http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp? ... nderType=3För hundra miljoner år sedan låg månen mycket närmare jorden. Följden blev bland annat gigantiska tidvatten.
Månens form och bana är ledtrådar till dess förflutna, rapporterar amerikanska forskare i fredagens Science. Deras beräkningar visar att månen låg mer än dubbelt så nära jorden för hundra miljoner år sedan, en kort period jämfört med jordens ålder. Månens bana var också betydligt mer avlång, vilket tillät den att komma riktigt nära jorden under vissa perioder.
Att månens avstånd till jorden var så mycket kortare innebär också att tidvattnet blev kraftigare. Uppemot tio gånger kraftigare, för att vara exakt. Dessutom var tiden mellan två högvatten bara hälften så lång som den är i dag.
-Om nu tidvattnet var så mycket högre, då påverkade det ju livet ganska mycket på jorden också. Det borde man kunna se spår av i dag, säger Claes-Ingvar Lagerkvist, docent i astronomi vid Uppsala universitet.
Och resultatet från den amerikanska studien stämmer mycket riktigt överens med flera undersökningar av gamla sediment, som lämnats av särskilt höga tidvatten.
Varför månen rör sig som den gör har länge intresserat forskare - om inte annat för att frågan är svår att besvara. Isaac Newton lär har fått huvudvärk av att försöka lösa problemet.
-Att räkna på månbanan är något komplicerat. Det går i princip åt en hel bok för att beskriva beräkningarna, säger Claes-Ingvar Lagerkvist.
/Marcus