansk på suppe af stenbider omend rognen er ret populær, mens selve fisken hovedsagelig synes at være blevet spist som tarvelig mad for fiskere hvorimod den synes at være kendt overalt i Sverige. Jeg prøvede også at søge på kvabso og kulso (de danske navne for hunfisken) men heller ingen opskrifter der.


Ser frem til Koroshiyas spørgsmål!

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5048
Blev medlem: 3 februari 2004, 06:51
Ort: Göteborg

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av koroshiya » 7 juli 2010, 03:10

För sällan är det fisksoppa på mitt bord. Jag måste laga till lite.

Men först skall jag laga en annan rätt som kan sägas vara traditionell kalasmat. I vissa delar av Sverige kan man se den på smörgåsbordet. Den kan också dukas fram som efterrätt, och en del äter den till frukost.

Vanligen äter man denna maträtt med något annat. Det kan räcka med socker till, men en del har sylt och grädde, andra har ansjovis eller sill :o

frejs väpnare
Medlem
Inlägg: 653
Blev medlem: 10 november 2008, 04:39

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av frejs väpnare » 7 juli 2010, 13:23

Låter definitivt som bohuslänsk äggost.
Personligen tycker jag inte att den passar till smörgåsbordet., men allt är en smaksak.

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5048
Blev medlem: 3 februari 2004, 06:51
Ort: Göteborg

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av koroshiya » 7 juli 2010, 14:09

Ja, äggost är rätt. Jag har aldrig ätit det trots att pappa är från Bohuslän,

Väpnaren, nästa fråga är din.

frejs väpnare
Medlem
Inlägg: 653
Blev medlem: 10 november 2008, 04:39

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av frejs väpnare » 7 juli 2010, 19:57

Testa någon gång! Till efterrätt, eller till kaff är det gott - men mäktigt.

Vatten, lite salt och rågmjöl ingår i en rätt som, vi nutidens människor, inte längre kan laga i brist på "rätt" råvaror.

Vilken rätt - och vatrför finns inte "rätt" rtåvara?

frejs väpnare
Medlem
Inlägg: 653
Blev medlem: 10 november 2008, 04:39

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av frejs väpnare » 8 juli 2010, 15:34

Medan du äter kan du, till exempel, nynna på "livet i finnskogarna.

Användarvisningsbild
lampros
Medlem
Inlägg: 1836
Blev medlem: 2 april 2008, 13:52
Ort: Härnösand

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av lampros » 8 juli 2010, 16:14

Kolbulle? Med späck? Späck finns att köpa än idag. Jag har det i frysen.

Amund
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 9761
Blev medlem: 15 juni 2009, 08:52
Ort: Västerbotten

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Amund » 8 juli 2010, 18:01

frejs väpnare skrev:Vatten, lite salt och rågmjöl ingår i en rätt som, vi nutidens människor, inte längre kan laga i brist på "rätt" råvaror.

Vilken rätt - och vatrför finns inte "rätt" rtåvara?
Mina tankar går till någon form av blodmat, kansle palt, kams eller nåt liknande? Recepten brukar liksom kortspelsregler vara kraftigt annorlunda om man åker några kilometer hemifrån. :D Men jag kan tänka mig att blodet måste tappas direkt vid slakten - Eventuellt från någon lantras som inte längre finns???

Eller också har Lampros redan lämnat det rätta svaret? :)

Användarvisningsbild
loop
Stödjande medlem 2024
Inlägg: 1860
Blev medlem: 3 juli 2002, 03:38
Ort: Götet

Re: Quiz: Kulturhistoria

Inlägg av loop » 9 juli 2010, 02:33

Jokke skrev:Det är Giuseppe Pinelli på bilden och hans "mystiska" död inspirerade nobelpristagaren Dario Fo i pjäsen "En anarkists död genom en olyckshändelse".
Rätt.

Ursäkra dröjsmålet.

frejs väpnare
Medlem
Inlägg: 653
Blev medlem: 10 november 2008, 04:39

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av frejs väpnare » 9 juli 2010, 07:35

Lampros rör sig i rätt miljö, men föreslår fel maträtt. Den enda gång jag provat kolbullar använde vi vetemjöl.

I mitt "recept" finns alla ingredienser i rätten med, även om man ofta talar om ett specifikt tillbehör som jag inte nämnt.

Användarvisningsbild
lampros
Medlem
Inlägg: 1836
Blev medlem: 2 april 2008, 13:52
Ort: Härnösand

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av lampros » 9 juli 2010, 09:58

Barkbröd? Där - som i allt bröd förr - jästens roll spelades av gammalt bröd som fått jäsa/surna = surdeg.

Är äkta surdeg vad du eftersöker? Eller barket...?

Cuba
Medlem
Inlägg: 603
Blev medlem: 7 juli 2009, 11:59
Ort: T-town West side

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Cuba » 9 juli 2010, 11:58

Hmmm, nån cell har börjat röra sig i denna förvirrade hjärnan. Kan tänka mig att "råmjölk" är den saknade råvaran, är dock inte säker på varför. Kan tänka mig lagstiftning om pastörisering eller nåt liknande. Kan inte sätta in den i sammanhanget just nu heller.
("Råmjölk" är vad man får de första dagarna då kalven är nyfödd, den är tjockare än vanlig mjölk.)

Skriv svar