Kända svenska alkoholister i historien

Diskussioner kring vår historia i allmänhet.
Davian
Medlem
Inlägg: 1781
Blev medlem: 07 feb 2005 16:48
Ort: Sunderland

Re: Kända svenska alkoholister i historien

Inlägg av Davian » 16 dec 2012 03:03

mja, alkoholism är jättesvårt att dra generella gränser på eftersom det varierar så oerhört mycket från person till person. Men den egenskapen som gör alkoholism så svår att upptäcka hos andra och sig själv är att det är relativt lätt att fungera normalt trots berusning.

Det som händer i kroppen när man häller i sig etanol är ungefär samma saker som händer naturligt i kroppen. Bara det att de händer i större mängd. Därför kan man vara berusad rent biologiskt/fysiskt utan att det påverkar ens arbete särskilt nämnvärt då en reaktion kroppen kan ha är att man fungerar BÄTTRE med etanol än utan.

Det är inte förrän man är i konstant delirium typ som ens arbetskapacitet förändras märkbart. Det är därför jag hävdar att donkeyman med kapten har varit onyktra/berusade på sjön, utan att för den delen ha fungerat sämre än normalt.

tillsist: Apropå ogenomtänkta beslut; de negativa konsekvenserna för hjärnan och ens skarpsinne är högre ifall man är hungrig än om man är berusad. Det är alltså bättre att ha en berusad statsminister än en hungrig. (berusad är dock inte samma sak som jeltsin-style...)

Användarvisningsbild
lampros
Medlem
Inlägg: 1860
Blev medlem: 02 apr 2008 12:52
Ort: Härnösand

Re: Kända svenska alkoholister i historien

Inlägg av lampros » 16 dec 2012 09:37

Lasse Odrup skrev:Däremot kan man fundera över hur många livsavgörande beslut som historiskt sett fattats efter några groggar och som alltså inte fattats på nykter och mer eftertänksam kaluv.
En dåligt beslut av den här typen kallar tysken "eine Schnapps-Idée"...

RickardJ
Medlem
Inlägg: 19
Blev medlem: 14 sep 2012 17:33
Ort: Stockholm

Re: Kända svenska alkoholister i historien

Inlägg av RickardJ » 17 dec 2012 09:12

Jag tror att det är bra att använda begreppet alkoholmissbruk för att inte missa alla dimensioner av problematiken, och inte bara alkoholist eller inte alkoholist. Missbrukar gör man om fortsätter dricka mycket trots efterkommande stora problem.

Hursomhelst, hittade denna intressanta historiska figur, dock ej svensk, men det blir lättare att hitta historierna om jag utvidgar lite till Norden:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kurt_Martti_Wallenius

enligt en krönika i gårdagens Hufvudstadsbladet kidnappade han presidenten Ståhlberg på fyllan, och misslyckades med en militärkupp, på grund av alkoholen. Så där kan man säga att alkoholen hindrade honom från att bli politiker, (men lustigt nog skriver man inte ut namnet i krönikan, utan det krävdes lite googlande och pusslande)

swerco
Medlem
Inlägg: 12
Blev medlem: 12 dec 2010 21:02

Re: Kända svenska alkoholister i historien

Inlägg av swerco » 07 feb 2018 10:56

Kjell-Olov Felt är ju en mycket törstig herre - men Palme drack väl inte? Hitler var helnykterist.

Jonas Gunnarsson
Medlem
Inlägg: 64
Blev medlem: 18 aug 2008 22:24
Ort: Linköping

Re: Kända svenska alkoholister i historien

Inlägg av Jonas Gunnarsson » 09 feb 2018 03:48

En känd person med vissa alkoholproblem var ju som bekant tv-legendaren Lennart Hyland. Ett nyskapande geni på sin tid, frågan som man kan ställa sig är om han alltid var nykter när han hade "Hylands Hörna", många genier är ju som bekant som mest kreativa när de fått i sig några glas av livets goda.

Der Löwe
Medlem
Inlägg: 2232
Blev medlem: 07 jun 2010 19:04

Re: Kända svenska alkoholister i historien

Inlägg av Der Löwe » 24 dec 2018 01:29

På 70-talets VM och skidspel i Falun var det inte ovanligt att skidåkare var "dyngraka" på Grand, kanske inte dagen före ett lopp, men ofta kvällen efter ett lopp. Gunde Svan var ju lite av en föregångare med noll komma noll, han drack väl inte ens kaffe?