Quiz: Kulturhistoria
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Japp, Garum är rätt svar. Romarna producerade såsen vid flera kustområden. Huvudingrediensen i såsen var fiskinälvor, ofta från makrill - som fick ligga i gropen (på bilden) och jäsa till sig i medelhavsolen med en liten mängd salt. Stanken måste varit olidlig... Bilden är från södra Spanien. Varjag bakar fram nästa.
Senast redigerad av 1 Giancarlo, redigerad totalt 10 gånger.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.
Re: Quiz: Kulturhistoria
Klåfingrige varjag ...ropar Hjälp! Vad gör jag här......men vi försöker. Vem söker vi här?, VarjagVarjag knäckte två av tre - får kulturknutta vidare!
- Bilagor
-
- poetisk undergång.jpg (14.47 KiB) Visad 1881 gånger
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Tack Giancarlo - långkokar, p.g.a. den usla köttkvalitén ligger närmare sanningen....
En fattigmansstuvning, av de sämsta bitarna av gamla ullfår - i speciellt Liverpool med massvis av sjömän som sökte hyra - hade norska rötter. Det är en tjock stuvning med lite grönsaker och så mycket potatis som möjligt.......där den i ''rostbältet'' fortfarande äts. De billigaste grönsakerna är naturligtvis lök och morötter.....så lite som möjligt
Dess anglifierade norska namn - har också vunnit en plats i den svenska menyn. Vad kallas rätten, Varjag
En fattigmansstuvning, av de sämsta bitarna av gamla ullfår - i speciellt Liverpool med massvis av sjömän som sökte hyra - hade norska rötter. Det är en tjock stuvning med lite grönsaker och så mycket potatis som möjligt.......där den i ''rostbältet'' fortfarande äts. De billigaste grönsakerna är naturligtvis lök och morötter.....så lite som möjligt
Dess anglifierade norska namn - har också vunnit en plats i den svenska menyn. Vad kallas rätten, Varjag
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Kan de möjligen vara "Irish Stew". Som ju består av gammalt fårslams som inte går att använda till något annat, en massa plugg samt kålrot, lök, morötter och skräp man sopat ut ur skafferiet.
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Giancarlo var i Liverpool förra veckan och åt rätten (inte Irish stew). Serverades med inlagda rödbetor och inlagd rödkål, samt vitt bröd med smör + en ale. Mycket gott och rustikt, samt billigt. Underlåter att svara för att låta andra komma till.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.
Re: Quiz: Kulturhistoria
...romantisk författare, poet, målare......
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
...stuvningar - av varierande kvalisort, kallas i England också för scouse.......
Re: Quiz: Kulturhistoria
....och ryss.....!
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Lapskojs. (Labskaus osv.) Åts av lampros som lågstadieelev på Korsängsskolan 1972, med köttstrimmor i potatismos. Kallades "flygolycka". Egentligen en rätt fin rätt; man kan säg laga den på lite rimmat och lite vanligt kött, finskuret och iblandat i hemlagat pärstamp plus strimlade morötter och lök.
Varjag har utrett bakgrunden och det har alltså inget med lappar/samer att göra (lappskojs).
Varjag har utrett bakgrunden och det har alltså inget med lappar/samer att göra (lappskojs).
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Lapskojs - var den efterfrågade rätten!
Och varjagen med bröder - trodde alltid i barndomen, att det måste ha något att skaffa med samer som hade kul
lampros står i kabyssen vid nästa skaffningsdag!, Varjag
Och varjagen med bröder - trodde alltid i barndomen, att det måste ha något att skaffa med samer som hade kul
lampros står i kabyssen vid nästa skaffningsdag!, Varjag
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Tack.
Då blir frågan: hur tillagade Kajsa Warg sin mat? I vedspis eller över öppen eld?
Då blir frågan: hur tillagade Kajsa Warg sin mat? I vedspis eller över öppen eld?
Re: Quiz: Kulturhistoria
...det här börjar bli penibelt. Har ingen hört talas om ''poet-klassen'' av passagerar/kryssningsfartyg....
- sveahk
- Redaktör och stödjande medlem 2024
- Inlägg: 11155
- Blev medlem: 3 februari 2005, 15:28
- Ort: schweiz
Re: Quiz: Kulturhistoria
...obviously not , men vi är spända på svaret ...
Hans K
Hans K
Re: Quiz: Kulturhistoria
sista tipset......
- Bilagor
-
- i Nyazeeländska vatten.jpg (42.82 KiB) Visad 930 gånger
Re: Mat- och dryckhistoriequiz
Frågan har varit obesvarad i över 24 timmar. Då ger jag svaret: Warg lagade över öppen eld. Därför blev hennes kokbok obsolet när Gustava Björklunds kokbok kom i mitten av 1800-talet: då fanns det järnspis.lampros skrev:Tack.
Då blir frågan: hur tillagade Kajsa Warg sin mat? I vedspis eller över öppen eld?
Så att, nu är frågan fri!