Quiz: Kulturhistoria
Re: Quiz: Kulturhistoria
Hedebyborna?
-
- Stödjande medlem 2022
- Inlägg: 11940
- Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
- Ort: Uppland
- Kontakt:
Re: Quiz: Kulturhistoria
Japp, visst är det Hedebyborna och frågan går över till dig.
Stefan
Stefan
Re: Quiz: Kulturhistoria
Tack
Jag söker en nobelpristagare
Jag söker en nobelpristagare
-
- Stödjande medlem 2022
- Inlägg: 11940
- Blev medlem: 11 augusti 2003, 18:15
- Ort: Uppland
- Kontakt:
Re: Quiz: Kulturhistoria
En skäggprydd mörkhyad man säger egentligen inte så mycket, men gör ett försök ändå och chansar på P Neruda från Chile som fick litteraturpriset 1971.
Stefan
Stefan
Re: Quiz: Kulturhistoria
Det är Giuseppe Pinelli på bilden och hans "mystiska" död inspirerade nobelpristagaren Dario Fo i pjäsen "En anarkists död genom en olyckshändelse".
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Oh yes! Efter en ofrivillig frånvaro är jag tillbaks på banan, passar perfekt med fria frågor då!
Om man vandrar omkring i exempelvis Istanbul (eller annan valfri stad i Turkiet) och råkar bli hungrg och stanna till vid en korvmoj så kan man beställa en "kokorech". Vilken bärande komponent är den gjord av?
(Med reservation för stavningen, får inte till rätt bokstäver.) Frågan är inspirerad av en tidigare fråga i tråden, bedömer att de flesta "moderna människor" egentligen inte vill veta sånt här. Finns nackdelar med att ha ett kulturellt arv att bära.
Om man vandrar omkring i exempelvis Istanbul (eller annan valfri stad i Turkiet) och råkar bli hungrg och stanna till vid en korvmoj så kan man beställa en "kokorech". Vilken bärande komponent är den gjord av?
(Med reservation för stavningen, får inte till rätt bokstäver.) Frågan är inspirerad av en tidigare fråga i tråden, bedömer att de flesta "moderna människor" egentligen inte vill veta sånt här. Finns nackdelar med att ha ett kulturellt arv att bära.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Har aldrig varit i Turkiet och aldrig ätit kokoresch....om detta googlade svar är rätt - tackar jag för varningen..!
...jag hoppas lammtarmen är tömd - men med rättrogna kan man aldrig veta - en vegetabilisk knorr kanske?
Visste inte att hungersnöd rådde i turkriket...men släpp för fasen inte in dom i EU med såna matvanor.... , Varjag
låt mig översätta: lammlungor, hjärta, lever, njure - virade i lammtarmar - och sakta stekta till frasiga.....So today we name kokoretsi parts of lamb lungs, heart, liver, kidney all "passed" on a stake and rapped(weaved) with the lamb's guts, barbecude over a calm fire untill it's all crispy.
...jag hoppas lammtarmen är tömd - men med rättrogna kan man aldrig veta - en vegetabilisk knorr kanske?
Visste inte att hungersnöd rådde i turkriket...men släpp för fasen inte in dom i EU med såna matvanor.... , Varjag
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Jamen visst är det rätt! Måste säga att det smakar riktigt skapligt ändå, så länge man inte låter sina förutfattade meningar ta överhanden. Självklart är alkohol i nån form en bra grund också!varjag skrev:Har aldrig varit i Turkiet och aldrig ätit kokoresch....om detta googlade svar är rätt - tackar jag för varningen..!
låt mig översätta: lammlungor, hjärta, lever, njure - virade i lammtarmar - och sakta stekta till frasiga.....So today we name kokoretsi parts of lamb lungs, heart, liver, kidney all "passed" on a stake and rapped(weaved) with the lamb's guts, barbecude over a calm fire untill it's all crispy.
...jag hoppas lammtarmen är tömd - men med rättrogna kan man aldrig veta - en vegetabilisk knorr kanske?
Visste inte att hungersnöd rådde i turkriket...men släpp för fasen inte in dom i EU med såna matvanor.... , Varjag
Varjag tar över sleven!
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Tack Cuba - jag håller mig till den alkoholiska grunden, UTAN lammslamsorna
Denna blomma ger en sav - som, rätt behandlad, är viktig för inte minst - det svenska bordet.
Vad är det för en blomma och vad blir det av saven?, Varjag
Denna blomma ger en sav - som, rätt behandlad, är viktig för inte minst - det svenska bordet.
Vad är det för en blomma och vad blir det av saven?, Varjag
- Bilagor
-
- begärlig blomsaft.jpg (33.44 KiB) Visad 2533 gånger
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Hmmm...
Det är ju inte stjärnanis för Nyköpings eller malört för beska droppar. Kanske nåt för produktionen av arrak, att göra punch av?
Det här kräver lite funderande!
Det är ju inte stjärnanis för Nyköpings eller malört för beska droppar. Kanske nåt för produktionen av arrak, att göra punch av?
Det här kräver lite funderande!
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Det räcker Cuba! Det är kokospalmens blomma - vars mycket söta sav används vid beredning av Batavia-arrack. Vilket som bekant är oundgänglig för tillverkning av den alldeles speciellt svenska PUNSCHEN!Cuba skrev:Hmmm...
Det är ju inte stjärnanis för Nyköpings eller malört för beska droppar. Kanske nåt för produktionen av arrak, att göra punch av?
Det här kräver lite funderande!
(kokospalmerna blommar nästan året om och den stora blomman huggs av - palmen ersätter den snabbt med en ny)
Cuba blandar nästa, Varjag
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Jamen skål och tack Varjag! Det är egentligen otroligt så mycket intressant man lär sig genom quizzarna!
Eva Ekeblad var en på många sätt hedervärd dam, som bland annat valdes in i Vetenskapsakademien. Vilken av hennes upptäckter (hon hade ett brett register) anses vara mest berömd?
Eva Ekeblad var en på många sätt hedervärd dam, som bland annat valdes in i Vetenskapsakademien. Vilken av hennes upptäckter (hon hade ett brett register) anses vara mest berömd?
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Göra sprit av potatis.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Det är så riktigt att det inte kan bli bättre!lampros skrev:Göra sprit av potatis.
Madam Ekeblad (född De La Gardie) sysslade med allt möjligt men var en stor fantast av potatis i olika sammanhang, däribland för brännvinsproduktion. Det är vi fortfarande tacksamma för!
lampros destillerar nästa!
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Tack.
I många desserter ingår gelatin: pannacotta, fromage, bavaroise etc, alla innehåller gelatin. Men vad ÄR gelatin?
I många desserter ingår gelatin: pannacotta, fromage, bavaroise etc, alla innehåller gelatin. Men vad ÄR gelatin?