Quiz: Kulturhistoria
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Saltvatten
EDIT: Hade nog fel att fisken inte alls ats i Danmark da jag hittade ett par recept med den pa danska nätet. Men det fanns avsevärt manga fler recept för det som danskarna exporterar fran fisken, som kommer fran honan. Medans själva fisken, en vinterspecialitet är mer populär i Skane.
EDIT: Hade nog fel att fisken inte alls ats i Danmark da jag hittade ett par recept med den pa danska nätet. Men det fanns avsevärt manga fler recept för det som danskarna exporterar fran fisken, som kommer fran honan. Medans själva fisken, en vinterspecialitet är mer populär i Skane.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Ååh, jag är säker på att jag kan, men jag har ingen fråga sedan Eller, jo, jag ska nog eventuellt kunna skaka fram en.
Det är Stenbitssoppa! *Hoppas jag hade rätt.*
Det är Stenbitssoppa! *Hoppas jag hade rätt.*
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Klart du har rätt, stenbittsoppa, där inälvorna lever och mjölke ingar.koroshiya skrev:Ååh, jag är säker på att jag kan, men jag har ingen fråga sedan Eller, jo, jag ska nog eventuellt kunna skaka fram en.
Det är Stenbitssoppa! *Hoppas jag hade rätt.*
http://hd.se/mat/2009/03/09/en-laecker- ... kaaningar/
Koroshiya fortsätter.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.
-
- Medlem
- Inlägg: 878
- Blev medlem: 21 juli 2009, 00:10
- Ort: København & Sandkås
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Oh ja stenbider. Stenbidersuppe har jeg aldrig hørt om før det kunne være interessant at smage en dag. Kunne være man skulle prøve en af opskrifterne http://www.svenskfisk.se/recept-och-ber ... cat=&big=0
Jeg kunne ikke finde en eneste opskrift på dansk på suppe af stenbider omend rognen er ret populær, mens selve fisken hovedsagelig synes at være blevet spist som tarvelig mad for fiskere hvorimod den synes at være kendt overalt i Sverige. Jeg prøvede også at søge på kvabso og kulso (de danske navne for hunfisken) men heller ingen opskrifter der.
Ser frem til Koroshiyas spørgsmål!
Jeg kunne ikke finde en eneste opskrift på dansk på suppe af stenbider omend rognen er ret populær, mens selve fisken hovedsagelig synes at være blevet spist som tarvelig mad for fiskere hvorimod den synes at være kendt overalt i Sverige. Jeg prøvede også at søge på kvabso og kulso (de danske navne for hunfisken) men heller ingen opskrifter der.
Ser frem til Koroshiyas spørgsmål!
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
För sällan är det fisksoppa på mitt bord. Jag måste laga till lite.
Men först skall jag laga en annan rätt som kan sägas vara traditionell kalasmat. I vissa delar av Sverige kan man se den på smörgåsbordet. Den kan också dukas fram som efterrätt, och en del äter den till frukost.
Vanligen äter man denna maträtt med något annat. Det kan räcka med socker till, men en del har sylt och grädde, andra har ansjovis eller sill
Men först skall jag laga en annan rätt som kan sägas vara traditionell kalasmat. I vissa delar av Sverige kan man se den på smörgåsbordet. Den kan också dukas fram som efterrätt, och en del äter den till frukost.
Vanligen äter man denna maträtt med något annat. Det kan räcka med socker till, men en del har sylt och grädde, andra har ansjovis eller sill
-
- Medlem
- Inlägg: 653
- Blev medlem: 10 november 2008, 04:39
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Låter definitivt som bohuslänsk äggost.
Personligen tycker jag inte att den passar till smörgåsbordet., men allt är en smaksak.
Personligen tycker jag inte att den passar till smörgåsbordet., men allt är en smaksak.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Ja, äggost är rätt. Jag har aldrig ätit det trots att pappa är från Bohuslän,
Väpnaren, nästa fråga är din.
Väpnaren, nästa fråga är din.
-
- Medlem
- Inlägg: 653
- Blev medlem: 10 november 2008, 04:39
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Testa någon gång! Till efterrätt, eller till kaff är det gott - men mäktigt.
Vatten, lite salt och rågmjöl ingår i en rätt som, vi nutidens människor, inte längre kan laga i brist på "rätt" råvaror.
Vilken rätt - och vatrför finns inte "rätt" rtåvara?
Vatten, lite salt och rågmjöl ingår i en rätt som, vi nutidens människor, inte längre kan laga i brist på "rätt" råvaror.
Vilken rätt - och vatrför finns inte "rätt" rtåvara?
-
- Medlem
- Inlägg: 653
- Blev medlem: 10 november 2008, 04:39
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Medan du äter kan du, till exempel, nynna på "livet i finnskogarna.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Kolbulle? Med späck? Späck finns att köpa än idag. Jag har det i frysen.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Mina tankar går till någon form av blodmat, kansle palt, kams eller nåt liknande? Recepten brukar liksom kortspelsregler vara kraftigt annorlunda om man åker några kilometer hemifrån. Men jag kan tänka mig att blodet måste tappas direkt vid slakten - Eventuellt från någon lantras som inte längre finns???frejs väpnare skrev:Vatten, lite salt och rågmjöl ingår i en rätt som, vi nutidens människor, inte längre kan laga i brist på "rätt" råvaror.
Vilken rätt - och vatrför finns inte "rätt" rtåvara?
Eller också har Lampros redan lämnat det rätta svaret?
Re: Quiz: Kulturhistoria
Rätt.Jokke skrev:Det är Giuseppe Pinelli på bilden och hans "mystiska" död inspirerade nobelpristagaren Dario Fo i pjäsen "En anarkists död genom en olyckshändelse".
Ursäkra dröjsmålet.
-
- Medlem
- Inlägg: 653
- Blev medlem: 10 november 2008, 04:39
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Lampros rör sig i rätt miljö, men föreslår fel maträtt. Den enda gång jag provat kolbullar använde vi vetemjöl.
I mitt "recept" finns alla ingredienser i rätten med, även om man ofta talar om ett specifikt tillbehör som jag inte nämnt.
I mitt "recept" finns alla ingredienser i rätten med, även om man ofta talar om ett specifikt tillbehör som jag inte nämnt.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Barkbröd? Där - som i allt bröd förr - jästens roll spelades av gammalt bröd som fått jäsa/surna = surdeg.
Är äkta surdeg vad du eftersöker? Eller barket...?
Är äkta surdeg vad du eftersöker? Eller barket...?
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Hmmm, nån cell har börjat röra sig i denna förvirrade hjärnan. Kan tänka mig att "råmjölk" är den saknade råvaran, är dock inte säker på varför. Kan tänka mig lagstiftning om pastörisering eller nåt liknande. Kan inte sätta in den i sammanhanget just nu heller.
("Råmjölk" är vad man får de första dagarna då kalven är nyfödd, den är tjockare än vanlig mjölk.)
("Råmjölk" är vad man får de första dagarna då kalven är nyfödd, den är tjockare än vanlig mjölk.)