Quiz: Kulturhistoria

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Skriv svar
Camilla.dk
Medlem
Inlägg: 878
Blev medlem: 21 juli 2009, 00:10
Ort: København & Sandkås

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Camilla.dk » 30 juni 2010, 16:42

Det er lavet af marven i dyreknogler.
I Danmark er husblas hovedsageligt fremstillet af gris men jeg har hørt at man er begyndt at lave vingummi mm. uden gelatin af hensyn til de der ikke spiser svinekød.

Användarvisningsbild
lampros
Medlem
Inlägg: 1836
Blev medlem: 2 april 2008, 13:52
Ort: Härnösand

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av lampros » 30 juni 2010, 18:07

När jag var kockelev/lärling använde vi en gång gelatinplattor. Då frågade jag köksmästaren:

- Vad består egentligen gelatin av?

Han svarade:

- Gelatin är gelatin! Inget konstigt.

Så kunde det låta. Men Camillas svar är såklart mer "to the point" så nu har hon frågan.

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 30 juni 2010, 18:40

lampros skrev:Tack.

I många desserter ingår gelatin: pannacotta, fromage, bavaroise etc, alla innehåller gelatin. Men vad ÄR gelatin?
Gelatin är nedbrutet eller hydroliserat kollagen, en viss proteinmolekylbildning som utgör strukturer i ben och bindväv hos djur. Kollagen är också en del av hårets fibrösa keratinstruktur. Kollagenet brukar omvandlas till gelatin efter kött kokat länge. Detta gör att långkokt kött upplevs som både mörare och saftigare, då bindväv som är ansvarig för köttets seghet under kokningen försvinner och gör köttet mörare. Bindväven transformeras till gelatin som gör att köttet upplevs som saftigare.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Cuba
Medlem
Inlägg: 603
Blev medlem: 7 juli 2009, 11:59
Ort: T-town West side

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Cuba » 30 juni 2010, 22:40

Jag blev ju sjukvårdare i lumpen (vilket det finns en viss logik i), och har klara minnen om "kollagen vävnad" i samband med brännskador. Känns som att det här quizzet blir läskigare och läskigare.
Alltså, Camilla, fråga nåt om kaffe eller nåt annat som är barnvänligt!

Camilla.dk
Medlem
Inlägg: 878
Blev medlem: 21 juli 2009, 00:10
Ort: København & Sandkås

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Camilla.dk » 1 juli 2010, 00:50

Tak for det. Og Giancarlo tak for den udførligere definition.

Nuvel Cuba jeg skal forsøge at undgå spørgsmål der indeholder tarme, maveindhold og udkogte dyreknogler :) Jeg vil istedet bevæge mig over i egnsretterne.

En gammel dansk ret der er de fleste svenskere bekendt når de hører navnet. Navnet kommer af at den skulle serveres så varm at man kunne brænde munden på den.
Retten menes at have meget gamle rødder, men i vore dage er den kun bevaret på Bornholm og i Skåne og er disse steder en kendt egnsret - berømt eller berygtet alt efter hvem man spørger.

Hvad hedder den hede ret?

Cuba
Medlem
Inlägg: 603
Blev medlem: 7 juli 2009, 11:59
Ort: T-town West side

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Cuba » 1 juli 2010, 14:12

Det här var fullt klart en utmaning!
Har kommit så långt i forskningen att jag kan avge en delrapport som eventuellt kan hjälpa andra.
"Egnsret" som begrepp verkar lite svåröversatt, men jag associerar det med det svenska verbet "ägna".
Edit: lokal specialitet...

Camilla.dk
Medlem
Inlägg: 878
Blev medlem: 21 juli 2009, 00:10
Ort: København & Sandkås

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Camilla.dk » 1 juli 2010, 15:22

Egnsret er ganske rigtigt lokal specialitet. jeg mener også man har et ord som landskabsret i Sverige.

Det ser ud til jeg skal komme med en lille ledetråd, jeg kan sige så meget at det er en form for gryderet der også indeholder korn typisk enten hvede eller byg samt flæsk.

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 1 juli 2010, 16:00

Brännasnuda?
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Camilla.dk
Medlem
Inlägg: 878
Blev medlem: 21 juli 2009, 00:10
Ort: København & Sandkås

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Camilla.dk » 1 juli 2010, 16:12

Giancarlo skrev:Brännasnuda?
Helt rigtigt ordet er på dansk brændesnude, på bornholmsk og skånsk brænnasnuda og ordet kommer oprindeligt af at retten skulle være så varm at man brændte snuden.

Det var en ret man endnu havde flere steder på Sjælland og på Lolland-Falster frem til 1900-tallet, men i vore dage er retten vistnok kun kendt på Bornholm og i Skåne. Den kan laves i flere forskellige varianter hvor især grøntsagerne kan variere.

Her er en opskrift på en bornholmsk udgave: http://www.madabc.dk/frontpage.aspx?id= ... 2720000000

Giancarlo får hermed retten til at stikke snuden frem og stille et spørgsmål han brænder for :)

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 3 juli 2010, 02:40

Camilla.dk skrev: Helt rigtigt ordet er på dansk brændesnude, på bornholmsk og skånsk brænnasnuda og ordet kommer oprindeligt af at retten skulle være så varm at man brændte snuden.
Kul med recept också, verkar så delikat man måste prova! Jo jag har stött på brännasnudan ett par gånger, har hört ett ursprunget till rättens namn var att det var med ett gristryne; "snudan" som var med och kokade med det andra. Kanske det eller det du säger? Har sett ett brännasnuda-recept med främst inälvsmat; tryne, grisöron men i de flesta har det varit fläsklägg eller vilket saltat fläsk man har hemma, så alla typer av fläsk kanske accepteras?

Min fråga gäller en annan rätt med skånsk anknytning, en mycket delikat och ovanlig soppa som innehåller två olika typer av "inälvor", och serveras enbart under en viss årstid (efter säsongens utbud), vad tänker jag på?




Och det är inte svartsoppa! :D
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Camilla.dk
Medlem
Inlägg: 878
Blev medlem: 21 juli 2009, 00:10
Ort: København & Sandkås

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Camilla.dk » 3 juli 2010, 10:30

Giancarlo skrev: Kul med recept också, verkar så delikat man måste prova! Jo jag har stött på brännasnudan ett par gånger, har hört ett ursprunget till rättens namn var att det var med ett gristryne; "snudan" som var med och kokade med det andra. Kanske det eller det du säger? Har sett ett brännasnuda-recept med främst inälvsmat; tryne, grisöron men i de flesta har det varit fläsklägg eller vilket saltat fläsk man har hemma, så alla typer av fläsk kanske accepteras?
Det er muligt at det også har anvendtes om grisetrynen kogtes med. Jeg har kun set forklaringen om at man brændte snuden på den. Matthias Moth (1649-1719) skriver i sin samling af danske ord og vendinger fra 1600-tallet "Brendesnude . . Skal ædes vel hedt, hvoraf det har sit nafn, fordi mand ofte brender snuden eller munden derpaa"
Her ordbog over det ældre danske sprog: http://ordnet.dk/ods/opslag?opslag=br%E6ndesnude

Efter hvad jeg ved så kan man både bruge kogt, røget eller fersk flæsk så jeg formoder alle slags flæsk har kunnet anvendes foruden hvad man havde af kødrester. Jeg synes også jeg har hørt om griseører og -tryner i den forbindelse, men tror jeg personligt holder mig til varianten med flæsk :-D

Edit: at bruge ordet "snude" om underansigt/næse og mund skulle være opstået i løbet af middelalderen og kan vel nærmest betragtes som en art "middelalder-slang" der har holdt ved til nutiden.

Camilla.dk
Medlem
Inlägg: 878
Blev medlem: 21 juli 2009, 00:10
Ort: København & Sandkås

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Camilla.dk » 4 juli 2010, 15:36

Jeg tror du må komme med en ledetråd Giancarlo, jeg kan ikke komme på andet end sortsuppe.

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 4 juli 2010, 21:19

Camilla.dk skrev:Det er muligt at det også har anvendtes om grisetrynen kogtes med. Jeg har kun set forklaringen om at man brændte snuden på den. Matthias Moth (1649-1719) skriver i sin samling af danske ord og vendinger fra 1600-tallet "Brendesnude . . Skal ædes vel hedt, hvoraf det har sit nafn, fordi mand ofte brender snuden eller munden derpaa"
Her ordbog over det ældre danske sprog: http://ordnet.dk/ods/opslag?opslag=br%E6ndesnude
Tack. Den förklaring jag har hört är säkerligen folketymologisk.

Jeg tror du må komme med en ledetråd Giancarlo, jeg kan ikke komme på andet end sortsuppe.
Soppan tillagas främst pa varen och vintern, huvudingrediensen är fran ett djur. En produkt gjord pa en viss del av djuret exporteras mycket fran Danmark, men det ar nastan bara i Skane och Sverige som man ater själva djuret och da nastan enbart i denna soppa. Skepticismen mot detta djur i Danmark är rätt skälig, da det rör sig om en ful rackare. Övriga ingredienser kan vara vispgrädde, buljong, blandade grönsaker, oftast rotfrukter.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 5 juli 2010, 15:49

Djuret i sig är en mycket ful fisk!
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

Camilla.dk
Medlem
Inlägg: 878
Blev medlem: 21 juli 2009, 00:10
Ort: København & Sandkås

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Camilla.dk » 5 juli 2010, 20:06

Hmm min første tanke var ål, men det er jo en fisk der altid har været ret populær i Danmark og særlig grim er den heller ikke. De fleste fisk er jo ret grimme og flere er ådselsædere heriblandt torsk og makrel.

Kan du give en ledetråd om det er en ferskvands- eller saltvandsfisk?

Skriv svar