Quiz: Kulturhistoria

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Låst
Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 9 maj 2010, 12:02

Japp, Garum är rätt svar. Romarna producerade såsen vid flera kustområden. Huvudingrediensen i såsen var fiskinälvor, ofta från makrill - som fick ligga i gropen (på bilden) och jäsa till sig i medelhavsolen med en liten mängd salt. Stanken måste varit olidlig... Bilden är från södra Spanien. Varjag bakar fram nästa.
Senast redigerad av 1 Giancarlo, redigerad totalt 10 gånger.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Quiz: Kulturhistoria

Inlägg av varjag » 9 maj 2010, 12:27

Varjag knäckte två av tre - får kulturknutta vidare!
Klåfingrige varjag :roll: ...ropar Hjälp! Vad gör jag här......men vi försöker. Vem söker vi här?, Varjag
Bilagor
poetisk undergång.jpg
poetisk undergång.jpg (14.47 KiB) Visad 1881 gånger

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av varjag » 9 maj 2010, 13:09

Tack Giancarlo - långkokar, p.g.a. den usla köttkvalitén ligger närmare sanningen.... :roll:

En fattigmansstuvning, av de sämsta bitarna av gamla ullfår - i speciellt Liverpool med massvis av sjömän som sökte hyra - hade norska rötter. Det är en tjock stuvning med lite grönsaker och så mycket potatis som möjligt.......där den i ''rostbältet'' fortfarande äts. De billigaste grönsakerna är naturligtvis lök och morötter.....så lite som möjligt
Dess anglifierade norska namn - har också vunnit en plats i den svenska menyn. Vad kallas rätten, Varjag

Användarvisningsbild
Donkeyman
Saknad medlem †
Inlägg: 3181
Blev medlem: 5 februari 2004, 18:29
Ort: Tromsø

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Donkeyman » 9 maj 2010, 19:55

Kan de möjligen vara "Irish Stew". Som ju består av gammalt fårslams som inte går att använda till något annat, en massa plugg samt kålrot, lök, morötter och skräp man sopat ut ur skafferiet.

Giancarlo
Medlem
Inlägg: 3161
Blev medlem: 9 januari 2006, 01:53
Ort: Lund

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av Giancarlo » 9 maj 2010, 21:01

Giancarlo var i Liverpool förra veckan och åt rätten (inte Irish stew). Serverades med inlagda rödbetor och inlagd rödkål, samt vitt bröd med smör + en ale. Mycket gott och rustikt, samt billigt. Underlåter att svara för att låta andra komma till.
Gentlemen may talk of the age of chivalry, but remember the ploughmen, poachers and pickpockets whom they lead. It is with these sad instruments that your great warriors and kings have been doing their murderous work in the world.

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Quiz: Kulturhistoria

Inlägg av varjag » 10 maj 2010, 13:06

...romantisk författare, poet, målare...... :wink:

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av varjag » 10 maj 2010, 22:15

...stuvningar - av varierande kvalisort, kallas i England också för scouse....... :wink:

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Quiz: Kulturhistoria

Inlägg av varjag » 11 maj 2010, 04:58

....och ryss.....!

Användarvisningsbild
lampros
Medlem
Inlägg: 1836
Blev medlem: 2 april 2008, 13:52
Ort: Härnösand

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av lampros » 11 maj 2010, 17:01

Lapskojs. (Labskaus osv.) Åts av lampros som lågstadieelev på Korsängsskolan 1972, med köttstrimmor i potatismos. Kallades "flygolycka". Egentligen en rätt fin rätt; man kan säg laga den på lite rimmat och lite vanligt kött, finskuret och iblandat i hemlagat pärstamp plus strimlade morötter och lök.

Varjag har utrett bakgrunden och det har alltså inget med lappar/samer att göra (lappskojs).

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av varjag » 11 maj 2010, 22:05

Lapskojs - var den efterfrågade rätten!

Och varjagen med bröder - trodde alltid i barndomen, att det måste ha något att skaffa med samer som hade kul :)

lampros står i kabyssen vid nästa skaffningsdag!, Varjag

Användarvisningsbild
lampros
Medlem
Inlägg: 1836
Blev medlem: 2 april 2008, 13:52
Ort: Härnösand

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av lampros » 12 maj 2010, 01:37

Tack.

Då blir frågan: hur tillagade Kajsa Warg sin mat? I vedspis eller över öppen eld?

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Quiz: Kulturhistoria

Inlägg av varjag » 12 maj 2010, 12:01

...det här börjar bli penibelt. :roll: Har ingen hört talas om ''poet-klassen'' av passagerar/kryssningsfartyg....

Användarvisningsbild
sveahk
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 11155
Blev medlem: 3 februari 2005, 15:28
Ort: schweiz

Re: Quiz: Kulturhistoria

Inlägg av sveahk » 12 maj 2010, 18:28

...obviously not :roll:, men vi är spända på svaret 8O ...

Hans K

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 april 2002, 12:53
Ort: Australien

Re: Quiz: Kulturhistoria

Inlägg av varjag » 12 maj 2010, 22:41

sista tipset......
Bilagor
i Nyazeeländska vatten.jpg
i Nyazeeländska vatten.jpg (42.82 KiB) Visad 930 gånger

Användarvisningsbild
lampros
Medlem
Inlägg: 1836
Blev medlem: 2 april 2008, 13:52
Ort: Härnösand

Re: Mat- och dryckhistoriequiz

Inlägg av lampros » 13 maj 2010, 07:19

lampros skrev:Tack.

Då blir frågan: hur tillagade Kajsa Warg sin mat? I vedspis eller över öppen eld?
Frågan har varit obesvarad i över 24 timmar. Då ger jag svaret: Warg lagade över öppen eld. Därför blev hennes kokbok obsolet när Gustava Björklunds kokbok kom i mitten av 1800-talet: då fanns det järnspis.

Så att, nu är frågan fri!

Låst