"Stonehenge-stenarna skulle bota sjuka"

Från de första stapplande stegen tills skrift och civilisationer tog över, vilket är olika länge i olika delar av världen.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Marcus
Medlem
Inlägg: 6804
Blev medlem: 22 mars 2002, 21:27
Ort: Sverige

"Stonehenge-stenarna skulle bota sjuka"

Inlägg av Marcus » 27 augusti 2011, 14:29

Det var tidig bronsålder, och en man med en pilbåge hade rest mycket långt för att komma till stensättningen på Salisburyslätten i England.
Tusentals år senare hjälper ”Bågskytten från Amesbury” skelettforskarna att komma fram till en helt ny lösning på Stonehenges gåta.
[...]
Två professorer, Timothy Darvill och Geoffrey Wainwright, har nämligen intagit Stonehenge för att göra en arkeologisk utgrävning. Det är första gången på nästan ett halvsekel som någon tillåts gräva innanför själva stenkretsen. Snart deltar vetenskapsmännen välvilligt i druidernas välsignelser över platsen.
Redan på 1600-talet menade man att detta var ett druidtempel, men de två arkeologerna delar inte denna åsikt. De tror inte heller att Stonehenges viktigaste roll var som solkalender, för att hålla koll på årets längsta respektive kortaste dag.
[...]
Men nu var det inte Stonehenges orientering mot solen, olika byggfaser eller konstruktioner som intresserade de två arkeologiprofessorerna.
I stället ville de lösa gåtan varför Stonehenge en gång byggdes. Och nyckeln var just blåstenarna.
Redan innan utgrävningen började fann stenexperter att blåstenarna hämtats från höjdryggen Carn Menyn i Preselibergen i Wales. Där finns både källor, kanske en gång heliga, och en krets av resta stenar. I denna speciella atmosfär menar experterna att man en gång ägnat sig åt religiösa ceremonier och begravningar.
Om man nu antar att Carn Menyn varit ett magiskt kraftfält, borde blå-stenarna i området ha varit laddade med en särskild styrka. Säkert var det därför som man under forntiden gav sig på företaget att flytta dem ända till Salisburyslätten. Var det kanske en gammal stensättning som monterades ned för att sedan sättas ihop igen? Berodde det på att stenarna förmodades ha en inre styrka som gjorde sjuka friska? Att blocken helt enkelt var helande?
Det är i alla fall Darvills och Wainwrights slutsats.
I schaktet som de tog upp i Stonehenges hjärta hittade de massor av stenavslag, bland annat från blåsten, som visar att man under tusentals år tillverkat stenyxor och modellerat stenblock på platsen.
Det intressanta är hur forskarparet kopplar samman de ”helande” blåstensblocken med traktens döda. Till skillnad mot vad man kan tro, gränsar inte monumentet bara till motorvägen A 344. Runt omkring stenanläggningen finns 415 skyddade fornlämningar, bland dem långgravar från stenåldern, gravhögar från bronsåldern och forntida boplatser. De bägge professorerna gick igenom tidigare utgrävda gravar och kom fram till sensationella rön.
Resultatet efter att ha undersökt stenar och skelett är att Stonehenge för flera tusen år sedan var ett vallfärdsmål för sjuka människor. Patienterna kom dit eftersom blåstenarna ansågs bota folk från alla möjliga sjukdomar. Platsen var med andra ord en motsvarighet till pilgrimsorten Lourdes, helbrägdagörelsens Mecka.
Med hjälp av isotopanalyser av tänder funna i gravar kring Stonehenge har man kunnat se varifrån vissa av de döda kom. I tandemaljen finns nämligen strontium, som finns i berggrunden där man bor. Utifrån kroppens halt av detta grundämne kan man avgöra vilken trakt en person kommer ifrån.
En tonårig pojke, som bar ett halsband med 90 stycken bärnstenspärlor, visade sig höra hemma vid Medelhavets norra kust – antingen i Spanien, Italien eller Frankrike.
Ännu längre hade en alpinist från tidig bronsålder rest. Enligt expertisen hade han problem med sina ben. Möjligtvis kom han från dagens Österrike. ”Österrikarens” ekonomi tycks det dock inte ha varit något fel på. I hans grav i Amesbury, en bit från Stonehenge, låg både koppardolkar och hårprydnader av guld.
http://www.svd.se/kultur/levande-histor ... 414692.svd

/Marcus

Skriv svar