T-Rex anfader hittad i Kina

Från de första stapplande stegen tills skrift och civilisationer tog över, vilket är olika länge i olika delar av världen.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Andreas K
Medlem
Inlägg: 1892
Blev medlem: 20 juli 2005, 23:18
Ort: Jönköping

T-Rex anfader hittad i Kina

Inlägg av Andreas K » 10 februari 2006, 20:09

'' Stockholm TT
Fossilet av en anfader till den fruktade rovdinosaurien Tyrannosaurus Rex har upptäckts i Kina. Den levde 90 miljoner år före T-Rex och är den äldsta hittils kända medlemmen av gruppen tyrannosaurier. Två fossil av den tre meter långa dinosauriearten grävdes nyligen fram i Xinjiang-provinsen i nordvästra Kina. Detaljstudier av de välbevarade skeletten antyder att den levde i slutet av Juraperioden, för runt 160 miljoner år sedan, skriver den kinesiske paleontologen Xing Xu och hans amerikanska kollegor i tidsskriften Nature. Tyrannosaurierna var de dominerande rovdjuren i Ost- och Centralasien och Nordamerika under de sista 20 miljoner åren av Kritaperioden. Den mest kända av dem, den tolv meter långa och sju ton tunga Tyrannosaurus Rex levde under yngre Krita för cirka 70 miljoner år sedan. Den nyupptäckta arten, kallad Guanlong wucaii, eller Den krönta draken, har många drag gemensamma med senare tyrannosauriersläktingar, vilket tyder på att den var en visserligen mindre, men säkert lika fruktad, rovdinosaurie. Alla tyrannosaurier har någon form av ornamentering på näsbenet, men Den krönta draken skiljer sig markant från sina yngre släktingar. Ovanpå nosen har den en smal men imponerande utskjutande kam 'dekorerad' med ett stort antal små gropar. Liknande utsmyckningar finns även hos andra rovdinosaurier. Forskarna tror att de kan ha fungerat som sexuella signaler under parningstiden, snarare än som vapen. Att den mindre av de två funna Guanlongskeletten har en förhållandevis mycket mindre noskam stöder forskarna i deras uppfattning att den dekorativa utväxten avspeglar djurets sexuella mognad.''

Från Jönköpings-Posten 10/2-06

Jag vill bara påpeka att lokaltidningen här i Jönköping inte riktigt är en vetenskaplig tidsskrift, men inte heller någon skvallerblaska, så vi får ha överseende med om ni hittar en del för sammanhanget obetydande felaktiga detaljer.
Mvh Andreas

Användarvisningsbild
Tomas Ibsen
Medlem
Inlägg: 3626
Blev medlem: 5 mars 2003, 15:27
Ort: Gotland.
Kontakt:

Inlägg av Tomas Ibsen » 11 februari 2006, 11:39

Det var en intressant upptäckt. Att prydnader på huvudet förekommer hos tyrannosaurioider kan jag (som person med total brist på godkänd paleontologisk utbildning) verkar stämma. Tänker framför alt på Carnotaurus Sastrei som kanske bästa exemplet.

Har ofta funderat på varför man inte hittat de djur som dinosaurierna utvecklades till (eller varför de itne ses till i tidningar och övrig information, om de är kartlagda). Det här kan kanske vara ett av stegen till att upptäcka iallafall en arts evolutionära bana? :)

/Tomas

Användarvisningsbild
Tomas Ibsen
Medlem
Inlägg: 3626
Blev medlem: 5 mars 2003, 15:27
Ort: Gotland.
Kontakt:

Inlägg av Tomas Ibsen » 13 februari 2006, 08:22

Och så porträteras gulldinon:

Bild
(Bild tagen från http://en.wikipedia.org/wiki/Image:GuanlongWucaii.jpg)

*edit*
Kom på att man inte kan säga att den såg ut exakt så här, så jag rättade mig själv.

*edit2*
Kom ju på att jag inte anser dinosaurier vara ödlor. Straff ska jag ha för min litterära ignorans. :oops:

Användarvisningsbild
Andreas K
Medlem
Inlägg: 1892
Blev medlem: 20 juli 2005, 23:18
Ort: Jönköping

Inlägg av Andreas K » 13 februari 2006, 16:05

Men, om vi antar att den såg ut ungefär som på bilden, varför har den fjädrar? Det brukar väl snarare vara ett kännetecken för arternas vidareutvecklade efterföljare snarare än deras föregångare?
Mvh Andreas

Användarvisningsbild
Sarvi
Medlem
Inlägg: 5929
Blev medlem: 25 mars 2002, 09:00
Ort: Sverige

Inlägg av Sarvi » 13 februari 2006, 19:23

Att den hade fjädrat verkar vara fastställt bortom rimligt tvivel, tack vare det extremt välbevarade fossilet:

BildBild

Det är ju inget som säger att T.rex inte var mer eller mindre fjäderklädd (eller dunklädd kanske är en bättre benämning) - det fåtal T.rex-fossil man har hittat har inte varit tillnärmelsevis lika välbevarade som det här nya fyndet i Kina. Eller att fjädedräkten minskat under utvecklingens gång av någon anledning - t.ex. att T.rex. var stor nog att hålla kroppsvärmen (om den var varmblodig) utan isolerade fjäderdräkt.

Användarvisningsbild
Hexmaster
Saknad medlem †
Inlägg: 10194
Blev medlem: 12 juni 2004, 18:41
Ort: Tjörn
Kontakt:

Inlägg av Hexmaster » 13 februari 2006, 20:05

Sarvi skrev:det fåtal T.rex-fossil man har hittat har inte varit tillnärmelsevis lika välbevarade
De flesta blir förvånade när de får höra hur få fossil som de flesta dinosaurie-beskrivningar bygger på; det finns exempel på att en hel art är känd genom ett enda (1) fossil. Efter Tyrannosaurus Rex har vi enl. Wikipedia 30 fossil, men det är alltså i samtliga stadier från hela skelett (ett fåtal!) till delar som är just såpass kompletta att det går att avgöra att det är en T-Rex överhuvudtaget. Bara som ett inpass.

Användarvisningsbild
Tomas Ibsen
Medlem
Inlägg: 3626
Blev medlem: 5 mars 2003, 15:27
Ort: Gotland.
Kontakt:

Inlägg av Tomas Ibsen » 14 februari 2006, 17:31

@Sarvi: Tack för den upplysande bilden! :D

Användarvisningsbild
Tomas Ibsen
Medlem
Inlägg: 3626
Blev medlem: 5 mars 2003, 15:27
Ort: Gotland.
Kontakt:

Inlägg av Tomas Ibsen » 17 februari 2006, 16:26

Hittade en till artikel om Guanlongen. :)

http://www.news24.com/News24/Technology ... 51,00.html

Skriv svar